Kaj je pametni telefon in zakaj tako ime?

Kaj je pametni telefon in zakaj tako ime?

Prosti čas | okt. '12

Nameravate kupiti nov mobilni telefon, pa ne veste, kateri bi bil za vas najbolj primeren? Najbrž se tudi sprašujete, kakšne so razlike med posameznimi mobilnimi telefoni in na kaj vse morate paziti, preden si kupite novega. Pa še – kakšna je razlika med 'klasičnimi' in 'pametnimi' mobilnimi telefoni.

Pametni telefoni so 'pametni' zaradi operacijskega sistema, ki ga uporabljajo, to pa je osnovni program, ki poganja in omogoča uporabo funkcij na telefonu. Pametni telefoni lahko uporabljajo različne operacijske sisteme. Najbolj znani so Android, iOS, Windows, Symbian in BlackBerry, manj pa Maemo, MeeGo, Bada in Palm OS.
Klasični mobilni telefoni so prav tako opremljeni z operacijskim sistemom, vendar je ta precej bolj preprost in ponuja manj funkcij kot pametni mobilni telefon. Programska zmogljivost pri pametnih telefonov je veliko večja kot pri klasičnih.

Več za višjo ceno
Pa poglejmo, kaj vse lahko delamo s pametnim telefonom, česar s klasičnim ne moremo. Na obeh telefonih lahko uporabljamo osnovne funkcije, kot so klicanje, pisanje kratkih sporočil (SMS), pošiljanje multimedijskih sporočil in fotografij (MMS), lahko si nastavimo tudi budilko ali koledar. Ko pa želimo uporabljati bolj zahtevne aplikacije, so razlike med njima več kot opazne. Na pametni telefon si namreč lahko naložimo večje število uporabnih aplikacij, ki jih bomo koristno uporabljali skladno s potrebami, ki jih imamo, medtem ko lahko na klasičnem telefonu uporabljamo le tiste, ki so nanj že naložene, namestitev novih pa omejuje operacijski sistem. Aplikacij, ki jih danes uporabljajo uporabniki pametnih telefonov, je na trgu več sto tisoč, vi pa si izberete tiste, ki vam bodo v največjo podporo pri vsakodnevnih opravilih ali zabavi. Nalaganje aplikacij lahko omeji le zmogljivost vašega pametnega telefona. Vsak pametni telefon vam v svoji sistemski 'trgovini' ponuja izbor številnih aplikacij, ki si jih lahko na svoj telefon prenesete bodisi brezplačno ali pa zanje odštejete zgolj nekaj evrov. Vedeti morate le še to, da izvajalci ves čas dopolnjujejo aplikacije in da si čez čas lahko naložite novejše različice.
Pametnih telefonov ne uporabljamo samo za telefoniranje in pošiljanje SMS ali MMS sporočil, pač pa si lahko za pošiljanje pošte nastavite več elektronskih naslovov, sinhronizirate podatke z računalnikom, prebirate novice iz interneta, gledate videoposnetke in poslušate glasbo, fotografirate ali igrate zahtevnejše zabavne igre. Pametni telefon nam lahko nadomesti tudi tablični ali prenosni računalnik. Tak telefon praktično zmore vse, kar zmorejo tablice ali prenosniki, edina omejitev je velikost zaslona. Pogosto so pametni telefoni opremljeni z zaslonom na dotik, tako da se uporabniška izkušnja še poveča.
Povezava z internetom. Veliko pametnih telefonov je danes že opremljenih z brezžičnim internetom (WiFi), zato se lahko prek domačega usmerjevalnika (ruterja) povezujemo tudi z internetom. Brezžični internet že postaja standard, saj je na voljo tudi v hotelih, barih, kavarnah ... Z uporabo brezžičnega interneta mobilnemu ponudniku uporabe interneta ne bo treba plačevati.
Navigacija. Ena od izvrstnih aplikacij, ki jo uporabnikom toplo priporočamo, je navigacija, ki nas prek satelitov usmerja na poti k želenemu cilju. Verjetno se je tudi vam že zgodilo, da bi radi obiskali koga, ki živi v drugem kraju, pa ulice, kjer stanuje, nikakor niste našli. Navigacija nam to delo olajša, saj nas do želene lokacije vodi tudi s prikazovanjem zemljevida in z glasovnimi navodili. Navigacija na pametnih mobilnih telefonih se iz leta v leto izboljšuje in nas z veliko zanesljivostjo pripelje do želenega cilja.
Zaščita pred izgubo in klici v stiski. Pred morebitno izgubo ali krajo lahko pametni telefon dodatno zaščitite tako, da ga na daljavo celo »zaklenete« ali pa sprožite pošiljanje kratkih sporočil, da bi izvedeli natančno lokacijo vašega mobilnega telefona. Prav tako lahko telefon opremite z aplikacijami, ki vam pomagajo v stiski in ki tretji osebi omogočajo klicanje vaših svojcev.
Pametni telefon lahko uporabljamo kot osebnega trenerja in je združljiv tudi z določenimi merilniki srčnega utripa. S pomočjo takšnega trenerja lahko preverjamo svoje kondicijske sposobnosti, porabljene kalorije ipd. Koristno, mar ne?

Katerega izbrati
Ko se sprašujemo, kateri mobilni telefon kupiti, moramo preveriti tudi cene in se odločiti, koliko denarja bomo sploh namenili za nakup. Cene pametnih telefonov so primerljive s cenami klasičnih mobilnih telefonov, a za novejše in boljše modele boste odšteli tudi več sto evrov. Za nakup pametnega telefona se boste zagotovo odločili vsi, ki boste prepoznali njegove prednosti in ga vključili v svoj življenjski slog. Nikar se ne bojte, pametni telefon je narejen tako, da ga večina uporabnikov lahko uporablja povsem preprosto. A kljub temu vam toplo priporočamo, da se z možnostmi njegove uporabe seznanite že pred nakupom. Čeprav je pametni telefon najpogosteje prava izbira, se lahko zgodi, da nekaterih funkcij na telefonu sploh ne boste uporabljali. Če nimate velikih želja in na mobilnem telefonu uporabljate le osnovne funkcije, bo nakup klasičnega mobilnega telefona bolj smotrna izbira.
Skratka, za nakup mobilnega telefona si vzemite dovolj časa. Ravnajte gospodarno. Preverite možnosti, ki vam jih ponuja telefon, in izberite tistega, ki vam bo najbolj koristil. 

Slovarček
Operacijski sistem:
je programska oprema, ki je nujna za delovanje pametnega telefona. Deluje kot vmesnik med uporabnikom in strojno opremo ter programsko opremo (aplikacijami). Med najbolj uporabljenimi je operacijski sistem Android  podjetja Google in operacijski sistem iOS podjetja Apple.
Aplikacija: je program ali programska oprema in je nematerialna oprema telefona. Med aplikacije sodijo igrice in navigacije, služijo pa tudi kot pripomočki, denimo za merjenje srčnega utripa, risanje, poslušanje glasbe in računanje (kalkulator). Nekatere aplikacije so naložene na telefonu že ob nakupu, nekatere pa si iz posebnih trgovin za aplikacije naložimo na telefon kar sami.
Sim kartica: je kartica za identifikacijo uporabnika, ki kliče iz mobilnega telefona. Vsebuje uporabnikove podatke (telefonsko številko) in omogoča povezavo v mobilno omrežje.
SMS: je storitev za pošiljanje kratkih tekstovnih sporočil prek mobilnega omrežja (angl. ''Short Message Service'').
MMS: je storitev za pošiljanje sporočil prek mobilnega omrežja, pri katerih lahko besedilu dodate tudi zvok ali sliko (angl. ''Multimedia Messaging Service'').
WiFi (brezžični internet): je tehnologija, ki z radijskimi valovi omogoča izmenjavo podatkov med elektronskimi napravami, ne da bi uporabili kable. Naprava, ki to omogoča, se imenuje usmerjevalnik (angl. ''Router'')
Mobilni internet: je storitev, ki jo ponujajo mobilni operaterji. Omogoča nam povezavo z internetom prek mobilnega telefona, kjerkoli pač smo.
Prenos podatkov: to so vsi podatki, ki jih sprejmemo ali naložimo na mobilni telefon prek mobilnega interneta (prebiranje in pošiljanje elektronskih sporočil, brskanje po internetu, pošiljanje fotografij ali video posnetkov, ipd.). Mobilni operaterji nam poleg klicev in pošiljanja SMS sporočil zaračunavajo tudi prenos podatkov. Strošek je odvisen od količine podatkov, ki jih prenesemo v enem mesecu. Če smo s telefonom povezani prek domačega interneta, se podatki ne prenašajo prek mobilnega interneta in jih zato ne plačujemo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media