Naj vas zima ne postara!

Naj vas zima ne postara!

Dobro počutje | feb. '13

Res je poleti vidne več kože, ker pač nosimo manj oblačil, vendar pa je nega kože pozimi enako pomembna. Kot pravijo strokovnjaki, je zima celo najhujši letni čas za kožo. In to velja ne glede na leta, za starejšo kožo pa še prav posebej, saj je bolj suha.

Pozimi se koža še hitreje dehidrira kot poleti. Vročina nas sili, da več popijemo, medtem ko pozimi kar malo pozabimo na vodo. Samo ponoči z dihanjem izgubi telo v povprečju dva decilitra vode, tako da koža potrebuje nadomestilo takoj zjutraj. Poleg tega se veliko časa zadržujemo v zaprtih prostorih s suhim zrakom. Zaradi teh razlogov je pomembno predvsem dvoje: da popijemo dovolj vode in da poskrbimo za bolj vlažne prostore. Po navadi nimamo dovolj pregleda nad tem, koliko vode spijemo. To lahko popravimo s plastenkami vode, ki si jih pripravimo vsako jutro in jih do večera spraznimo. S tem ne bomo pomagali zgolj koži, pač pa organizmu nasploh. Bolje bodo delovali vsi organski sistemi. Koliko pa naj bi popili? To je odvisno od tega, koliko je človek dejaven. Po telesni vadbi, pa tudi po sprehodu, hoji, plesu, plavanju je treba povečati količino vode, sicer pa naj bi popili dva litra vode na dan. Seveda ob tem zaužijemo še druge pijače in jedi, ki vsebujejo vodo.

Dovolj vlage v prostoru
Pozimi so ogrevani prostori skoraj brez vlage, kar kožo še dodatno izsuši. Dobro je, da si nabavimo vlažilce. Če nič drugega, na grelno telo (radiator, denimo, lahko pa tudi na okensko polico) postavimo posodo z vodo. Tudi to bo pomagalo, da bo zrak bolj vlažen. Vsak dan je treba prostore dobro prezračiti. Pitje vode in vlaženje zraka že v bistvu zagotavljata bolj mladostno in manj izsušeno kožo. Toda to so le osnovni nasveti za negi kože pozimi. Najbolj izpostavljeni deli telesa so po navadi obraz in roke, pa tudi stopala, čeprav niso gola. Stopala se namreč zelo rada izsušijo, zlasti pete, ki grdo razpokajo, pa še zelo boleče je lahko. A pojdimo po vrsti.

Koža se hrani od znotraj 
Za nego obraza velja enako kot za vse telo: koža se hrani od znotraj, torej s prehrano. Pozimi je posebej pomembno, da uživamo hrano, bogato z vitamini, zlasti z vitaminom C. Pomembni pa so tudi drugi antioksidanti, predvsem vitamina E in A. Vse to dobimo v prehranskih dodatkih ter seveda s svežo hrano, s sadjem in z zelenjavo. Poskusite pojesti več pomaranč, grenivk, mandarin, pa tudi jabolk in hrušk. Veliko bolje je, če dobite organsko pridelano sadje, če pa ne, potem pač južno sadje (pomaranče, mandarine, grenivke) najprej temeljito operite z vročo vodo, preden se lotite lupljenja. Koristno pa je tudi vsako drugo sadje, tudi suho (fige, slive, datlji). Od sveže zelenjave je še posebej koristna temno zelena in listnata, torej solate vseh vrst, pa tudi kislo zelje in še zlasti zelnica.
Nikamor brez kreme za obraz. Koža pa se hrani tudi od zunaj. Kreme, ki hranijo in vlažijo kožo, so še kako pomembne. Ni nujno, da so drage. Zelo kakovostne kreme boste dobili v specializiranih trgovinah in lekarnah. Posebej kaže opozoriti na domačo inovativno kozmetiko, ki v ničemer ni slabša od tuje (verjetno je prej boljša).  Krema, ki jo boste izbrali za nego obraza, naj poskrbi za vlaženje kože, obenem pa jo mora tudi nahraniti. Vsaj enkrat na dan je treba kožo temeljito očistiti. Pri tem je zelo koristen dodatek aloje vere. Najbolje je, da kremo nanesemo na vlažen obraz, kar pomeni, da ga najprej navlažimo z vodo, potem pa nanj nanesemo kremo. S tem bo tudi poraba kreme manjša, hkrati pa bo učinek večji, saj bo vsa krema, ki ste jo nanesli, prodrla v notranjost, pod povrhnjico kože.
Posebna skrb naj velja ustnicam, saj pozimi rade razpokajo. Če si jih oblizujemo, se to samo še poslabša. Mraz in veter prav tako sušita ustnice. Zato si jih redno mažite z mastnimi in hranljivimi mazili. Najbolje je izbrati naravna mazila, tista brez petroleja, ki ga vsebujejo skoraj vsa mazila za ustnice. Vendar pa je tudi v bolje založenih samopostrežnih trgovinah mogoče najti povsem naravne kreme za ustnice. Ustnice  si morate namazati vsakič, ko se odpravljate ven, pogosto pa tudi v stanovanju. Najbolje je, da tako kremo (veliko jih je v obliki šminke) nosite kar v žepu ali v torbici.
Izsušene so tudi roke, pravzaprav skrb zanje pogosto zanemarimo. Koža na rokah se izsuši še bolj, ker si jih umivamo z mili, ki so največkrat zelo agresivna za kožo, zato jih uporabljajte čim manj. Izbirajte naravna mila, ki vsebujejo oljčno ali mandljevo olje, lahko tudi kakršnokoli drugo olje. Poleg tega je priporočljivo roke vsaj enkrat na teden za nekaj minut namakati v topli vodi, ki ste ji dodali sok ene limone in tudi žlico sladkorja ali še bolje medu. Roke potem dobro sperite in še vlažne namažite s kakovostno kremo za roke. Včasih se primeri, da je koža na rokah tako suha, da začne pokati. Tedaj se umivajte s čim manj agresivnim milom, vsakič pa si roke namažite z mastno kremo. Preden greste spat, si jih še enkrat temeljito namažite, potem pa si nataknite bombažne rokavice in jih imejte na sebi vso noč. Tako boste najbolje poskrbeli, da bo koža ostala vlažna in da se bodo razpoke zacelile.
Poskrbite za stopala! Čeprav so pozimi stopala dobro zavarovana z nogavicami in obutvijo, se rado primeri, da je koža na petah osušena. Za noge je dobra večerna kopel, v katero dodate za pest morske soli. Po kopeli noge temeljito obrišite in namažite s hranljivo, mastno kremo. Zelo kakovostne boste našli v specializiranih trgovinah, lekarnah, drogerijah in tudi v marsikateri samopostrežni trgovini. Vendar ni nujno, da zanje namenite veliko denarja. Čisto dobro je tudi kakršnokoli olje, denimo kokosovo, maščoba torej. Pomembno je, da olje temeljito vtrete v kožo, potem pa obujte nogavice, da ne boste umazali posteljnine. Če boste to naredili vsaj enkrat na teden, bo koža ostala lepo vlažna.

Oljenje telesa
Stara indijska medicina ajurveda svetuje odraslim, zlasti pa tistim v zrelejših letih, da se enkrat na teden oljijo. To dobesedno pomeni, da se po vsem telesu temeljito namažejo z oljem. Pri tem uporabljajo različna olja, odvisno pač od tipa človeka. Ne morete pa zgrešiti, če boste uporabili sezamovo ali arganovo olje (ki je ustrezno dražje), pa tudi mandljevo ali katerokoli drugo. Izberite si dan v tednu, ko boste to storili. Najbolje je, da zvečer v kopalnici razgrnete po tleh staro brisačo in se na njej namažite po vsem telesu od konca okončin proti srcu.  Začnete z nogami in rokami, potem pa krožite po vsem telesu. S tem boste spodbudili tudi krvni obtok. Na koncu se oprhajte, vendar uporabite naravno milo. Na tak način bo vaša koža ostala napeta, dovolj vlažna, s tem pa tudi mladostna.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media