Predihanost, spretnost in moč

Predihanost, spretnost in moč

Dobro počutje | feb. '13

Prejšnje mesece smo se utrjevali v moči in ravnotežju, danes pa so na vrsti vaje za boljšo predihanost ter predvsem spretnost. Po nekajminutni hoji za ogrevanje se ustavite na ravnem in varnem terenu in začnite vaditi. Tokrat potrebujete palici.
Najnujnejša stvar je pravilno in povezano dihanje skozi nos. Ob vdihu se namreč zrak segreje in prečisti. Tako se organizem osveži in tudi okrepi. Pri prvi vaji palici, ki jih sicer uporabljate pri hoji, položite za vrat. Nogi sta rahlo narazen, telo pa sučite v levo in desno stran. Pogled sledi gibanju telesa.
Pri drugi vaji je večja težavnost v rahlem predklonu, ki ga je treba vedno narediti šele potem, ko močno stisnete spodnji del telesa in rahlo pokrčite kolena. Vajo delajte vedno le toliko časa, dokler čutite polno moč. Potem se počasi dvignite in se sproščeno predihajte.
Ob vdihu palici odmaknite v odročenje in začutite odprtost vsega telesa, ob izdihu pa palici prekrižajte pred telesom. Delajte, dokler se telo dodobra ne prediha. Morebitno vrtoglavico ustavite tako, da prekinete gibanje. Se čudite, od kod vrtoglavica ob tako zdravi dejavnosti? Tudi telo se mora privaditi čistejšega in bogatejšega zraka ter večje odprtosti pljučnih mehurčkov.
Naslednja vaja  združuje gibanje ene vaje. V čvrsti stoji palici dobro primite za hrbtom. Ob vdihu močno odprite prsni koš in roki s palicama odročite, kolikor je le mogoče. Ob izdihu pa palici prekrižajte za hrbtom.
Naslednja vaja je videti kot metanje palice. Vaja žiga-žaga tik nad rameni bo dodobra okrepila vaše roke in ramena. Če boste ob tem še pazili na trdno držo telesa, ni več kaj dodati. Da bo ob moči spretnost dobila svoj zagon, pa po žaganju vrzite palici v hitrem zaporedju drugo za drugo. Roki naj izmenično večkrat izvržeta palici šele po nekajkratnem žaganju. Morda boste presenečeni, kako veliko bolje palico izvržete z vašo boljšo roko. Če želite tudi boljše in bolj uravnoteženo delovanje možganov, vam priporočam, da slednjo vajo naredite čisto vsak dan in na različne načine.
Če imate kako vprašanje, ga pošljite na uredništvo; pa vam bom odgovorila.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media