Recepti februar 2013

Recepti februar 2013

Dobro počutje | feb. '13

Fižolova enolončnica
250 g suhega fižola namočimo preko noči. Naslednji dan vodo odlijemo, nalijemo novo in skuhamo s ščepcem soli in šetrajem ter prihranimo. V loncu na povišan pritisk je namočen suh fižol skuhan v 15 do 20 minutah.
Dva večja krompirja ter en rdeč in en rumen korenček narežemo, stresemo v nov lonec, prilijemo vodo, da je zelenjava pokrita, zavremo in na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Zatem dodamo kuhan fižol z vodo vred, začinimo z lovorjem, strtim strokom česna, dosolimo, popramo ter kuhamo še pet minut. Okrasimo s peteršiljem, za krepkejši okus pa še s tanko narezanim steblom belušne zelene.

Enolončnica s čičerko in sojo
Po 100 g suhe čičerke in soje vsako zase čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan vodo odlijemo, namočeno zrnje skupaj stresemo v lonec, prilijemo svežo vodo, jo rahlo solimo in pokrito uro in pol kuhamo do mehkega, v loncu na povišan pritisk pa približno 15 minut. 
Čebulo narežemo, jo na žlici olja popražimo, dodamo dva stroka česna in dalje pražimo, da česen zadiši. V lonec stresemo na kocke narezano jušno zelenjavo (korenček, zeleno, kolerabo), grobo narezano papriko, če jo še kje dobimo, vmešamo paradižnik iz pločevinke, prilijemo vodo in na šibkem ognju kuhamo 20 minut. Nazadnje v juho dodamo kuhane stročnice z vodo vred, znova zavremo in postrežemo s kosom kruha.

Enolončnica z ohrovtom
Manjši ohrovt narežemo na rezance in poparimo s kropom. Premešamo in po dveh minutah vodo odlijemo.
Tri krompirje, manjši korenček in pol pastinaka očistimo, olupimo in narežemo ter stresemo v lonec. Dodamo poparjen ohrovt, prilijemo vodo ali zelenjavno jušno osnovo, zavremo in na šibkem ognju kuhamo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Če želimo bolj kremno juho, tretjino juhe pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Na koncu v juho damo pet žlic kuhanega fižola in pet žlic vložene koruze, znova zavremo, juho solimo in začinimo s strtim česnom.

Enolončnica z brstičnim ohrovtom in hrenom
Manjši korenček, dva krompirja in pol gomolja zelene očistimo, olupimo po potrebi in narežemo na drobne kocke. Vso zelenjavo popražimo na koščku masla, prilijemo zelenjavno jušno osnovo ali vodo in kuhamo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Zatem tretjino juhe preložimo v drugo posodo, pretlačimo s paličnim mešalnikom in vrnemo v juho.
Četrt kilograma brstičnega ohrovta očistimo, narežemo na četrtine, pol manjše cvetače pa na majhna socvetja ter dodamo juhi. Kuhamo še pet minut. Juho nazadnje solimo, popopramo, začinimo z muškatnim oreščkom, sveže naribanim hrenom in potresemo s peteršiljem.
Opomba: Zelenjavne enolončnice so odlične za postni čas. Seveda pa jim lahko dodamo še malo popečene slanine, pancete ali drugega mesa.
 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media