Prevladati mora dolgoročni interes države

Dobro je vedeti | apr. '13

Zavoljo uresničevanja poslanstva KAD bi moral biti pokojninski zavod kot izvajalec sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja prek svojih predstavnikov zastopan v organih upravljanja in nadzora KAD.

Na prvi seji v marcu je svet pokojninskega zavoda namenil posebno pozornost upravljanju in poslovanju Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d. d. (KAD) ter upravljanju zavodovega deleža v Zavarovalnici Triglav, d. d. Svet je podprl projekt enotnega upravljanja državnega premoženja, pri tem pa poudaril, da dolgoletne izkušnje opozarjajo, da gospodarno upravljanje s premoženjem ni odvisno zgolj od pravno-organizacijskih oblik, temveč predvsem od strokovno usposobljenih kadrov, ki morajo s tem premoženjem pošteno in odgovorno upravljati. Upravljati ga je treba v interesu vseh državljanov in ne v prid posameznih interesnih skupin. Uspešno upravljanje s tem premoženjem seveda pomeni tudi možnost njegove odprodaje, kadar to utemeljeno pripomore k večji uspešnosti gospodarstva, k ustvarjanju novih delovnih mest in k zagotavljanju večje blaginje državljanov. Zato je treba v dokumentih, ki jih zahteva zakon o slovenskem državnem holdingu (ZSDH), jasno določiti dolgoročen interes države in ga bo treba dosledno upoštevati tudi pri odprodaji državnega premoženja.
Svet je poudaril, da se mora poslanstvo KAD ohraniti tudi v prihodnje. Ohranili pa ga bomo le z odgovornim upravljanjem državnega premoženja. Pri tem ne gre prezreti, da ima povsem enako poslanstvo tudi s ZPIZ-2 predvideni demografski rezervni sklad, ki naj bi bil do konca leta 2014 urejen s posebnim zakonom, in bo torej treba urediti tudi odnos med SDH, KAD in demografskim rezervnim skladom.
Svet je poudaril, da premoženja ZPIZ v Zavarovalnici Triglav, ki v lastniški strukturi predstavlja 34,47 odstotka, ni mogoče prodati, saj je bilo dodeljeno na podlagi referendumske odločitve. Opozoril je, da mora biti pravna ureditev taka, da bo zavodu kot največjemu lastniku Zavarovalnice Triglav omogočala ustrezno uresničevanje pravic in dolžnosti na temelju lastnine.

Poročilo o poslovanju Zavoda Vzajemnost
Svet je razpravljal tudi o letnem poročilu tega zavoda za leto 2012, saj je njegov soustanovitelj. Ocenil je, da je bilo kljub zaostrenim gospodarskim razmeram poslovanje zelo uspešno, kar je med drugim tudi rezultat uspešnega vodenja zavoda. Podprl je usmeritev, da bo tudi v prihodnje vsa pozornost osredotočena v čim boljšo kakovost revije in širjenje števila njenih naročnikov. Ker bo cena revije za prihodnje leto ostala enaka, vas, spoštovani naročniki, prosimo, da nam kot dobri poznavalci pomena in poslanstva revije po svojih močeh pomagate širiti krog novih naročnikov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media