Vaš svetovalec – Dušan Bavec april 2013

Vaš svetovalec – Dušan Bavec april 2013

Dobro je vedeti | apr. '13

Bonusi pri o upokojitvi
Bralec piše, da bo v kmalu izpolnil vse pogoje za upokojitev po novem pokojninskem zakonu, kar dokazuje informativni izračun ZPIZ. Delodajalec pa je zadovoljen z njegovim  delom in tudi sam si želi delati vsaj še kako leto. Zato ga zanima, ali se mu bo pokojnina kaj zvišala, če bo odložil upokojitev, in ali bi v tem primeru imel še kake druge bonuse!

Najprej kaže pohvaliti bralca, da razmišlja o odložitvi upokojitve. Zelo verjetno se zaveda, da je zadnja plača precej višja kot prva pokojnina, upravičeno pa pričakuje tudi bonus in ugodnejšo odmero pokojnine. Po drugi strani pa je treba vedeti, da se zaradi izpolnjenih upokojitvenih pogojev kljub starosti in statusu starejšega delavca na to okoliščino ne bo mogel sklicevati, če bi mu morda delodajalec ob morebitnih poslovnih težavah odpovedal delovno razmerje zavoljo poslovnih razlogov.
Novi zakon ZPIZ-2 prinaša zavarovancu, ki ima sicer izpolnjene vse pogoje za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine, pa se ne upokoji, bonus zaradi ostajanja v zavarovanju tudi po izpolnitvi pogojev. Zavarovanec se namreč lahko odloči, da se mu mesečno izplačuje 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine, do katere bi bil sicer upravičen na dan njene uveljavitve, če bi se upokojil. Tak bonus mu gre vse do prenehanja zavarovanja ali do uveljavitve delne pokojnine, ko bi bil upravičen do 5-odstotnega bonusa, vendar največ do dopolnjenih 65 let starosti.
ZPIZ tega bonusa ne bo priznal po uradni dolžnosti, ampak ga morajo zavarovanci sami uveljavljati. V pomoč bodo zagotovo obrazci, ki so na voljo na spletnih straneh ZPIZ
http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/uveljavljanjepravic/obrazcivlog/obrazci
Vsekakor pa kaže omeniti še eno ugodnost, ki jo zavarovancem daje novi zakon, če odložijo upokojitev, in sicer ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe. Zavarovancu, ki izpolni pogoje za starostno upokojitev (ta ugodnost torej ne velja v primeru predčasne upokojitve) in še naprej ostane v obveznem zavarovanju, se vsako nadaljnje leto dopolnjene pokojninske dobe brez dokupa in dopolnjene v obveznem zavarovanju po uveljavitvi tega zakona, vendar največ do treh zaporednih let zavarovanja, vrednoti na način, da se trije meseci pokojninske dobe brez dokupa vrednotijo v višini 1 odstotka pokojninske osnove, kar pa na letni ravni pomeni 4 odstotke. To je bistveno ugodnejše vrednotenje posameznega leta pokojninske dobe, kot se vrednoti siceršnja pokojninska doba do izpolnitve upokojitvenih pogojev.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media