Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk

Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | apr. '13

Pravice pacienta pri osebnem zdravniku
Kot piše naš bralec, je star 56 let in je v delovnem razmerju. Zadnje čase pa ima čedalje hujše težave s hrbtom, zato ga skrbi, da bo moral na operacijo, ne ve pa, kakšne pravice lahko uveljavlja pri osebnem zdravniku. Sprašuje, ali lahko zahteva, da ga osebni zdravnik napoti na ustrezno zdravljenje (operacijo) in kako je z zdravljenjem v tujini (po potrebi)?

Osebni zdravnik je po zakonu dolžan skrbeti za zavarovančevo zdravje in je pooblaščen, da ga napoti na zdravniško komisijo, k specialistu in v bolnišnico, da mu na račun zavoda predpiše zdravila na recept in da vodi o njem zdravniško dokumentacijo. Prav tako je pooblaščen, da ugotavlja nezmožnost za delo in ugotavlja tudi druge razloge za začasno zadržanost od dela do 30 dni, za daljše obdobje pa je za ugotavljanje nezmožnosti za delo pooblaščena posebna komisija pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije – ZZZS.
Osebni zdravnik lahko navedena pooblastila, povezana z diagnostiko in zdravljenjem, vključno s predpisovanjem zdravil na recept, kot tudi napotitev na bolnišnično zdravljenje, prenese tudi na ustreznega specialista - napotenega zdravnika - če to zahteva bolnikovo zdravstveno stanje in racionalnost dela.
Predvidevam, da je bralcu osebni zdravnik že omenil, da ima ob hujših težavah s hrbtenico pravico do desetdnevne fizioterapevtske obravnave na leto. Zato ga naj prosi, da mu izda napotnico za tako obravnavo. Pravica do fizioterapije je zagotovljena z aktualno zakonodajo.
Zakonodaja bralcu kot pacientu, ki je ustrezno zdravstveno zavarovan, zagotavlja pravico do primerne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe v skladu z medicinsko doktrino. Prav tako mu je zagotovljena pravica do medicinskega posega - operacije ali do zdravstvene oskrbe - zdraviliškega zdravljenja na račun javnih sredstev, če je tak poseg po pravilih medicinske stroke potreben in je glede na sodobno medicinsko doktrino mogoče pričakovati, da bo za pacienta koristen in da so pričakovane koristi večje od tveganja.
Pa še o zdravljenju v tujini: tudi ta pravica je zavarovancu zagotovljena po zakonu, in sicer v primeru, če so v Sloveniji izčrpane vse možnosti zdravljenja (denimo, da pri nas ne opravljajo določenih operativnih posegov). Že leta 2011 pa je Evropski parlament sprejel direktivo, v skladu s katero naj bi postopno povsem liberalizirali čezmejno zdravljenje, tako da bodo imeli slovenski državljani enake možnosti za zdravljenje v državah EU, kot jih imajo doma.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media