Kratke zdravstvene novičke april 2013

Dobro počutje | apr. '13

Zdrav kot riba!
Ribje olje ugodno vpliva na srce, uravnavanje trigliceridov, možgane in vid, RibaMed ®1000 v eni kapsuli vsebuje 1000 mg visoko prečiščenega ribjega olja s kar 45 odstotki omega-3 maščob in z naravnim vitaminom E. Prehransko dopolnilo je brez strupenih primesi - težkih kovin, dioksina in pesticidov in ne povzroča spahovanja.
Dobro je vedeti, da EPK (eikozapentaenojska kislina) in DHK (dokozaheksaenojska kislina), ki ju vsebuje ribje olje, igrata pomembno vlogo pri delovanju srca, DHK pa tudi pri delovanju možganov in ohranjanju vida. Za strokovno svetovanje pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 32 35.

Redno k zobozdravniku
Bolezni ustne votline so pri nas po stroških zdravljenja četrta najdražja skupina bolezni, rak ustne votline pa je šesti najpogostejši rak, saj na leto odkrijejo kar 250 novih primerov.
Najbolj zaskrbljujoče pa je naraščanje bolezni obzobnih tkiv; paradontalna bolezen je najbolj pogosto kronično vnetje pri ljudeh, starejših od 40. let. Bakterije uničujejo mehka in trda tkiva, s katerimi je zob pritrjen v kost. Če zobnih oblog ne odstranjujemo redno, nastaja vnetje, ki lahko sčasoma povzroči izpad zoba. Marsikdo, ki ne jemlje resno znakov, kot je občasno vnetje dlesni, krvavenje ob ščetkanju in slab zadah, obišče zobozdravnika šele, ko se zobje začnejo majati, takrat pa je že prepozno za učinkovito zdravljenje. Takemu bolniku se ne le bistveno poslabša kakovost življenja, nezdravljena paradontalna bolezen pomeni kar dvakrat večjo nevarnost zapletov pri srčno-žilnih boleznih in diabetesu, brezzobost pri starejših pa kar za 1,5-krat poveča tveganje za umrljivost.
Pri nas je sicer dovolj zobozdravnikov (eden na 450 bolnikov, kar nas uvršča nad povprečje EU), ker pa se sredstva za javno zdravstvo krčijo, ljudje pa imajo zaradi krize manj denarja, si vse več ljudi preprosto ne more privoščiti zobozdravstvenih storitev. Slabša se tudi ustna higiena, zato zobozdravniki v zadnjih nekaj letih opažajo več kariesa tudi pri otrocih in mladini, kjer se je zaradi odlične preventive v zadnjih tridesetih letih pojavljalo izredno malo zobne gnilobe.
Redno umivanje zob dvakrat na dan je premalo, zlasti še, če ne uporabljamo zobne nitke ali medzobne ščetke, zato nam mora čiščenje zobnega kamna in odstranjevanje zobnih oblog vsaj enkrat na leto opraviti zobozdravnik. Storitev mora plačati bolnik sam (tudi pri koncesionarjih), vendar s tem veliko stori za svoje zdravje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media