Skrb za prostato se obrestuje

Skrb za prostato se obrestuje

Dobro počutje | apr. '13

Moški marsikatero težavo z odvajanjem urina pripisujejo staranju in zato odlašajo z obiskom pri zdravniku, čeprav se lahko iz začetnih težav razvije hujše obolenje.

Pogostejše uriniranje, slabši curek urina, neznačilna bolečina v spodnjem delu trebuha ter boleč izliv semena so znaki vnetja prostate (prostatitis), ki je značilno za mlajše moške. Pri starejših od 50 let se pogosteje pojavljajo težave, kot so prekinjajoč, šibek curek urina, pogosto nočno uriniranje, kapljanje urina po opravljeni potrebi, nenadno tiščanje na vodo, čemur pa sledi čakanje na začetek uriniranja ... To so  lahko znaki povečanja prostate (benigna hiperplazija prostate). Povečana prostata počasi zožuje sečnico, kar oteži iztekanje seča iz mehurja, zato se mišica sečnega mehurja okrepi in odebeli. Curek seča postaja tanjši in slabotnejši. Sčasoma pa stena sečnega mehurja oslabi, seč začne zastajati v sečnem mehurju, kasneje tudi v sečevodih in v ledvicah, kar lahko povzroči resno okvaro ledvic.
Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da  za rakom prostate vsako leto na novo zboli več kot 1300 Slovencev, kar je dvakrat več kot pred desetimi leti. Tako je to najpogostejši rak pri moških pri nas. Na srečo pa  zdravniki kar pri 80 odstotkih moških bolezen odkrijejo v začetni fazi, ko se še ni razširila in jo lahko uspešno zdravijo. Zato kaže poudariti: morda pregled prostate res ni najbolj prijeten, a lahko vam reši življenje. Ne izogibajte se rednim pregledom pri zdravniku. Še posebej to velja za tiste, pri katerih je kdo v sorodstvu imel raka na prostati. Še zlasti pa ne odlašajte, če ne morete urinirati, če čutite bolečine v sečnem mehurju, če je uriniranje pekoče ali če opazite sledovi krvi v seču in v spermi.
Zdravnik  bo določil vrednosti PSA (prostatičnega specifičnega antigena) v krvi, ki je najboljši kazalec sprememb v delovanju prostate. Res pa je, da samo določitev vrednosti PSA ni dovolj za odločitev, ali gre za povečanje prostate ali celo za raka;  zdravnik potrebuje dodatne podatke, zato bo opravil rektalni pregled in skozi črevo otipal prostato in ocenil njeno obliko, velikost in prožnost. Na ta način lahko zdravnik odkrije tudi druga obolenja tega predela (hemeroidi, pokanje mišice zapiralke, kožne spremembe, vnetje …). Po potrebi vas bo napotil še na ultrazvočni pregled ali na specialistični pregled k urologu.
Moški pa lahko za zdravo prostato veliko naredijo tudi sami z zdravim življenjem, s pogosto telesno dejavnostjo (hoja, plavanje, kolesarjenje) ter z zdravo prehrano (čim manj mastne in začinjene hrane, gaziranih pijač, zmerno uživanje kave in alkohola …)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media