Miselna aktivnost povečuje fizične zmožnosti

Dobro počutje | apr. '13

V projektu PANGeA - Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje, ki poteka pod vodstvom Inštituta za kineziološke raziskave Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, v njem pa sodelujejo inštitucije iz Slovenije in Italije, bodo za namen raziskovanja dejavnikov zdravega staranja preverjali meritve telesnih zmožnosti in gibalnih značilnosti pri starejših ljudeh. K sodelovanju vabijo prostovoljce obeh spolov iz Ljubljane, Kranja in Kopra, stare od 60 do 80 let in z različno izobrazbo ter različnim življenjskim slogom. Edini pogoj je, da so kandidati sposobni samostojno prehoditi dva kilometra. Kandidatom bodo v mobilnem laboratoriju vzeli vzorec krvi, zato prosijo, da na meritev pridejo tešči. Izpolniti bodo morali vprašalnik in opraviti določene meritve za preverjanje gibljivosti, moči, vzdržljivosti, ravnotežja in kognitivnih sposobnosti. Po opravljenih meritvah bodo dobili informacije o psihofizičnem stanju, pa tudi kak koristen nasvet.
V Kopru bodo meritve že 18., 19. in 20. aprila v centru dnevnih aktivnosti; v Ljubljani 23., 24. in 25. maja ob Domu starejših občanov v Fužinah; v Kranju pa šele 19., 20. in 21. septembra. Za sodelovanje pri meritvah se prijavite na brezplačni telefonski številke 080 10 10, kjer boste dobili tudi podrobna navodila.
V projektu PANGeA so lani v bolnišnici Valdoltra izvedli študijo popolne neaktivnosti, v kateri so sodelovali prostovoljci, stari od 55 do 65 let, ki so dva tedna nepretrgoma ležali v postelji. To se kar hitro lahko zgodi po kakem padcu, poškodbi (denimo po zlomu kolka) ali bolezni, v tem času pa močno upadejo telesne funkcije, mišična moč in splošna gibljivost, zato je rehabilitacija dolga in naporna. Raziskovalci pa so s tem eksperimentom ugotovili, da miselna vadba med ležanjem zmanjša upad kognitivnih in motoričnih funkcij, visoko proteinska dieta, ki pospešeno regenerira mišice in kosti ter ustrezne gibalne vaje pa pospešijo okrevanje. Rezultati študije, ki je bila prva tovrstna študija, opravljena na starejših ljudeh v svetu, bodo pomagali pri oblikovanju ukrepov za preprečevanje učinkov podaljšanega ležanja. Cilj celotnega projekta, ki ga financira EU, pa je opredeliti dejavnike kakovostnejšega življenja starejših ljudi in hitrejše rehabilitacije ter posledično zniževanje stroškov zdravstvene oskrbe. Do zaključka projekta v oktobru 2014, naj bi v sodelujočih mestih Ljubljani, Kopru, Kranju, Vidmu, Trstu in Ferrari, postavili gibalne parke za starejše.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media