Iz psihološke svetovalnice april 2013

Dobro počutje | apr. '13

Pretirano ljubosumje je resen problem
Po nasvet za svojo vnukinjo je prišla dolgoletna naročnica Vzajemnosti. Vnukinja je stara 25 let in je v daljši zvezi z drugim partnerjem. Že prvič je bil vzrok za razpad zveze njena ljubosumnost, ki pa se kaže tudi v zdajšnjem odnosu. Če partnerja ni pravočasno domov, ga zaslišuje, kje je bil, s kom se je pogovarjal, preverja njegova sporočila na prenosnem telefonu, elektronsko pošto na računalniku, včasih mu celo sledi, da bi se prepričala, ali se ji ni morebiti zlagal. Partner ji nikakor ne more dopovedati, da jo ima rad in da si v prihodnosti želi z njo ustvariti družino. Bralki je potožil, da tako ne more več naprej, saj je zaradi nadzora in nesporazumov tudi sam postal tesnoben in nezadovoljen in ne vidi prihodnosti v zvezi. Naročnici je hudo za oba, ne zna pa jima pomagati.

Kadar je ljubosumnost značajska lastnost določene osebe, na kar bi lahko posumili tudi v primeru vnukinje, je treba pomisliti na vsaj dva razloga: ali tak človek misli, da si ne zasluži ljubezni in je njegov občutek lastne vrednosti ovirajoč, ali pa gre za izkušnjo iz zgodnjega otroštva, da drugim osebam ne kaže zaupati. Takrat govorimo o negotovem stilu navezanosti.
Lahko pa pomislimo tudi na projekcijsko ljubosumnost, ko oseba drugemu pripisuje svoje zavestne ali podzavestne želje in fantazije. To, kar počne, želi projicirati na partnerja.
V obeh primerih je prava rešitev svetovanje ali psihoterapija posameznika ali para. Včasih se namreč lahko ljubosumje stopnjuje celo v fizično nasilje.
Žal naročnica samo z nasveti ne bo mogla pomagati vnukinji; lahko pa ji ponudi možnost, da bi prišla na terapijo. Treba je namreč ozavestiti njeno vedenje, saj je s takim, kot ga trenutno kaže, na dobri poti, da jo bo tudi drugi partner zapustil. Skupaj bova ugotavljali, kaj bi lahko naredila drugače, da bi utrdila odnos. Obenem pa bo treba preveriti njeno samopodobo in kaj lahko sama naredi za to, da bi se bolj cenila in ne bila tako odvisna od mnenja drugih, še najbolj ljubljene osebe. Razvejana socialna mreža je tudi v tem primeru v pomoč, saj se tako ne osredotočamo pretežno na ravnanje ene osebe, ampak dobivamo pozitivne potrditve tudi od drugih pomembnih ljudi v našem življenju. Vsekakor pa je tako delo na sebi proces, ki se dobro obrestuje, kadar je oseba resnično motivirana, da spremeni svoje vedenje na bolje in je pripravljena v to spremembo vložiti svoj čas in trud. Seveda pa bi bilo najbolje, če bi se svetovanja udeležila oba partnerja.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media