Ustvarjalnost koristi počutju

Ustvarjalnost koristi počutju

Dobro počutje | apr. '13

Ustvarjalnost v povezavi z domiselnostjo, izvirnostjo in inovativnostjo predstavlja pomemben element uspešnega življenja. Kdor hoče biti ustvarjalen, mora z odprtimi očmi opazovati svet in mu prisluhniti z odprtimi ušesi. Veliko mora razmišljati, brati, sanjariti, snovati nove zamisli, se poigravati z načrti in idejami ter pri tem uporabiti vse možnosti, ki so mu na voljo.
Ustvarjalnost se razlikuje od reševanja problemov, čeprav človek potrebuje pravo mero in ustrezno kombinacijo obojega. Če smo bolj usmerjeni v reševanje problemov kot v inovativnost, pogosto izgubimo občutek za pravo smer.
Ustvarjalni ljudje so po navadi bolj odločni in samozavestni. Strokovnjaki ugotavljajo, da ustvarjalne dejavnosti spodbujajo in dvigujejo samozavest že pri najmlajših, ugodno pa vplivajo tudi na starostnike. Do tega spoznanja je prišla skupina psihologov, ki je proučevala vedenje otrok in seniorjev, ki se ukvarjajo z ustvarjalnimi konjički, zlasti z modeliranjem in risanjem - od preprostega čečkanja do barvanja, slikanja ipd. Risanje posamezniku omogoča, da brez besed izrazi svoje misli, občutke in čustva, obenem pa spodbuja ustvarjalnost, domišljijo, domiselnost in izvirnost. Iz ustvarjenih risb je mogoče razbrati tudi značilnosti človekovega značaja in njegove speče talente.

Kreativnost krepi samozavest
Bistvena razlika med samozavestnim in plašnim, negotovim posameznikom je v njunem odzivanju na napake. Medtem ko človek, ki je prepričan vase, napako jemlje kot del vsakdanjosti, kot korak na poti k cilju in uspehu, pa bojazljivec vidi v njej le neuspeh in nepremostljivo oviro na poti k cilju in uspehu. Plašni ljudje zavoljo strahu pred neuspehom niso inovativni,  bojijo se tvegati, držijo se ustaljenih poti. Samozavestneži pa so domiselni, inovativni, izvirni in ustvarjalni, sposobni in pripravljeni zlesti iz ustaljenih okvirov in stopiti iz uhojene poti ter globoko zajeti zrak in s polnimi pljuči (za)plavati proti toku.
Znanstveniki v zadnjem času ugotavljajo, da je ustvarjalnost povezana s telesno dinamiko, pravzaprav še več, da pomembno vpliva tudi na zdravje in vitalnost, koristi tudi počutju, razpoloženju, odpornosti in vitalnosti. Spodbuja človekovo psihofizično in psihosocialno kondicijo. Rezultati poglobljene študije, opravljene na azijskih, ameriških in evropskih prostovoljcih, ki uživajo v ustvarjanju, pričajo, da so ljudje, ki ljubijo izzive in so svoje ustvarjalne zamisli pripravljeni tudi uresničiti (materializirati), telesno in duševno veliko bolj uravnovešeni, zanje je značilna večja mera socialne empatije, obenem pa so tudi bolj zdravi ter pogosto živijo dlje in bolje. Njihovo bivanje je veliko bolj polno kot pri tistih, ki jim ne pride na misel, da bi segli po slikarskem čopiču, dletu, svinčniku in papirju, kuhalnici, šivanki, instrumentu, po čevljarski dreti ali mizarskem in vrtnarskem orodju. Taki ljudje v življenju praviloma tudi več dosežejo in nasploh intenzivneje živijo in delajo.
Ustvarjalni posamezniki se redkeje kot njihovi nekreativni vrstniki obremenjujejo s predsodki in pomisleki, so bolj strpni do drugačnosti, so dovzetni za spremembe in izzive ter pripravljeni na nepričakovane spremembe, pred katere jih nenehno postavlja življenje.
Ustvarjalnost ni odvisna od števila svečk na rojstnodnevni tort. Še več, če upoštevamo dejstvo, da starejša populacija razpolaga s silnim znanjem, izkušnjami in kompetencami, s to dragoceno doto, ki so si jo nabrali v življenju, lahko bolj spretno, domiselno in izvirno razumejo probleme in jih, zahvaljujoč svoji vztrajnosti in potrpežljivosti, skuša premagovati s pomočjo dobrih idej, nato pa tudi iščejo rešitve zanje ter poti za izhod iz krize. Gibanje in telesna dinamika krepita ustvarjalnost ter spodbujata fizično aktivnost in gibanje.

Kako do novih in izvirnih zamisli?
Pomagajte si s preizkušenimi načini:
1. Kadar ste utrujeni in preobremenjeni, se lotite oblikovanja seznama prednosti, ki ga nato sproti dopolnjujte v skladu s potrebami in okoliščinami.
2. O zahtevnih problemih razmišljajte, ko ste spočiti in sproščeni.
3. Težave jemljite za izziv, ki vam pomaga izkoristiti ustvarjalne sposobnosti in izraziti svoje ustvarjalne zmogljivosti.
4. Oborožite se z znanjem in informacijami s področja, o katerem razmišljate ali s katerim se ukvarjate.
5. Spremljajte razvoj in napredek ter čim prej in čim bolj spretno izkoristite vsak dober namig ali predlog.
6. Družite se in sodelujte z ljudmi, ki sta jim izvirnost in ustvarjalnost pisani na kožo.
7. Nerešljive probleme in zagate, ki vas mučijo že dalj časa, za kak dan pospravite v predal, nato pa se jih lotite z novim poletom in se ukvarjajte z njimi, dokler jih ne boste rešili.
8. V primerih, ko je nekdo pred vami že odkril optimalno rešitev, se brez oklevanja odločite za izvirno (ne slepo) posnemanje.
9. Po svetu hodite z odprtimi očmi in ušesi. Prisluhnite ljudem in opazujte podrobnosti, ki pogosto pomenijo ključ do najboljših idej.
10. Vsako novo idejo (preblisk, predlog, rešitev) si nemudoma zabeležite in ne dovolite, da bi jo načel zob časa.
11. Urite svoje možgane, ukvarjajte se z vsem, kar spodbuja in krepi vaše ustvarjalne sposobnosti.
12. Poskušajte vnesti čim več ustvarjalnosti v svoje vsakdanje življenje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media