Pravilni gibi so zakon!

Pravilni gibi so zakon!

Dobro počutje | apr. '13

Na to ob začetni navdušenosti in dokaj hitrem napredku pri gibanju pogosto pozabljamo. Napačno naučeni začetni gibi pa lahko v nadaljevanju povzročijo precej preglavic v obliki zakrčenosti in tudi bolečin. Da bi se temu izognili, se bomo posvetili pravilni drži in razgibavanju gornjega dela hrbta in vratu, ki sta tudi sicer močno obremenjena.

Še prej pa preberite članek iz prejšnje številke. Odpravite se na sprehod in v miru - tudi med hojo - ponovite vse podrobnosti pravilnega dihanja. Pravilno dihanje vas bo izjemno podprlo v nadaljnjem gibanju in življenju nasploh. Zagotavljam vam, da se bosta vaša natančnost pri izvedbi in vztrajnost izjemno poplačala. 
Zdaj pa nadgradnja drže iz prejšnje številke. Tisti, ki zmorete, roke prekrižajte za hrbtom. Vajo lahko delate sede ali stoje. Vsekakor tistim, ki se je lotevate prvič, priporočam sedenje. Sedite vzravnano, hrbet je raven, rahlo razširjena stopala trdno na tleh, ramena so spuščena, z obrazom zrite naravnost predse. Roki za hrbtom prekrižajte toliko, kolikor lahko, in ob tem začutite poravnavo v zgornjem delu hrbta med lopaticama. Zadržite opisani položaj in povezano dihajte. Vztrajajte, dokler zlahka vzdržujete položaj. Ponovite vsaj dvakrat.
Gibov z glavo se morate nujno zares pravilno naučiti. Vratna hrbtenica je pogosto močno in tudi enostransko obremenjena, zato ji bomo posvetili več pozornosti. Pravilen predklon glave, le tolikšen, kolikor nam dopušča ravna drža hrbta. Ob tem boste začutili razteg vratu in zadnjega zgornjega dela hrbta, morda nekateri tudi nežen razteg vse do križa. Če boste ob izdihu navdušeno potisnili brado v vrat, vas lahko v sredini vratu »špikne«. To je znak, da delate pravilno, in hkrati opozorilo, da malce zmanjšajte intenzivnost. Vaja blagodejno sprošča in tudi uravnava delovanje žleze ščitnice in obščitnic v vratu.
Vse prikazane vaje je v nadaljevanju dobro delati tudi stoje. V nadaljevanju je predklon (izdiha) glave visok dvig (vdih), ki ga na poti navzgor vodi brada. Dostojanstvena drža z rokama za hrbtom kar sama po sebi poudarja vašo zunanjo in notranjo lepoto, saj s poravnavo vsega telesa, z izpostavljenim »podaljšanim« vratom, spuščenimi rameni in nežnim potiskom brade naprej pomaga tudi odpravljati podbradek. Ob vsem pa dopolnjuje prejšnjo vajo, saj uravnava delovanje žleze ščitnice v vratu, poravnava hrbta in izravnava v njegovem zgornjem delu ter izbočenje prsi naprej pa krepčilno vplivajo na prsnico in vse organe v sprednjem delu prsnega koša.
Oba giba, predklon in dvig brade, delajte zares sproščeno in bolj kot na sam gib pazite na povezavo z dihanjem. Ob sunkovitih gibih glave in nepovezanem dihanju z gibanjem so možne občasne bolečine in tudi vrtoglavica. Oboje skoraj zagotovo lahko tudi preprečimo s pravilnim delom in razvijanjem občutka za lastno telo in gibanje. Vajo delajte le toliko časa, dokler ste ob njej sproščeni. Ob koncu vadbe pa stresite vse telo in zaokrožite z njim v obe smeri.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media