Da nam bodo jetra in ledvice hvaležni

Da nam bodo jetra in ledvice hvaležni

Dobro počutje | apr. '13

Ljudje se premalo zavedamo, da moramo za organe skrbeti podobno kot za svoj videz. Tako kot čistimo, denimo kožo, moramo čistiti tudi vitalne organe. Bolje rečeno: pomagajmo okrepiti razstrupljevalni proces, ki je sicer nezavedni, samodejni del normalnega delovanja telesa.

Proces razstrupljanja je temeljni varovalni mehanizem v telesu; pri tem imajo odločilno vlogo jetra in ledvice. Če ta mehanizem deluje normalno, se procesov sploh ne zavedamo. Če pa se toksini v telesu kopičijo hitreje, kot jih je telo sposobno izločiti, se sčasoma okvarijo imunski sistem, živčevje, mišice in sklepi, poruši se hormonsko ravnotežje v telesu.
Jetra odločilno sodelujejo tudi pri prebavi, čeprav je njihova najpomembnejša naloga razgradnja in odstranjevanje strupenih snovi. Drugi čistilni organ so ledvice, ki kri očistijo vseh strupenih in škodljivih snovi.

Pustimo telesu, da se samoočisti!
Proces razstrupljanja poteka v dveh stopnjah. Najprej jetra z encimi nevtralizirajo strupe v emulgiranih maščobah (to so z žolčem obdelane zaužite maščobe, dostopne lipolitičnim encimom), pri čemer sodelujejo tudi vitamini B2, B3, B6, B12, folna kislina, aminokisline z razvejano strukturo, glutation, flavonoidi in karotenoidi, fosfolipidi ter antioksidanti. Naloga teh snovi je, da nevtralizirajo vmesne oksidante, ki nastajajo v procesu nevtralizacije.
V drugi stopnji se ti nevtralizirani toksini odstranijo iz jeter, in sicer prek ledvic z urinom. To proces spodbujajo živila (zelje, jajca, mleko, pistacije, orehi, lešniki), bogata z aminokislinami glicinom, tavrinom, glutaminom, argininom in alaninom. Ledvice sestavlja približno milijon nefronov, filtrov za pripravo seča. Skozi nefrone se precedijo vse molekule in ioni v krvi, vse strupene snovi, kot so sečna kislina in dušikovi odpadki, pa se izločijo. Ledvice uravnavajo tudi telesno ravnotežje vode in soli. Zato je za učinkovito delovanje ledvic izrednega pomena, da pijemo dovolj tekočine (vode, sadnih sokov), saj le tako lahko uspešno odplavljajo strupe iz telesa. Ledvice zaznajo količine vseh hranilnih snovi v krvi in količino vode, zato tudi skrbijo za fiziološko ravnovesje v krvi in za pravilno vrednost pH krvi.
Pri vseh težavah je hrana učinkovito »orožje«, toda le pri razstrupljanju organizma je treba pustiti telesu, da se prečisti samo. To je naravni varovalni mehanizem v organizmu. Post ob pitju vode ni škodljiv - če traja le nekaj dni. Post je priporočljiv tudi naslednji dan po pivskem večeru ali po praznovanju z obilno hrano. Telo nam samo sporoča, da potrebuje počitek. Kaj kmalu pa se nam v mislih prikažejo svež sadni sok, grenak ali kisel, pa zelenjavni sok, morda jogurt in solata. In prav ta živila okrepijo delovanje razstrupljevalnih organov. Nato je treba obnoviti črevesno floro. Za to potrebujemo probiotične bakterije, ki zelo hitro izboljšajo delovanje črevesja, a le ob hkratnem uživanju zadostnih količin vlaknin.
Velik pomen pri čiščenju organizma imajo tudi celice v črevesni steni. K sreči se te hitro obnavljajo, najpozneje v petih dnevih. To pomeni, da so lahko učinki zdravljenja s hrano hitro vidni in tudi učinkoviti.
Črevo si najhitreje opomore, če uživamo hrano ali pijače, bogate s cinkom ter z vitaminoma A in C. Cinka je veliko v mesu, morskih sadežih, zlasti v ostrigah, pa v nemastnem mleku, žitnih kalčkih, pivskem kvasu, bučnih semenih, mleti gorčici in v aloe veri. Vitamin A lahko telo izdela samo, če zaužijemo dovolj karotenoidnih snovi, denimo korenja, paprike, paradižnika, špinače in podobno. Vitamin C je vodotopen in se razmeroma hitro odstrani iz telesa, zato bi ga morali uživati pogosto ali pa dopolniti s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje vitamin C s postopnim sproščanjem.

Regrat – brezplačni čistilec
Za pravilno razstrupljanje v jetrih potrebujemo tudi hrano, bogato z vitamini B2, B3, B6, B12 in s folno kislino, ter aminokisline, ki jih dobimo v sirotki, kisavi in drugih mlečnih izdelkih, pa v sadju, zelenjavi in zelenem čaju.
Antioksidant glutation, ki nastaja v jetrih, pomaga odstranjevati težke kovine in droge. Je v sadju in zelenjavi (avokado, lubenica, beluši, pomaranče, grenivke, orehi, paradižnik, čebula, korenje, zelje, cvetača, brokoli in neolupljen kuhan krompir), a se njegova vsebnost s kuhanjem precej zmanjša. Pretirano odplavljanje glutationa iz telesa preprečuje aminokislina metionin (v fižolu, jajcih, ribah, česnu, leči, soji in jogurtih). Vendar lahko le s popolno zbirko aminokislin iz hrane pričakujemo popolno tvorbo vseh potrebnih struktur.
Vlaknine zmanjšujejo dovajanje odvečnih maščob v jetra, nato pa se z blatom izločajo iz telesa. Zelo dragoceni za jetra so pegasti badelj, artičoke, travniški regrat, rukola in kurkuma. Pegasti badelj vsebuje silimarin, ki varuje jetra pred poškodbami prostih radikalov ter spodbuja nastajanje jetrnih beljakovin za obnovo jeter. Artičokini listi vsebujejo tudi aromatično snov cinarin, ki uravnava vsebnost maščob v krvi in pospešuje pretok žolča v žolčnik. Pripravki iz kurkume zmanjšujejo vsebnost holesterola in razbremenjujejo jetra. Regrat je naravni diuretik in vpliva na delovanje jeter, žolčnika in ledvic. Mnogi ga imenujejo kar prečiščevalec jeter in ledvic. Ugotovili so, da uživanje čaja iz regrata že v pol ure podvoji izločanje žolča. Očiščevalni učinek ima tudi rukola. Poleg vlaknin, vitaminov A, C, K in folne kisline ter mineralov, zlasti kalcija, železa, mangana in bakra namreč vsebuje tudi snovi, ki spodbujajo encime za razstrupljanje telesa vseh rakotvornih toksinov. Koristni so tudi korenje, paradižnik, kreša in olive. Na Primorskem vedo, da je za jetra koristno uživati oljčno olje in v njem strt česen nato pa vse skupaj pokapano še z limoninim sokom. Delovanje jeter spodbujajo vsi kisli sadeži, med njimi pomaranče, grenivke, kislo grozdje in jabolka.

Z zrncem soli
Za zdrava jetra in zlasti ledvice moramo nadzorovati vnos soli v telo. Veliko je takih, ki jo ''brez zrnca soli v glavi'' nepremišljeno stresajo v juho in na vse, kar se znajde na krožniku. Toda to ni največji krivec za ''presoljenost'' prebivalstva. Z industrijsko predelano hrano namreč dobimo soli do desetkrat toliko, kot je potrebujemo! Industrija jo uporablja kot sestavni del konzervansov, emulgatorjev in ojačevalcev okusa živil. Zato smo si porušili razmerje med kalijem in natrijem v celicah.
Natrij iz soli gospodari z vodo v telesu. Zagotavlja, da se telo ne izsuši, da ni preveč vode zunaj celic ter da voda v telesu ni preveč bazična niti kisla. Pri tem sodelujeta še kalij in klor. Skupaj pospešujejo prenos živčnih impulzov ter povzročajo krčenje in sproščanje mišic.
Dieta brez soli po najnovejših dognanjih ne pripomore k trajnemu znižanju visokega krvnega tlaka, če ne upoštevamo tudi kalija in kalcija. Če je v organizmu premalo kalija, se natrij kopiči, kar povzroča višji krvni tlak. Nasprotno pa dovolj kalcija in kalija znižuje krvni tlak. Kalij odvaja tekočino iz celic, kalcij odplavlja odvečni natrij in uravnava razmerje med kalijem in natrijem.
Pretirano soljenje kvari žile, poveča se kislost celičnega okolja, kar sčasoma okvari DNK. Prevelik vnos soli in s tem natrija tudi zniža količino kalija, kar povzroča težave z visokim krvnim tlakom in s srcem. Najboljše razmerje bi bilo 5-krat več kalija. To sploh ni težko doseči, če uživamo več banan, pomaranč, lubenic, krompirja, jabolk, svežih šampinjonov, kumar, paradižnika in koruze, pa veliko manj industrijsko pripravljenih živil.
Sol nujno potrebujemo, vendar ne preveč! Prav bi bilo, da bi postopno zmanjševali vnos soli, kjer to lahko storimo. V mesecu dni lahko zmanjšamo soljenje mesa, jajc, zelenjave in druge hrane do te mere, da nam bo hrana okusna, čeprav bo manj slana. Okus jedi izboljšajmo z zelišči - z drobnjakom, s peteršiljem, koprcem, z baziliko, meto, s timijanom, pehtranom in z žajbljem, ingverjem, majaronom in s čebulo.
Vendar to ne pomeni, da moramo sol popolnoma izločiti, saj bi v tem primeru spet porušili razmerje med natrijem in kalijem, kar bi nam spet povzročilo zdravstvene težave. Uporabljajmo le najboljšo sol, tisto iz čiste morske vode, ki ima v sledovih še veliko drugih ''mikroelementov'' in mineralov, med njimi joda. Največ teh elementov je v solnem cvetu.
Trgovci ponujajo tudi zeliščno sol, ki je mešanica na podlagi natrijeve soli (NaCl). Vendar je ne smemo zamenjati za dietno sol na podlagi kalija (KCl). A te soli ne bi smeli preprosto zamenjati za navadno, morsko kuhinjsko sol.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media