Recepti april 2013

Dobro počutje | apr. '13

Linške rezine z malinovim džemom 
Iz 275 g bele ali temnejše moke, 275 g mletih mandljev, 200 g hladnega masla, treh jajc, ščepca soli, 150 g sladkorja, za noževo konico mletih klinčkov in cimeta ter soka pol limone zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro.
Manjši pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 – 170 stopinj.
Testo prepolovimo. Eno polovico med dvema plastema prozorne folije razvaljamo na velikost pekača in jo položimo na dno pekača. Malinov džem malenkost segrejemo in enakomerno premažemo po testu.
Drugo polovico testa na tanko razvaljamo, z nazobčanim kolescem razrežemo na trakove in poševno kot mrežo porazdelimo po džemu. Premažemo z rumenjakom, ki smo ga pred tem zmešali z dvema žlicama vode, ter postavimo v segreto pečico za 20 do 25 minut. Ohlajeno pecivo z ostrim nožem previdno razrežemo.

Čokoladno - datljevi tartufi
Grobo narežemo 125 g izkoščičenih datljev, stresemo v kozico, prilijemo vodo, da so pokriti in pokrito na šibkem ognju kuhamo 10 minut, da se povsem zmehčajo. Odkrito kuhamo dalje, da voda izpari, ostane pa največ tri žlice sladkega sirupa. Odstavimo in ohladimo.
V skledo stresemo 175 g zdrobljenih piškotov, 60 g mletih lešnikov, četrt žličke nastrganega ingverja, datljevo kašo in dobro premešamo. Počakamo, da se mešanica malce ohladi in otrdi, zatem oblikujemo majhne kroglice.
Čokoladni obliv segrejemo, vanj previdno pomočimo vsako kroglico in jo z žličkama obračamo, da je v celoti prevlečena s čokolado. Zatem vsako preložimo na pekač s peki papirjem. Postavimo na hladno, da se čokolada strdi. Hranimo jih v hladilniku, kjer počakajo celo dva tedna.

Pistacijevi polžki
Iz 350 g moke, žličke pecilnega praška, treh žlic sladkorja, 125 g masla, dveh jajc, naribane lupinice limone in  žlice soka limone zgnetemo krhko testo, oblikujemo dva hlebčka in ju zavita v folijo pustimo pol ure počivati na hladnem. Za nadev pomešamo 100 g sesekljanih neslanih pistacij, 200 g marcipana, rumenjak, jajce in zavitek vanilijevega sladkorja.
Vsak hlebček testa razvaljamo v pravokotnik velikosti 25 x 15 cm, na vsakega porazdelimo polovico nadeva, po dolgem tesno zvijemo in postavimo v zamrzovalnik za eno uro.
Testo nato z ostrim nožem narežemo na pol centimetra debele rezine, jih položimo na pekač s peki papirjem in 10 minut pečemo v pečici pri 160 do 180 stopinjah.
V pločevinasti škatli se piškotki ohranijo do 6 tednov.

Ovseni poljubčki
V ponvi na hitro prepražimo 200 g ovsenih kosmičev s 100 g sladkorja, odstavimo in primešamo 75 g mletih oreščkov (orehov, lešnikov ali mandljev). Iz štirih beljakov stepemo trd sneg, vtepemo še 100 g sladkorja in vanj vmešamo ohlajene kosmiče z orehi.
Na pekač razporedimo papirnate modelčke. Zmes naložimo v vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo vogal in skozenj brizgamo maso v pripravljene modelčke. Pečemo okoli 30 minut pri 120 do150 stopinjah, da so na otip čvrsti. Po želji okrasimo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media