Punčke, ki nosijo veselje

Punčke, ki nosijo veselje

Prosti čas | apr. '13

Majda Rozman iz Tržiča je že od nekdaj rada pletla, šivala in vezla, a ob službi in skrbi za otroke nikoli ni bilo dovolj časa za to. V obdobju, ko ročna dela niso bila popularna, je tudi njo zavedla konfekcija, tako da je podarila svoj stari šivalni stroj. O tem, kako zdaj uživa v šivanju punčk iz blaga, nam je napisala svojo zgodbo.
»Imam šest vnučkov, ki so mi v veliko veselje in rada se jim posvečam. Popeljejo me v njihov nepopačen, bogat in ustvarjalen svet, presenečajo me s svojimi zamislimi. S svojo radoživostjo mi razveseljujejo srce. Navdih za šivanje punčk so bili nedvomno prav oni.
Kupila sem si nov šivalni stroj, različne pisane tkanine, polnilo, volno, izrisala kroj za 40 centimetrov veliko punčko in se lotila dela. Na svojo prvo punčko sem bila ponosna in podarila sem jo vnukinji. Ker ji je bila punčka všeč - lahko jo je oblačila in slačila, lase iz volne poljubno spletala v kitki - sem spoznala, da je moja punčka izpolnila pričakovanja. Sešila sem drugo in tretjo in zamisli so se kar množile. Potem sem obiskala starejšo gospo, ki živi sama, in ji podarila eno od punčk. Bila sem prijetno presenečena, kako zelo sem jo razveselila z darilom, kako se je iz otožne gospe spremenila v nasmejano in vedro osebo. Torej bo že prav, da šivam punčke in jih podarjam, sem takrat pomislila. Ob tem sem tudi ugotovila, kako pomembno je, da je izraz na punčkinem obrazu veder in da so oči in usta izvezene.
Šivanje mehkih punčk mi je zlezlo pod kožo, prav vsake sem bila vesela. Še bolj pa mi je zaigralo srce, ko sem jih podarjala in s tem seveda polepšala dan tistemu, ki jo je prejel. V dobrem letu sem jih sešila petdeset in z njimi prav toliko oseb tudi razveselila.
Kmalu sem spoznala, da sem si izbrala konjiček, ki me nenehno spodbuja v ustvarjalnost in domiselnosti. Ko je punčka izdelana, si jo nekaj časa ogledujem in ugotavljam, ali je vse v redu. Če mi je še naslednji dan enako všeč, vem, da mi je uspelo. Še obvezno fotografiranje in potem komaj čakam, da jo lahko komu podarim.
Spoznala sem, da so ročno izdelane punčke resnično nekaj posebnega, saj so narejene skrbno in z veliko ljubezni. Še posebej, če imaš ob delu ves čas v mislih svoje vnučke, ta drobna, nežna bitja, ki ti s svojo ljubeznijo polepšajo sleherni dan. Ročno izdelane punčke imajo dušo, so za družbo, za veselje; so čudovit spremljevalec skozi otroštvo, prijatelj za igro, razvijajo otrokovo domišljijo, pri starejših so spomin na otroštvo, saj obudijo prijetne občutke v slehernem izmed nas. Vse to so mi potrdili tudi odzivi tistih, ki sem jim podarila punčko.
In čisto za konec: človek je ustvarjen za to, da je koristen in ustvarjalen. Pri mojem delu se je to potrdilo in vsem, ki razmišljajo o tem, kaj bi počeli, svetujem, da se opogumijo za kakršnokoli ročno delo.
S pomočjo domačih sem si uredila tudi spletno stran www.alencica.si. Kdor želi kako informacijo, mi lahko to sporoči na moj elektronski naslov: mjdrozman@gmail.com, me pokliče po telefonu na številko 040 835 482 ali piše na naslov Majda Rozman, Brezje pri Tržiču 59, 4290 Tržič.«
Drage bralke in bralci, če se tudi vi ukvarjate s katerim od konjičkov, ki vam je v veselje in vam obenem krajša čas, nam pišite in pošljite kako fotografijo. Objavili bomo tudi vaš naslov ali telefonsko številko, da si boste lahko z drugimi izmenjali izkušnje ali se posvetovali.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media