Igra svetlobe obogati prostor

Igra svetlobe obogati prostor

Prosti čas | apr. '13

Svetila so učinkovita dekoracija, saj s svojo obliko in materiali, iz katerih so narejena, ter seveda s svetlobo, ki jo oddajajo, polepšajo prostor. Razsvetljava soustvarja prijetno ozračje in občutek varnosti v prostoru.

Optimalna razsvetljava je kombinacija naravne in umetne svetlobe, ki zagotavlja vidnost, preglednost in estetiko prostora. Za prijetno topel in ravno prav svetel videz  naj bodo v posameznih prostorih različni viri svetlobe, ki dajejo različno svetlobo in raven osvetlitve. V prostoru naj bo čim manj senc, kar pripomore tudi k večji varnosti gibanja. Vse višinske razlike morajo biti dobro osvetljene. Stenska stikala namestimo v višini rok. Za ustvarjanje razpoloženjske razsvetljave potrebujemo stikala z nastavljivo jakostjo svetlobe (prižiganje, zatemnjevanje in ugašanje).

Pravo svetilo za pravi namen
Osnovna osvetlitev ne sme biti premočna, da omogoča neovirano gibanje po prostoru in manj zahtevna dela. Različne stropne svetilke (klasične ali vgradne) enakomerno osvetlijo celoten prostor. Z usmerjeno svetlobo dodatno osvetlimo določene manjše površine zaradi funkcije (namenska svetila) ali estetike (dekorativna svetila). To so lahko viseča in talna ali stoječa svetila, ambientalna stenska in namizna svetila. Razpoloženjsko ali ambientalno osvetlitev ustvarijo posamezna namenska in dekorativna svetila. Praviloma je taka osvetlitev šibkejša, z njo ustvarjamo ozračje z večjimi kontrasti in zanimivim menjavanjem svetlobe in sence. Nekatera svetlobna telesa in skulpture so pravi umetniški objekti. Moderne svetilke so jasnih in čistih oblik ter tehnološko dovršene, od tehnološko industrijskega dizajna (uporaba kovin, predvsem aluminija, vidni sestavni deli) do naravnega ekološkega (naravni materiali, oblike iz narave, amorfne in organske oblike). So organskih oblik in umirjenih barv, poudarek je na svetlobi, ki jo oddajajo. Svetila so izdelana iz različnih materialov, kot so kovina, steklo, tkanina, les, obdelan papir in umetne mase. Aluminij je še vedno najboljši material za izdelavo svetil, uporaba sodobnih umetnih mas pa omogoča neomejene možnosti oblikovanja.
Svetila izberemo na koncu opremljanja, vendar osvetlitev načrtujemo od začetka snovanja notranje opreme. Svetila so detajli, ki poudarijo posamezne dele notranje opreme in zaokrožujejo prostor v harmonično celoto. Za vse okuse in namene je na voljo veliko različnih oblik in vrst svetil. Lahko so vgrajena v strop, tla, stene ali v pohištvo (halogenke in LED diode). Osvetljena je notranjost garderobnih omar, kuhinjskih omaric, vitrin v dnevni sobi ali knjižnih omar. Osvetljene so stenske police v dnevni sobi, kuhinji ali kopalnici.

Svetloba prostoru vdahne življenje
S svetlobnimi učinki učinkovito spremenimo videz prostora, ne da bi zamenjali pohištvo, spremenili barvo zidov ali dekoracijo. Svetlobni poudarki optično popravijo prostor, ga povečajo ali zmanjšajo, znižajo ali zvišajo, razširijo ali zožijo, ga razgibajo ali umirijo, naredijo pa ga tudi prijetnega in varnega. Sodobni prostori so večnamenski in vsaka bivalna vsebina zahteva drugačno osvetlitev. V predsobi dosežemo dobro osvetljenost (s čim manj sencami) s svetili, usmerjenimi v strop in stene, od koder se svetloba odbija in mehko osvetli prostor brez ostrih senc. Dodatno osvetlimo ogledalo in prostor pred njim ter garderobno steno. Ne pozabimo na nočne luči (senzorska svetila). V kuhinji so najbolj osvetljena tri delovna območja: štedilnik, pomivalno korito in pripravljalni pult. Novejše kuhinje imajo osvetljeno tudi notranjosti različnih kuhinjskih elementov (LED svetila in trakovi). Svetloba ne sme spremeniti barve hrane. Svetila namestimo tako, da ne svetijo v oči, da je na delovni površini dovolj svetlobe in da ne nastajajo sence (zaradi higiene in varnosti). Nad jedilno mizo namestimo eno ali več stropnih svetil, tako da ne svetijo v oči, svetloba, ki jo oddajajo, pa ne sme spremeniti barve hrane. V dnevni sobi si poleg splošne osvetlitve omislimo več točkovnih poudarkov. Spet so priljubljeni lestenci. Zaradi svoje opazne oblike, bogatih materialov in velikosti ter osrednje pozicije, so najpomembnejši dekorativni poudarek v prostoru. Pri njihovi umestitvi v prostor je pomembna višina stropa. Sedežne elemente osvetlimo s stensko (eno ali več), stoječo ali namizno svetilko. Višina in oblika namizne svetilke mora ustrezati velikosti površine, na kateri je nameščena; čim manjša je površina, tem manjša naj bo svetilka na njej.
Uredimo si bralni kotiček. Ko sedite, mora biti senčnik v višini oči, da prepreči bleščanje svetlobe v oči. Zelo modna je talna svetilka z mizico. Osvetlimo lahko tudi knjižne police. Namenska stenska svetila z usmerjeno svetlobo osvetlijo in poudarijo slike na steni. V kopalnici potrebujemo enakomerno porazdeljeno razpršeno svetlobo brez senc (higiena in varnost). Poleg osrednje stropne svetilke (ali več vgradnih) dodamo po eno svetilko z mehko svetlobo na vsaki stran ogledala, tako da osvetlimo osebo pred ogledalom in ne njenega odseva v njem, ter da ne bleščijo v oči. Svetila v kopalnici morajo biti primerno zavarovana proti vlagi. V spalnici ustvari prijetno in pomirjujoče ozračje ne premočna splošna osvetlitev, uravnavana z elektronskim zatemnilnikom. Ustrezna dodatna osvetlitev in svetlobnimi učinki soustvarijo intimnost prostora in ozračja v njem. Svetila ob vzglavju postelje namestimo na steno, nočno omarico ali na hrbtno stranico. Lahko so nočne lučke, ki jih imamo za minimalno in razpoloženjsko osvetlitev, ali pa bralne lučke, če v postelji radi beremo. Najboljša so stenska ali namizna gibljiva svetila, s katerimi snop svetlobe usmerimo v knjigo, v okolico pa skoraj ne svetijo.

Več svetlobe z manj energije
Pomemben del svetil so ustrezne žarnice oziroma sijalke. Potratne klasične žarnice z žarilno nitko, ki pri svetenju oddajajo veliko odvečne toplote, postopoma nadomeščajo varčne žarnice ali sijalke (svetloba nastaja s sevanjem), ki jih odlikuje visoka svetilnost pri majhni porabi električne energije. Klasični žarnici, ki oddaja toplo rumeno svetlobo, se najbolj približa varčna halogena žarnica na žarno nitko, ki porabi občutno manj energije. Odtenki bele svetlobe so topla bela (rumenkasti odtenek), hladna bela (modrikast odtenek) in nevtralna ali snežno bela (najboljša svetilnost). Topla bela svetloba je najprimernejša za bivalne prostore, je prijazna do oči in je zelo podobna svetlobi klasične žarnice. Energijsko najbolj učinkovita, hkrati pa najdražja alternativa klasičnih žarnic so sijalke iz svetlečih diod (LED). So močan vir umetne svetlobe, saj so pri enaki porabi električne energije dvakrat svetlejše od kompaktnih fluorescentnih sijalk in šestkrat svetlejše od klasičnih žarnic z žarilno nitko. Halogenske žarnice se pri svetenju zelo segrejejo, LED žarnice pa le minimalno. Slednje odlikuje tudi visoka svetilnost, dolga življenjska doba, različni barvni spektri, majhna poraba električne energije in varna uporaba, saj so nizkonapetostni svetlobni viri. Posamezne LED-luči oddajajo zelo usmerjeno svetlobo (ožji kot osvetlitve) in osvetljujejo zelo majhno površino (točkovna osvetlitev). Poleg tehnologija LED (light-emitting diodes) se uveljavlja tudi tehnologija OLED (organic light-emitting diodes), katere razpršena svetloba je svetlejša od LED-luči.
Pomembno: Odslužene varčne sijalke in LED žarnice ne sodijo med mešane odpadke! Oddati jih moramo v posebne zbiralnike, ki jih najdemo v trgovinah s svetili ali v zbirnih centrih komunalnih podjetij.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media