Ne morejo več brez ustvarjanja

Ne morejo več brez ustvarjanja

Zgodbe | apr. '13

V koprskem društvu Pristan univerze za tretje življenjsko obdobje že več let deluje skupina za ustvarjalno oblikovanje. Sestavlja jo deset članic in mentorica, zadnja tri leta je to Boža Černe. Izdelujejo najrazličnejše okrasne izdelke, največ časa pa namenjajo keramiki. Nikoli niso v zadregi, kaj komu podariti, saj se jim je sčasoma nabralo veliko čudovitih predmetov, ki si jih marsikdo zaželi.

A kot pove Elza Kržič, ki je v krožku tretje leto, se na svoje izdelke kar nekako navežejo in jih ne želijo podarjati kar vsevprek. Zanimivo je, da prav nobena od članic prej ni likovno ustvarjala, zdaj pa brez tega nobena skoraj ne more več. Videti so mladostne in sproščene in Elza pojasni, da je k temu pripomogla tudi upokojitev; nekoč so bile namreč stare zaposlene, zdaj pa so mlade upokojenke. In to je dober občutek. Povedala je še, da je ta krožek eden od približno šestdesetih, ki jih ima društvu Pristan. Nekaj več kot štiristo članov je v tem društvu, deluje pa že štirinajsto leto. Sama je po poklicu pravnica in se je, kot pravi, po upokojitvi začela ukvarjati s stvarmi, za katere prej ni bilo časa. Je še članica pohodniškega krožka, obiskovala pa je tudi krožek klekljanja in ruskega jezika. »Lahko rečem, da smo vse izjemno zadovoljne; uživamo v krožku, izoblikovala se je prava skupina.«
Sonja Klobasa je bila nekoč zaposlena v knjigoveznici, ko se je upokojila, pa si je želela početi še kaj zanimivega. Pot jo je pripeljala v društvo Pristan in tako tudi v krožek za ustvarjalno oblikovanje. Pravzaprav je v njem že od začetka, ko ga je vodila še druga mentorica.
Tudi Janja Marsetič obiskuje krožek tri leta. Všeč ji je vse, kar delajo z rokami, pa čeprav pred upokojitvijo nič od tega ni počela. Po poklicu je trgovka in je vsa delovna leta je delala kot administratorka v podjetju.
Mentorica Boža Černe pove, da ji je lepo delati s članicami krožka, še posebej, ko vidi, kako vnete so za delo in kakšno veselje jih preveva ob tem. Tudi njena ustvarjalna pot je zanimiva. Nekoč je delala kot razredna učiteljica, a je zaradi nadarjenosti in uspehov na področju oblikovanja in likovnih dejavnosti postala učiteljica likovnega pouka ter celo vodja aktiva na njihovem območju, pa čeprav ni imela formalne izobrazbe za to. Pozneje se je odločila še za študij pedagogike in ga uspešno dokončala. Zanjo je bilo začetno obdobje po upokojitvi prav krizno - študij ji je dal močan zagon in želela si je delati in delati, a dela kar naenkrat ni bilo. Na srečo ni ostala križem rok. Vključila se je v projekt  Zagovornik – Glas otroka, ki ga uresničujejo pri Varuhu človekovih pravic RS, se usposobila in zdaj deluje kot zagovornica otrok. Potrkala je tudi na vrata univerze za tretje življenjsko obdobje, saj je svoje znanje želela deliti z drugimi. 

Glina človeka prevzame
Njihova srečanja ob sredah v likovni učilnici osnovno šoli Antona Ukmarja trajajo tri ure. Za izdelovanje keramike je potrebna peč, ki pa je same nimajo, kar je eden od razlogov, da se največ posvečajo prav oblikovanju iz gline, vendar ne najpomembnejši. Odločilno je to, da človeka delo z glino povsem prevzame, pravijo članice skupine.
Boža Černe pove, da glino najprej oblikujejo, potem pa polizdelek pustijo, da se suši do naslednjega srečanja. Naslednjič ga, če je potrebno, zbrusijo in s tem tudi dodatno oblikujejo, potem pa ga dajo v peč. Sledi nanašanje podglazur in glaziranje ter vnovično pečenje. Letos precej uporabljajo tudi barve, lani pa so večinoma delale iz rdeče in bele gline in zato izdelkov niso barvale. Zelo lep učinek na keramiki dosežejo tudi z vtiskovanjem v glino, denimo čipk ali listov. Glina ima rada vodo in ogenj. Z vodo jo mehčamo, da se laže oblikuje, pa tudi gladimo jo in lepimo, ogenj pa da glini trdnost.
Delale so že z zelo različnimi materiali in jih reciklirale: star papir, steklo, razbite keramične ploščice, zelo pa jih je pritegnilo tudi izdelovanje mozaika. Nekaj odpadnega materiala so dobile v trgovinah, nekaj pa so ga nabrale kar na obali. Razbito steklo, ki ga obrusi morje, je zaobljeno in nima ostrih robov, tako da je mogoče uporabiti za najrazličnejše okrasne predmete.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media