Viljem Ostrovrhar

Viljem Ostrovrhar

Zgodbe | apr. '13

Nad Svibnom, ne daleč stran od zdajšnjega naselja Radeč, je družina Ostrovrhar na strmi pečini imela svoj grad. Bila je mogočna in vplivna. Njihovim družinskim vejam, poimenovanim po krajevnih posestvih, lahko sledimo skozi ves srednji vek.
Pod gradom, v katerem je gospodaril Viljem Ostrovrhar, se je v strmini razprostiral gozd. Le proti zahodu, ob cesti, ki je vodila mimo njega, so se razprostirala polja in travniki. Pred vzponom na grad se je cesta razvejala in drugi del poti je tekel med gozdom in ravnico. Ob tej poti je bil izvir čiste, hladne vode, ki se je izlivala v kamnito korito. Tu se je pogosto sprehajala Ostrovrharjeva hči Tilda. Nanjo je postal pozoren trgovec Hinek iz Sobolja, povzpetnež in prevarant, ki je hrepenel le po bogastvu. Odločil se je, da Ostrovrharja povpraša za roko hčere Tilde.
Gospodar Viljem Ostrovrhar je svoje imenitne prijatelje rad vabil na lov. V tistih časih je bila to nevarna in zelo moška zabava. Ko se je nekoč Ostrovrhar po jagi utrujen vračal domov, se je ustavil ob studencu, da bi se odžejal. A voda v kamnitem koritu je vzvalovala in iz nje se je dvignila skrivnostna vila. Podarila mu je prstan s čarobno močjo in mu obljubila slavo, moč in bogastvo, toda pod pogojem, da njuno srečanje ostane skrivnost in da ostane pošten in pravičen vitez. Viljem Ostrovrhar še slutil ni, da ga, skrit za drevesom, opazuje Hinek.
Čez čas je bilo na gradu godilo veliko slavje, ko je gospod Ostrovrhar praznoval svoj god. Med povabljenimi je bilo mnogo slavnih imen, vitezov in graščakov. Pozno v noč je trajalo slavje, potem pa so se gostje poslovili. Le mladenič Hinek je ostal in Ostrovrharja zaprosil za Tildino roko. Presenečenemu Viljemu, ki je med graščaki užival velik ugled in spoštovanje, pa zet, ki ni imel ne ugleda in ne bogastva, niti po naključju ni bil po volji … in Hinek ni dobil odgovora. To ga je tako vznemirilo, da mu je brez obotavljanja priznal, da ve za skrivnostno vilo in prstan. Ni zahteval samo Tildine roke, temveč tudi to, da se Ostrovrhar odpove lojalnosti cesarju in da izkaže svojo naklonjenost upornemu plemstvu.
Prav kmalu je Ostrovrharja obiskal vitez Urh, roparski in uporni vitez, ki je pripravljal upor proti Majnardu II. Bil je pretkan slepar, domišljav in prepričljiv, ki je znal besede prav obračati, tako da ga je pridobil na svojo stran. Hinek, ki se je izognil pripravam na boj, je pohitel na Goriško in vse podrobnosti s pogovora nesel cesarju na uho. Tako je bil upor vnaprej obsojen na poraz.
Uporne viteze je v zasedi čakala veliko močnejša in neusmiljena vojska in jih kaj hitro premagala. Med smrtno ranjenimi je bil tudi Ostrovrhar, ki je svoj skrivnostni prstan izročil svojemu nasprotniku. Odslej se je skrivnost ohranila v družini Aufenštajn in jim je prinesla veliko bogastva.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media