Asimina triloba, čudežno drevo!

Asimina triloba, čudežno drevo!

Prosti čas | apr. '13

Asimina triloba je edino pravo južno sadje, ki uspeva pri nas. Sodi v družino anoncej in daje sadeže prijetnega, polnega okusa, umeščenega med ananasom, mangom in banano. Uspeva v vrtni zemlji, enako kot jabolka. Obrezovanje ni potrebno, temveč samo redčenje. Sadež je zelo hranilen in vsebuje veliko antioksidantov.
Sam sem v register sadilnega materiala vpisal 8 sort: Prima, Sunflower, Overless, Mango, Ithaka, Bell, Mary, Taylor. Jih pa je še več. Pomembno je vedeti, da čebele nerade letajo na cvetove  asimine, ker vsebujejo asimicin, ki varuje drevo pred škodljivci. Zato škropljenje ni potrebno. Žal pa je večina sort samoneoplodnih in jih oprašujejo veter, insekti ali pa mi sami s čopičem, tako da cvetni prah z moškega cveta nanesemo na ženski cvet. Sta pa dve samooplodni sorti - Sunflower in Prima 1250. Za boljše in zanesljivo opraševanje  svetujemo sajenje dveh sadik hkrati, po možnosti  3 do 4 metrov vsaksebi. Za začetek in za pridobivanje znanja sta omenjeni sorti najprimernejši. Prve plodove lahko pričakujemo v tretjem letu po cepljenju.
Sadimo lahko v kateremkoli letnem času, le pozimi ne. Po navadi so sadike vložene v plastične ovitke s premerom od 12 do 15 cm. PVC folijo previdno prerežemo vzdolžno in spodaj do sredine. Pazimo, da ne poškodujemo koreninskega sistema. Še posebej bodimo pozorni na srčno korenino. To je korenina vodnica, ki raste navpično. Če jo polomimo ali odrežemo, nam bo le  stežka uspelo vzgojiti sadiko. Najbolje je, da to počnemo na mestu, kjer smo že izkopali sadilno jamo. Pazimo, da zemlje, ki je v plastičnem ovitku, ne zavržemo, če pa se je  odkrušila, jo položimo v sadilno jamo. Zakaj? Zavedati se moramo, da je asimina kultura drugih krajev in so tudi mikroorganizmi  morda nekoliko drugačni. Zemlja, ki je ob koreninskem sistemu, nekako cepi našo zemljo, kar pa je sprejemljivo tudi za sadiko. Velikost sadilne jame je odvisna od vrste zemlje: v težkih, glinenih tleh je pisec tega prispevka  zamenjal vso zemljo z mešanico nevtralne šote in vrtne (njivske) zemlje, zato so bile potrebne jame s premerom  80 cm in globoke 50 cm Tako smo dobili zračno in rahlo prst. Če je zemlja dobra in rahla, pa ima jama lahko premer le 30 cm premera in je 30 cm globoka. Vanjo nasujemo bioorganik (briketirano gnojilo), ker vsebuje naravne komponente za razvoj koreninskega sistema in rast, dodamo 2 centimetra zemlje, položimo sadiko skupaj z zemljo iz omota, ki se drži koreninskega sistema, in jamo zasujemo z mešanico bioorganika in zemlje. Po obodu jame bo izdatno dodamo še bioorganik.
Po opravljenem delu sadiko izdatno zalijmo z raztopino bioorganika in postane vode. (3 pesti na 10 l vode). Asiminin les je zelo krhek, zato ob sadiki postavimo oporni količek, ob katerega navskrižno privežemo steblo sadike.
Pazimo, da sadika ne trpi žeje. Zalivamo po potrebi , vendar  ne vsak dan, temveč izdatno enkrat na teden. S tem prisilimo koreninski sistem, da se razvija v globino in išče vodo.
Prve dve do tri leta je treba v poletni vročini sadiko senčiti, da se dobro ukorenini in sonce ne požge listov, ki so izredno veliki. Če smo delo dobro opravili, bo sadika že prvo leto zrasla do 30 centimetrov. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media