Le pogumno med ljudi

Le pogumno med ljudi

Dobro počutje | jun. '13

Pomlad se preveša v poletje in lepo vreme vabi v naravo. Da pa bodo dnevi še lepši, si poiščimo družbo. Ljudje smo socialna bitja in druženje je nekaj najlepšega, kar si lahko želimo. Pogovor s prijateljem po telefonu naj ne bo naš edini stik s sočlovekom. Možnosti je veliko in če je le nekaj volje, se najde tudi pot.

Kaj nas zanima? Kaj znamo? V lokalnih okoljih delujejo različna društva. Če nam zdravje še dopušča, se lahko vključimo v različne dejavnosti, povezane s športom. Zelo priljubljen je trenutno prstomet, po starem balinčkanje. Kdo je vrgel bliže? Kdo povsem mimo? Smeha in druženja ob igri nikoli ne zmanjka. Za bolj aktivne so zelo primerni izleti, ki jih prirejajo dobro organizirana planinska društva. Kaj je po vzponu v hrib lahko boljšega kot skodelica domačega kislega mleka?
Ženske smo pravi zaklad znanja o ročnih delih. In verjemite, vsaka učiteljica na lokalni osnovni šoli bo vesela vašega obiska in znanja, ki ga boste prenesli najmlajšim. Tudi društva za ohranjanje tradicije že vrsto let združujejo starejše, jih povezujejo z mlajšimi; na ta način pa se tkejo neprecenljiva medgeneracijska povezovanja. Domače obrti, ki se počasi izgubljajo v poplavi uvoženih izdelkov, je treba ohraniti in prenesti na mlajše generacije.
Naštela sem le nekaj možnih izbir. Veliko jih je, informacije o aktivnostih pa so objavljene v lokalnih časopisih, revijah, dobite jih v vašem društvu upokojencev ali na spletnih straneh vašega kraja. Verjamem, da vam bodo mlajši pri iskanju na internetu z veseljem pomagali!
A kaj, če nam zdravje ne služi več dobro? Tudi takrat ne boste ostali sami. Prostovoljske mreže v Sloveniji so prava zakladnica ljudi, ki si želijo vaše družbe. Prostovoljci nadomeščajo in zapolnjujejo mreže državnih institucij, ki ne morejo pokrivati določenih aktivnosti na terenu. Prostovoljci poznajo svoje okolje in največkrat že sami prepoznajo potrebe posameznikov, ki živijo sami. Lahko pa poiščete najbližji center za socialno delo, kjer vam bodo svetovali, na koga se lahko obrnete. Pravi naslov so tudi različna društva, denimo Rdeči križ, Slovenska filantropija, Karitas in druga. Koordinatorji bodo vedno poskrbeli, da se boste v družbi prostovoljca dobro počutili in da bo zadovoljstvo obojestransko.
Recite hvala samoti! Pospremite jo do vrat in ji odrecite gostoljubje. Saj veste, za zdrav vsakdan je potrebnih sedem dotikov, za zadovoljen dan pa družba ljudi različnih življenjskih obdobij. Izbira je vaša.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media