Recepti Junij 2013

Recepti Junij 2013

Dobro počutje | jun. '13

Losos na posteljici mlade špinače in krompirja
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Štiri večje krompirje olupimo in narežemo na majhne kocke ali na tanjše rezine. V manjši količini slane vode jih skuhamo na pol.
Pol kilograma mlade sveže špinače čistimo in temeljito operemo, 500 g fileja lososa očistimo kože, prečno narežemo na štiri kose in jih v ponvi na vsaki strani opečemo, le toliko, da se ogrejejo.
V pekač naložimo špinačo, jo posolimo in bogato začinimo z muškatnim oreščkom ter strtim česnom. Na špinačo razporedimo kose lososa, ki jih obdamo z na pol skuhanim krompirjem. Losos rahlo posolimo in prilijemo deciliter vina, da bo omaka okusnejša.
Pekač pokrijemo s pokrovom, s papirjem za peko ali z aluminijevo folijo in postavimo v segreto pečico za 20 minut.

Mafini s pehtranom
Vejice pehtrana oplaknemo, osmukamo liste in drobno narežemo. Model za mafine namastimo in segrejemo pečico na 180 stopinj.
V prvi posodi zmešamo 200 g moke, dve žlički pecilnega praška, pol žličke jedilne sode, v drugi posodi pa 100 g sladkorja, jajce, 150 g pretlačene skute in približno dva dl mleka ali jogurta. Tekoče sestavine zlijemo k suhim, dodamo še pehtran in hitro enakomerno premešamo.
Zmes z žlico naložimo v modelčke, postavimo v pečico in pečemo približno 15 minut. Preverimo z zobotrebcem. Pečene pustimo v modelih še pet minut. Potresemo z mletim sladkorjem in ponudimo.

Skutna pita z jagodičjem
Iz 100 g masla ali margarine, 200 g moke, 50 g sladkorja, enega rumenjaka in dveh žlic hladne vode hitro zgnetemo krhko testo in ga pustimo počivati na hladnem pol ure.
Medtem pripravimo skutni nadev. Beljaka dveh jajc stepemo v čvrst sneg. V drugi posodi penasto stepemo 50 g masla, 100 g sladkorja, vanilijev sladkor in oba rumenjaka. V zmes dodamo še 500 g skute in dve žlici pšeničnega zdroba. Nazadnje previdno vmešamo še beljakov sneg.
Spočito testo razvaljamo v krog in z njim obložimo dno ter rob modela za pito. Na testo naložimo skutni nadev in pito v pečici pri 180 stopinjah pečemo 45 minut. Ohladimo.
Za oblogo vzamemo košarico svežega jagodičja. Manjši del sadja v kozici segrejemo do vrenja, dodamo žlico želirnega sladkorja, prevremo in malce ohladimo.
Ostalo sadje očistimo in razporedimo po ohlajeni piti. Prelijemo ga z rahlo ohlajenim prelivom, lepo poravnamo in pustimo na hladnem, da se preliv strdi. Sveže sadje pri tem ohrani obliko, okus, svežost in zdravilnost.

Solata s šparglji in parmezanom
Poljubno zeleno solato, ki je trenutno v izobilju, očistimo in naložimo v solatno skledo. Špargljem odrežemo/ odlomimo spodnji del, po potrebi ostrgamo spodnji del stebla in narežemo na tanjše rezine. Najboljši so zelo sveži šparglji, ki jih porabimo skoraj v celoti. Rezine špargljev stresemo v skledo k solati. Solati dodamo grobo nariban parmezan in jo okisamo. Takoj ponudimo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media