Hišni pomočniki lajšajo naš vsakdan

Hišni pomočniki lajšajo naš vsakdan

Prosti čas | jun. '13

Gospodinjske naprave postajajo vse bolj »pametne«. Za povečanje udobnega in varnega bivanja v vseh starostnih obdobjih se vse bolj uveljavlja daljinsko upravljanje osvetlitve, senčil, različnih aparatov, programiranja pranja, kuhanja, sesanja in podobnih opravil.

Veliko del nam olajšajo električni gospodinjski pripomočki, kot so različni mešalniki (tudi palični), sekljalniki, grelniki vode, aparati za peko kruha ter za pripravo kave in čaja, opekači, namizni žari, parne posode, sokovniki in ožemalniki ter različni večnamenski kuhinjski aparati, imenovani tudi kuhinjski roboti. Posebej naj omenim električne ožemalnike, ki brez truda uporabnika iztisnejo ves sok in preprečijo nezaželeno kapljanje. Nekateri imajo univerzalen stožec za ožemanje, drugi pa dva ločena nastavka - za velike in za majhne citruse. Odlikuje jih samodejni vklop (ob pritisku), samodejno vrtenje nastavka za ožemanje v levo in desno, snemljiva posoda za sok in preprosto čiščenje.
Tudi pri osebni higieni nam pomagajo električni aparati, denimo električne ali baterijske zobne ščetke, navadne in ultrazvočne ali sonične. Ščetke z rotacijsko-oscilacijskim delovanjem odstranijo več zobnih oblog kot ročne zobne ščetke tako pri kratkotrajni kot dolgotrajni uporabi. Imajo različne funkcije ščetkanja in različne nastavke, redna uporaba pa zmanjšuje krvavenje dlesni in znatno zmanjšuje paradontalne žepe, ki povzročajo bolezni dlesni.
Brezžični hišni pripomočki so kombinacija visoke tehnologije, visoke učinkovitosti, enostavne uporabe in upravljanja ter varnosti. Koristni so različni robotski sesalci, ki čistijo zanesljivo in hitro, medtem ko vi počnete kaj drugega ali vas sploh ni doma. Sesanje in pobiranje smeti opravijo s pomočjo dveh, nasproti se vrtečih krtač - ščetkaste in gumijaste krtače, s stransko krtačo pa očistijo kote in robove. Še posebej učinkovito pobirajo dlake in lase. Kakovostni robotski sesalci imajo senzorje za zaznavanje ovir, se pred njimi upočasnijo in se jih le nežno dotaknejo. Zaznajo in se samodejno izognejo stopnicam, spremembam ravni tal in drugim oviram. Samodejno prilagajajo prehod s preproge na trda tla in obratno. Zaznajo bolj umazana območja in jih temeljiteje očistijo. Očistijo vse površine pod pohištvom in okoli njega, kot tudi ob stenah. Ko končajo čiščenje, se vrnejo v avtomatsko polnilno postajo, na katero se povezujejo med obdobji čiščenja. Robotski sesalniki zmanjšujejo alergijo na prah, saj nimajo vonja in ob sesanju ne dvigujejo prahu.
Prvi likalnik brez vrvice pomeni pravo revolucijo v gospodinjskih opravilih. Likalniku Tefal Freemove električno energijo dovaja napajalna baza, na katero ga odlagamo med likanjem. Baza je ergonomska in jo na likalno mizo pritrdimo povsem enostavno, zlahka pa jo premestimo tudi na drugo površino. Likalnik ima moč 2.400 watov in zato omogoča izjemno učinkovito likanje, ki ga s paro še skrajšamo. Uporabljamo navadno vodo (ne destilirane). Likalnik ima vgrajen dvojni sistem proti kapljanju, tako da pri likanju zahtevnejših lanenih ali bombažnih tkanin ob pospešenem pritisku pare na tkanini ni vidnih vodnih kapljic. Varno in hitro lahko »zlikamo« tudi oblačila iz zahtevnejših tkanin, saj ni potreben dotik, dovolj je že nekaj močnejših izpustov pare.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media