Nova ureditev dela invalidskih komisij

Dobro je vedeti | jul. '13


Na zadnji seji je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje sprejel več pomembnih podzakonskih aktov o uresničevanju tega zavarovanja, kot je sklep o najvišji in najnižji pokojninski osnovi in o zgornji meji za izplačilo dela vdovske pokojnine, o čemer pa smo že pisali. Zato tokrat le o pravilniku, ki ureja delo invalidskih komisij, pa o razdelitvi sredstev za rekreacijo upokojencev in o kadrovskih zadevah.


Zdaj veljavni pravilnik, ki ureja delo invalidskih komisij, je bilo treba uskladiti z novim pokojninskim zakonom in ga posodobiti, da bi bilo delo izvedenskih organov, med katere sodijo tudi invalidske komisije, učinkovitejše in racionalnejše.
Invalidske komisije so organizirane na I. stopnji pri posameznih območnih enotah ter na II. stopnji, ki odločajo o pritožbah na mnenja komisij na I. stopnji. Izvedenska mnenja dajejo senati in posamezni izvedenci v invalidskih komisijah. Bistvena sprememba pa je v tem, da ima senat v skladu z ZPIZ-2 praviloma najmanj dva člana in ne več tri kot po ZPIZ-1 in po doslej veljavnem pravilniku.

Kdo je lahko imenovan za izvedenca?
Izvedenec je lahko zdravnik specialist ustrezne usmeritve z veljavno licenco Zdravniške zbornice Slovenije ter z najmanj dveletnimi delovnimi izkušnjami v svoji specialistični dejavnosti, je praviloma v rednem delovnem razmerju ali pa samozaposlen. Izvedenci niso le zdravniki, temveč tudi strokovnjaki nemedicinske stroke, ki pa morajo imeti najmanj visoko izobrazbo in so prav tako v rednem delovnem razmerju ali pa so samozaposleni z najmanj dveletnimi strokovnimi izkušnjami. Še strožji so pogoji so za predsednika invalidske komisije, saj je večja tudi njegova odgovornost za delo senatov.
Mnenja, ki jih dajejo invalidske komisije, so odločilnega pomena za uveljavljanje pravic, zlasti še s področja invalidskega zavarovanja. Zato tudi tolikšen poudarek na poteku celotnega postopka. Posebej je poudarjena nujnost, da poleg zavarovanca v postopku sodeluje tudi predstavnik delodajalca, sicer lahko v nasprotnem primeru ostane zgolj na papirju delavčeva pravica do invalidskega varstva.
Pomembna novost novega pravilnika so tudi določbe, ki krajšajo roke za izdajo izvedenskih mnenj, kot to zahteva novi zakon - ZPIZ-2. K učinkovitejšemu delu pa bodo nedvomno pripomogle tudi nove rešitve o reviziji izvedenskih mnenj ter o spremljanju in nadzoru nad delom izvedenskih organov.

Delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost
Finančni načrt ZPIZ za leto 2013 kljub zaostrenim razmeram predvideva tudi sredstva za to dejavnost, ki jo v svojih organizacijah gojijo upokojenci in delovni invalidi. V primerjavi z letom 2012 so ta sredstva ostala skoraj enaka - 193.000 evrov. Ta sredstva bodo razdeljena na podlagi javnega razpisa, ki bo objavljen v Uradnem listu RS. Upokojenska združenja bodo prejela 164.050 evrov, združenja delovnih invalidov pa 28.950 evrov. Na razpis se lahko prijavijo le tiste organizacije upokojencev in invalidov, ki delujejo na državni ravni. Svet je imenoval posebno štiričlansko komisijo, ki bo na podlagi pravočasno prispelih prijav in popolnih vlog svetu pripravila konkreten predlog za razdelitev teh sredstev po posameznih organizacijah.

Nova direktorica območne enote v Novem mestu
Verjetno bo Dolenjce presenetila novica, da se bo 31. avgusta upokojila direktorica območne enote ZPIZ Nežka Ivanetič, ki je svoje ustvarjalno in aktivno življenje posvečala zavarovancem in upokojencem vse od leta 1961. Njena neizmerna energija je prišla do veljave ne le v njeni karieri, temveč tudi v širšem okolju, saj so rezultati njenega dela vidni na številnih področjih. Zanjo lahko rečemo, da je bila borka v pravem pomenu besede in da je »premikala« gore, da bi dosegla cilje, ki si jih je zadala. Za svoje prizadevno delo si prav gotovo zasluži pohvalo, ki pa naj ji bo spodbuda za nadaljnjo aktivnost v tretjem življenjskem obdobju.
Svet zavoda je soglašal s predlogom generalnega direktorja, da za novo direktorico območne enote Novo mesto, ki bo prevzela to dolžnost 1. septembra, imenuje dvainpetdesetletno diplomirano pravnico Moniko Fortin, ki si je vso svojo dosedanjo delovno dobo pridobila na različnih oddelkih ZPIZ v Ljubljani.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media