Vaš svetovalec – mag. Boštjan J. Turk – julij 2013

Dobro je vedeti | jul. '13

Pravica do zavrnitve operacije
Bralka piše, da je specialist za srčno-žilne bolezni možu omenil, da bi moral na operacijo vratne žile zaradi krvnega strdka. Zdravniki pa so kasneje možu povedali, da operacija ni povsem nedolžna in da ima lahko nekatere neugodne stranske posledice (tudi kap). Zdaj z možem razmišljata, kaj storiti. Bralko zanima, ali lahko mož operacijo tudi odkloni?

Pacient ima pravico do samostojnega odločanja o zdravljenju in sodelovanju v procesu zdravljenja. Ima pravico biti obveščen o svojem zdravstvenem stanju in o verjetni uspešnosti ter o pričakovanih koristih ter izidu predlaganega medicinskega posega ali predlaganega zdravljenja, prav tako pa tudi o možnih tveganjih, stranskih učinkih, negativnih posledicah in drugih neprijetnostih predlaganega medicinskega posega ali predlaganega zdravljenja, vštevši morebitne posledice, če bi ga opustil.
Zdravnik, odgovoren za zdravljenje, mora vse to pojasniti pacientu v neposrednem stiku, obzirno, na njemu razumljiv način in skladno z individualnimi sposobnostmi sprejemanja informacij ter v celoti in pravočasno. Za operativen poseg, povezan z večjim tveganjem ali z večjo obremenitvijo, pa mora pacientu dati razumljiva pojasnila zdravnik, ki bo opravil poseg.
Pacient ima tudi pravico do sprotnega in podrobnega obveščanja o poteku zdravljenja ter po koncu medicinskega posega ali zdravljenja pravico biti obveščen o rezultatu zdravljenja in o morebitnih zapletih.
Pacientu brez njegove svobodne in zavestne privolitve ni dovoljeno opraviti medicinskega posega ali druge zdravstvene oskrbe, kar velja tudi za operativni poseg, ki ga bralka omenja v svojem vprašanju.
Za operativen ali drug medicinski poseg, povezan z večjim tveganjem ali večjo obremenitvijo, mora biti pacientova privolitev dokumentirana. Privolitveni obrazec mora med drugim vsebovati opis medicinskega posega in zdravstvene oskrbe, pri čemer morajo biti navedeni najpomembnejši možni zapleti in pričakovane koristi, priložena mora biti privolitvena izjava pacienta ter izjava o razumevanju zdravnikovih pojasnil.
Nesporno je torej, da lahko mož tudi zavrne nameravani operacijski poseg. Kako se bo na koncu odločil, je seveda njegova stvar. Odloči naj se na podlagi temeljitega premisleka, upoštevaje pri tem tako tveganja, ki jih prinaša operacija, kot tveganja, ki jih prinaša opustitev operacije, ter seveda tudi druge (osebne) dejavnike.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media