Vaš svetovačec Dušan Bavec – junij 2013

Dobro je vedeti | jul. '13

Odpravnina pri zaposlitvi za določen čas
Konec februarja sem se zaposlil za določen čas 6 mesecev. Kot pa sem slišal, naj bi po novem šla odpravnina tudi delavcem, ki so zaposleni za določen čas, zato me zanima, ali bom upravičen do odpravnine, ko mi bo potekla zaposlitev za določen čas. Ali mi odpravnina gre tudi v primeru, če bi mi delodajalec podaljšal zdajšnjo pogodbo. Seveda pa me zanima tudi višina odpravnine.

Novi zakon o delovnih razmerjih ZDR-1, ki je začel veljati 12. aprila, med drugimi novostmi prinaša tudi to, da gre v načelu odpravnina tudi zaposlenim za določen čas, ko jim preneha veljati pogodba o zaposlitvi. Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen, čas preneha veljati brez odpovednega roka, ko poteče čas, za katerega je bila sklenjena (to velja za naš primer), ali tedaj, ko je dogovorjeno delo opravljeno, ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.
Obveznost izplačila odpravnine pri zaposlitvah za določen čas velja le za tiste pogodbe, ki so bile sklenjene po uveljavitvi novega zakona, ne pa tudi za tiste, ki so bile sklenjene prej, čeprav se pogodba izteče v času, ko že velja novi zakon, kot je to v našem primeru. Zato ne boste upravičeni do odpravnine, čeprav vam bo zaposlitev prenehala konec avgusta. Če pa bi delodajalec z vami sklenil novo pogodbo o zaposlitvi za določen časa, pa bi bili po njenem preteku upravičeni do odpravnine, razen če bi bila pogodba sklenjena za:
 nadomeščanje začasno odsotnega delavca;
 sezonsko delo, ki traja manj kot 3 mesece v koledarskem letu;
opravljanje javnih del ali zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja;
Prav tako delavec nima pravice do odpravnine, če sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas ali če tako pogodbo odkloni.
V primeru, da zaposlitev traja do enega leta, znaša odpravnina 20 odstotkov povprečne mesečne bruto plače iz zadnjih treh mesecev pred odpovedjo ali iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe za določen čas. V prvem letu je torej odpravnina enaka ne glede na trajanje zaposlitve, kar pomeni, da je enaka, če zaposlitev traja 10 mesecev ali pa le 2 meseca. V drugem letu tovrstne zaposlitve pa se odpravnina za vsak mesec dela odmeri po dvanajstinah osnove, kot sicer velja za prvo leto.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media