Iz svetovalnice julij 2013

Dobro počutje | jul. '13

Panična motnja
Na svetovanje je prišla vnukinja naše naročnice, sicer še študentka. Aprila je bila na izletu na Dunaju, kjer so prespali. Ponoči se je zbudila zaradi hitrega razbijanja srca, zajela jo je panika, vsa se je tresla in se potila. Tisto noč ni več zatisnila očesa. Po vrnitvi domov je obiskala svojega zdravnika, ki je ugotovil, da je z njo fizično vse v redu. Vendar so se napadi še večkrat ponovili. Nazadnje je doživela panični napad, ko je vstopila v majhno kletno predavalnico. Zbežala je na stranišče in se zjokala. Zdravnik ji je predpisal antidepresiv in jo napotil na psihoterapijo. Zdaj je ves čas tesnobna in se boji morebitnega novega paničnega napada.

Panični napad je nenaden naval strahu, ki se pojavi brez poprejšnjega opozorila in brez očitnega razloga. Med napadom osebo preplavi občutek spremenjenosti sebe in okolice, strahu pred bližajočo se smrtjo (zaradi srčnega napada, možganske kapi, zadušitve), groze pred izgubo zdravega razuma ali nadzora nad svojim vedenjem (da bo kaj razbila, naredila kaj neprijetnega sebi ali drugemu), strahu, da bo izgubila zavest (kar pa  se v resnici ne zgodi). Panični napad se pojavi nenadoma, lahko celo med spanjem in ni načina, da bi ga zaustavili. Simptomi po navadi dosežejo vrh v desetih minutah, nekateri pa lahko trajajo veliko dlje časa. Zaporedni napadi se lahko ponavljajo -  v izrednih primerih tudi več kot osemdesetkrat na dan. Napad ni nevaren, vendar je zastrašujoč za osebo, ki ga doživlja. Kadar se napadi pojavljajo spontano in brez sprožilnih dejavnikov ter obremenjujočih okoliščin, govorimo o panični motnji, ki je pri ženskah dvakrat pogostejša kot pri moških.
Pri zdravljenju tovrstnih težav je najprimernejša kognitivno vedenjska terapija v kombinaciji z zdravili. Usmerjena je v razumevanje narave tesnobe in panike, v učenje obvladovanja napadov z različnimi tehnikami sproščanja in z dihalnimi vajami. Obenem pa je potreben vpogled v psihološko strukturo posameznika in spreminjanje prepričanja. Uspeh zdravljenja je zelo odvisen od motiviranosti osebe za delo, ne prinaša pa izboljšanja čez noč. Napredek je mogoče v povprečju opaziti po približno desetih do dvajsetih tednih.
Z dekletom delava že nekaj časa in stanje se ji počasi izboljšuje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media