Z zemljevidom ali z elektroniko do cilja?

Z zemljevidom ali z elektroniko do cilja?

Prosti čas | jul. '13

Poleti se radi odpravimo na dopust v neznane kraje, nekateri v hribe, drugi na morje. Marsikdo ne želi potovati prav daleč, ker morda ne pozna dobro terena ali cest. Papirnati zemljevidi so nerodni za rabo v avtomobilih, prav tako se rado zgodi, da so zastareli in se nanje ne moremo več zanesti. Uporabljamo pa lahko tudi elektronske zemljevide ali elektronske vodiče po cestah, ki jim preprosto rečemo »navigacija«.

Trenutno je na trgu pestra izbira navigacijskih naprav. Nekatere so namenjene le usmerjanju ali »navigiranju«, medtem ko lahko druge naložite tudi na svoj pametni prenosni telefon ali pa v tablični računalnik.
Te naprave nas lahko zelo hitro, preprosto in zanesljivo vodijo po vsej poti do želenega cilja, pri tem pa nas še sproti obveščajo, če smo morda prekoračili hitrost vožnje, kam moramo zaviti in koliko poti moramo opraviti do prvega križišča ali krožišča. Vodenje, ki nam ga ponuja navigacijska naprava, je tako slikovno, kot tudi glasovno. Če ne upoštevamo navodil in zgrešimo začrtano pot, nam navigacijska naprava sama poišče novo rešitev in nas po drugi poti pripelje na cilj. Povedano drugače - z navigacijsko napravo se je zelo težko izgubiti.
Mobilne naprave z navigacijo ali namenska naprava
Navigacijsko napravo lahko kupimo skoraj v vseh računalniških trgovinah, supermarketih in seveda tudi v spletnih trgovinah. Kljub podobnemu videzu pa se naprave zelo razlikujejo med seboj. Paziti morate, katere zemljevide uporablja naprava, preverite, ali ima glasovno podporo v slovenskem jeziku, poglejte, kakšna je velikost zaslona, in povprašajte, kateri grafični vmesnik je nameščen v njej. Prav tako se morate odločiti, ali boste navigacijo uporabljali s pametnega telefona ali tablice ali pa si boste v vozilo raje namestili namensko navigacijsko napravo. Večina pametnih telefonov je opremljena z modulom GPS, kar je pogoj za uspešno delovanje navigacije na mobilnem telefonu. Če torej že imate mobilnik z modulom GPS, ga lahko v vozilu uporabite kot navigacijsko napravo ter se tako izognete dodatnim stroškom. Morda ne bo odveč opozorilo, da se namenske navigacijske naprave pravzaprav ne razlikujejo kaj prida od tistih na pametnih telefonih ali tablicah, saj imajo po navadi tudi enako programsko opremo. Upoštevaje ekonomičnost pa je navigacijo bolje uporabljati kar s pametne naprave, saj si moramo dokupiti le programsko opremo, kar pa je praviloma tudi ceneje.

Lastnosti namenskih navigacijskih naprav
Tudi namenske naprave so praktične, saj so kar dobro prilagojene uporabniku. Vendar bodite pozorni - najprej preverite, ali vam bodo res ustrezale. Pomembna lastnost naprave je, denimo, velikost zaslona. Čim večji je zaslon, tem laže bo razbrati vse podrobnosti na prikazanem zemljevidu. Če boste izbirali med dvema namenskima napravama, dobro razmislite, katera vam bolj ustreza, a je večji zaslon marsikateremu uporabniku praviloma bolj všeč.
Bodite pozorni tudi na tako imenovano podporo z zemljevidi. Navigacijske opreme, ki nima podpore za obnavljanje zemljevidov, ni dobro kupiti. To bi pomenilo, da boste ves čas uporabljali enake zemljevide, ko pa bodo na določenem območju zgradili nove ceste, jih v navigaciji ne bo in sploh ne boste vedeli zanje. Zato je posodobitev zemljevidov nujna. Marsikateri ponudnik navigacije ponuja ob nakupu svoje naprave ali programske opreme za vodenje še brezplačno posodabljanje zemljevidov. Paziti morate, da ne kupite naprave, pri kateri boste morali vsak zemljevid posebej plačati. Enako je s pokritostjo zemljevidov. Ni nujno, da bo kupljena naprava ali programska oprema vključevala vse države, kamor se odpravljate, in kaj hitro se bo lahko zgodilo, da vas navigacija po prehodu meje v drugo državo ne bo več mogla voditi.
Zemljevidi so pri nakupu navigacijske naprave ali programske opreme za vodenje ena najpomembnejših stvari. Če so zastareli ali jih sploh ni, kakovostnega vodenja in usmerjanja na cestah ne morete pričakovati. Če je le mogoče, izberite brezplačno podporo za obnavljanje zemljevidov in za vse države, ki jih nameravate obiskovati. Tudi zemljevidi se pri različnih ponudnikih razlikujejo in nekateri se postavljajo s precej boljšo pokritostjo cest kot drugi. Morda je res težko ugotoviti, kateri izmed njih so vam »bolj pisani na kožo«, zato predlagam, da se s prodajalcem dogovorite za morebitno testiranje naprave ter za pregled zemljevidov, ki jih vsebuje. Če imate znanca, ki že ima navigacijsko opremo, bo najbolje, da se pri njem pozanimate o podrobnostih.
Pomembna lastnost naprave je tudi jezik vodenja. V večini primerov so naprave ter programska oprema opremljeni s slovenskim jezikom. Vseeno pa priporočam, da to preverite pred nakupom, da ne boste razočarani, če vas bo naprava usmerjala le v tujem jeziku - razen seveda, če si to želite. Pazite torej, da bo naprava ali programska oprema podpirala želeni jezik. Ob prvi uporabi pa moramo primarni jezik za vodenje tudi nastaviti.

Grafični vmesnik ter preostali dodatki.
Grafični vmesnik, ki nam prikazuje pot na zaslonu, je stik med nami in napravo. To praktično pove, ali je naprava in oprema prijazna uporabniku in ali jo je mogoče uporabljati brez težav. Čim boljši je grafični vmesnik, tem lažja je uporaba in želeni podatki hitreje dostopni. Tudi drugi dodatki so pomembni, saj nam vsaka naprava ali oprema omogoča vpogled v najbližje »interesne točke« ali »točke zanimanja«, kot so parkirišča, bankomati, postaje, pošte idr. Tako lahko brez posebnih težav hitro najdemo počivališče ali gostinskega ponudnika na poti do cilja.
Odsvetujem vam nakup naprave ali programske opreme, preden ne preverite naštetih lastnosti. Prav tako je dobro vedeti, da dražja navigacija ni nujno tudi boljša. Programska oprema je, kot rečeno, cenejša kot nakup celotne naprave. Potreben bo tudi temeljit razmislek o tem, kaj se bolj splača kupiti - navigacijo ali kar tablični računalnik, ki je cenovno zelo dostopen, ter nanj naložiti navigacijsko programsko opremo in tako prihraniti nekaj denarja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media