Obleke za vroče poletje

Obleke za vroče poletje

Dobro počutje | jul. '13

Obleka je še vedno najbolj ženstveni del oblačila. V petdesetih in šestdesetih letih so jo ženske tudi najraje nosile. Kasnejša modna obdobja obleke niso preveč poudarjala, občasno se sicer pojavljala v kolekcijah, vendar takega poudarka, kot ga ima danes, res že dolgo ni bilo mogoče opaziti. Modeli sicer niso več taki, kot so bili takrat, tudi tkanine so drugačne, pa tudi vaša postava se je v teh letih spremenila in vse te spremembe vam pri izbiri predstavljajo velik izziv.

Obleka je idealno oblačilo za poletni čas, poleg nje potrebujete le še kako pleteno jopico ali širši šal. Obleka je dobra izbira za posebne dogodke.
Neprijetno pa je pranje, likanje ali kemično čiščenje, ki mora biti poleti pogostejše. V obleki ste tudi bolj opaženi in seveda se vas drugi tudi bolj zapomnijo. Torej je ne morete nositi velikokrat zapovrstjo.
Obleke smo postavili na stran predvsem zaradi ležernosti, še bolj pa zavoljo nekakšnih stereotipov o ljudeh v pokoju: »Saj je dobro, saj grem samo do trgovine«; ali pa: »Saj se pri teh letih zame nihče ne zmeni!« Tako sprenevedanje je seveda nesmiselno, saj okolica ceni človeka toliko, kot pokaže, da se ceni sam s tem, da je njegov videz urejen in negovan.

Igrive barve in nove pletenine
Barve v letošnji sezoni so igrive, živahne in prav veselo jih je videti v različnih vzorcih in tudi barvnih ploskvah. Pri izbiri pazite, saj se vzorec ali barva pokaže kar na celotni postavi in je še kako pomembno, da izberete odtenek, ki se vam poda. Tudi vzorčaste tkanine morate prepoznati kot odtenek barve, ki ga sestavlja več barvnih ploskev. Ko bo vaša koža vsaj malo zagorela, se ji bodo podali močnejši odtenki barve, in če ste pustili naravi svojo pot in imate srebro obarvane lase, izbirajte med hladnimi barvami (modra, modro zelena, malinovo rdeča, turkizna, srebrno siva). Enobarvna obleka je elegantna, lepo jo popestrite z nakitom, torbico ali čevlji.
Tkanine, iz katerih so narejene obleke, so prav vseh vrst. Na sliki vam nisem predstavila le pletene ali kvačkane obleke, pa jo boste prav tako našli v ponudbi. Večina oblek je sešitih iz lahkih poletnih tkanin, viskoze, voala, mešanic bombaža, svile, poliestra. Klasičnim tkaninam so se pridružile pletene v jersey kakovosti, ki lepo padajo, odlično se jih da krojiti in še bolje vzdrževati, saj se ne mečkajo in se hitro sušijo.

Obutev - pika na i
Fotografije oblek so več kot zgovorne. Kroji oblek so najrazličnejši, od takih, ki poudarjajo pas, dodajajo volumen v ramenskem ali prsnem delu, do povsem preprostih, kjer sta bolj pomembna barva ali poudarek.
Največ oblek sega malo nad koleno ali malo pod njim. Najbolje je, da jo oblečete, obujete ustrezne čevlje in najbolj idealna dolžina za vas bo taka, da bo vaša noga videti kar najbolj vitka.
Ne smemo pa v letošnjem letu pozabiti tudi na dolga, maxi krila in obleke. Mnoge se jih boste še spomnile iz sedemdesetih let, ko smo jih nosile tudi za vsak dan.
Zaključek naše podobe naredijo čevlji. Bolj ko je obleka odprta, lažja naj bo obutev. Vendar ne za vsako ceno - upoštevati morate tudi obliko noge in počutje v konkretni obutvi. Vedeti morate, da noge v vročini hitro otečejo in tanki paščki se lahko zelo grdo zarežejo v vaše noge. Prav tako ne smete pozabiti na nego stopal in nohtov, če jih boste kazali v odprtih sandalih.

Za posebne priložnosti
Predstavljene obleke so različnih krojev. Pas ni izrazito poudarjen in so zato primerne za večino postav, tudi take, ki niso kdove kako vitke. Posamezni poudarki odvrnejo pozornost in delujejo slovesno in elegantno. Modra obleka nima ravnega zaključka spodaj, zato bodo v njej noge videti vitkejše. Rdeča obleka razširi zgornji del telesa in je zato skrije širše boke.

Zanimivi kroji so res nekaj posebnega in vsak model je izdelan malo drugače. Vsem je skupna jersey pletena tkanina, ki lepo pade in jo je enostavno vzdrževati. Lahko izbirate med takimi brez rokavov ali takimi, ki vam ramena vsaj malo pokrijejo in ne potrebujete še dodatnega oblačila. Tudi izrezi na oblekah so pomembni. Čim više je obleka zaprta, bolj strogo deluje in hkrati navidezno povečuje prsni obseg.

Vzorci na oblekah niso samo cvetlični, letos se spogledujejo tudi z geometrijo in barvnimi ploskvami. Mestne obleke so malo bolj »resne« v krojih , imajo rokave, vzorci pa so bolj umirjeni. Taki obleki se ne pozna letnica izdelave

Za plažo in večere na počitnicah so zelo primerne obleke maxi dolžine. Cenovno so tako ugodne, da si jih lahko privoščite, še posebej zato, ker jih lahko naslednje leto l skrajšate in jih boste tako nosile vsaj še dve sezoni.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media