Srčno popuščanje je treba zgodaj odkriti

Dobro počutje | sep. '13

Srčno popuščanje je resno obolenje, ko srce ne more prečrpati dovolj krvi, da bi organizem dobil dovolj kisika in hranilnih snovi, kar pa povzroča nabiranje tekočine v pljučih in v drugih delih telesa. Bolniki zato hitro občutijo utrujenost, odločilno se zmanjša kakovost njihovega življenja, pogosto so hospitalizirani. Da gre za resno obolenje pove podatek, da v petih letih po postavitvi diagnoze umre več bolnikov, kot jih umre zaradi najpogostejših rakavih obolenjih.
Do srčnega popuščanja prihaja zaradi različnih prizadetosti srca, kot so srčni infarkt, visok krvni tlak v daljšem obdobju, obolenja zaklopk ali mišic srca ipd, zaradi nezdravega življenjskega sloga ter sladkorne bolezni (zlasti tipa dva).
Večina bolnikov se bolezni ne zaveda, saj najpogostejše simptome, kot so zadihanost, utrujenost ter težke ali otekle noge zamenjujejo z znaki staranja. Poprečna starost bolnikov s srčnim popuščanjem je namreč več kot 70 let, bolezen pa se lahko pojavi pri veliko mlajših ljudeh.
Utrujenost ni edini znak
Simptomi so skupni več bolezenskim stanjem, zato je treba opraviti ultrazvočno preiskavo srca ali ehokardiografijo, potrebne pa so še druge preiskave (rentgen prsnega koša, ultrazvok srca, laboratorijske preiskave, obremenitveni test, kontrastno slikanje koronarnega žilja ipd).
Če bolezen zdravniki pravočasno odkrijejo in ustrezno zdravijo, se delovanje srca lahko izboljša. Ob tem je nujna sprememba življenjskega sloga, predvsem uživanje čim manj slane hrane, omejitev pitja tekočin (največ dva litra na dan) ter redna, a nezahtevna telesna dejavnost.
Kdor ima težave s srcem, mora natančno spremljati svoje zdravje. Ob vsakem poslabšanju morate poiskati pomoč, še posebej, ko začutite bolečino v prsih, ki ne popusti niti potem, ko ste vzeli tableto nitroglicerina; če vas duši ali če omedlite.
Enako velja, če vas duši in se dušenje stopnjuje; če pri spanju potrebujete visoko vzglavje in če imate pospešen utrip srca (palpitacijo).
Z zdravnikom se je dobro posvetovati, če se vam hitro spreminja teža, če otekate v trebuh in ob tem občutite bolečino, če izgubljate tek, če vam je pogosto slabo, ste stalno utrujeni in vse pogosteje kašljate.
Koristne informacije najdete na spletni strani: www.alivasesrcepopusca.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media