Vaša svetovalka – mag. Milena Paulini - oktober 2013

Vaša svetovalka – mag. Milena Paulini - oktober 2013

Dobro je vedeti | okt. '13

Uživanje družinske pokojnine študentov
Bralko M. L. iz Štajerske zanima, ali je njen nečak, ki ima psihične težave, še upravičen do družinske pokojnine, saj zaradi bolezni ni opravil predpisanih študijskih obveznosti in bo zato v letošnjem letu ostal brez študentskega statusa. Rada bi tudi vedela, do katere starosti bo lahko prejemal družinsko pokojnino, saj je možno, da bo kasneje nadaljeval študij.

Zakon določa, da ima otrok umrlega zavarovanca ali upokojenca pravico do družinske pokojnine do dopolnjenega 15. leta starosti ali do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Poleg nekaterih izjem zakon še določa, da otrok, ki je prekinil šolanje zaradi bolezni, nosečnosti ali poroda, tudi v tem času pridobi ali obdrži pravico do družinske pokojnine, in to do dopolnjenega 26. leta starosti.
Bralkin nečak je prekinil šolanje zaradi bolezni, kar pomeni, da v letošnjem študijskem letu ne bo imel statusa študenta, ki pa je pogoj za uživanje priznane družinske pokojnine. Z izgubo statusa dijaka ali študenta namreč otrok izgubi pravico do družinske pokojnine, jo pa lahko znova uveljavi, ko spet pridobi tak status. Če pa otrok med šolanjem zboli in ne more opravljati zahtevanih študijskih obveznosti ter zaradi tega zgubi statusa dijaka ali študenta, lahko uživa družinsko pokojnino tudi v času bolezni. Izvedensko mnenje, ali gre pri uživalcu družinske pokojnine za nesposobnost opravljanje študijskih obveznosti in do kdaj, da  invalidska komisija pokojninskega zavoda. Zakon torej omogoča uživanje družinske pokojnine tudi v času bolezni, če invalidska komisija ugotovi, da nadaljnje šolanje onemogočajo zdravstveni razlogi, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. 
Veljavni zakon v primeru bolezni drugače od prejšnjega ne dovoljuje podaljšanja pravice do družinske pokojnine po dopolnjenem 26. letu starosti. Če pa bi bralkin nečak postal popolnoma nezmožen za delo v času uživanja družinske pokojnine, pa bi obdržal pravico do družinske pokojnine, dokler bi trajala nezmožnost za delo, torej tudi po 26. letu starosti.

Pogoji za upokojitev delovnih invalidov
Bralka A. P. iz okolice Postojne piše, da bi pogoje za starostno pokojnino z znižanjem starosti za dva otroka izpolnila 17. septembra 2014. Zaradi bolezni je zdravnik minulo jesen vložil predlog za oceno invalidnosti. Odločbo o ugotovljeni invalidnosti III. kategorije je dobila šele februarja letos, v njej pa je kot datum nastanka invalidnosti naveden datum 31. december 2012. Nadomestilo iz invalidskega zavarovanja ji je bilo priznano šele marca letos, ko jo je delodajalec prerazporedil na ustrezno delo z omejitvami. Bralka pa je izvedela, da se bo lahko kot invalid starostno upokojila še po prejšnjem zakonu, vendar jo skrbi, ker ji je bila invalidnost ugotovljena šele letos, pa tudi pravico do nadomestila uživa šele od marca dalje.

Novi zakon  ZPIZ-2 v prehodni določbi ureja varstvo pričakovanih pravic za brezposelne, invalide in prejemnike poklicne pokojnine ter določa, da lahko pod določenimi pogoji še vedno uveljavijo pravico do starostne pokojnine po zakonu, ki je veljal do konca leta 2012, čeprav na dan 31. decembra 2012 še niso izpolnili pogojev za starostno pokojnino. Za delovne invalide II. ali III. kategorije  je pomembno, da so imeli ta status priznan do konca minulega leta, kdaj pa je bila izdana odločba o tem, ni pomembno.
Prehodna določba zakona za pridobitev pravice do starostne pokojnine loči invalide, ki so obvezno vključeni v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, od invalidov, ki so bili na dan 31. decembra 2012 prijavljeni pri Zavodu za zaposlovanje. Invalid, ki je imel status delovnega invalida II. ali III. kategorije na ta dan in je bil na ta dan vključen v obvezno zavarovanje, se lahko upokoji po prejšnjem zakonu, ko dopolni manjkajočo starost in pokojninsko dobo, če so mu je na ta dan za pridobitev pravice do starostne pokojnine po predpisih, veljavnih do konca lanskega leta, manjkala največ tri leta starosti in največ tri leta pokojninske dobe. Invalid II. ali III. kategorije, ki ni bil zaposlen in je bil prijavljen pri Zavodu za zaposlovanje, pa se lahko upokoji po pogojih iz starega zakona, če mu je 31. decembra 2012 manjkalo do pet let starosti in pet let pokojninske dobe ali manj.
Bralka, ki ji je bil z odločbo, izdano februarja letos, priznan status delovnega invalida III. kategorije od 31. decembra 2012 dalje in je bila na ta dan tudi vključena v obvezno zavarovanje iz naslova zaposlitve, bo lahko pravico do starostne pokojnine uveljavila po prejšnjem zakonu z datumom, kot ji je bil izračunan.

Opravičilo
V septembrski Vzajemnosti je pri odgovoru o pogojih za starostno pokojnino prišlo do pomote pri navedbah v bralkinem vprašanju. Pravilna letnica njenega rojstva je namreč leto 1957 in ne 1955. Napačen je bil tudi podatek, da je bila bralka nepretrgoma zaposlena, dejansko je delovno razmerje za kratek čas prekinila. Svetovalka pa je bralki osebno odgovorila na podlagi pravilnih podatkov.
Za neljubo napako se bralcem opravičujemo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media