Vaš svetovalec – Dušan Bavec – oktober 2013

Vaš svetovalec – Dušan Bavec – oktober 2013

Dobro je vedeti | okt. '13

Zaposlovanje starejših delavcev lahko stane manj
Bralec piše, da je zaposlen pri zasebnem delodajalcu, ki veliko daje na upoštevanje vseh veljavnih predpisov tako s področja varnosti in zdravja pri delu, kot tudi delovne zakonodaje. Zanima ga, katere ugodnosti pri plačevanju prispevkov je prinesel novi pokojninski zakon, še posebej pa tiste, ki zadevajo starejše delavce.
Novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ZPIZ-2, ki je začel veljati s 1. januarja, je s 1. julijem resnično prinesel tudi nekaj finančno ugodnih rešitev za delodajalce. Tako so delodajalci lahko oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 30 odstotkov za delavce, ki so dopolnili 60 let starosti, in v višini 50 odstotkov za delavce, ki izpolnjujejo starostni pogoj za pridobitev pravice do predčasne pokojnine. V letošnjem letu je ta starostni pogoj za moške 58 let in 4 mesece, za ženske pa 58 let. V prehodnem obdobju se ta starost povečuje za 4 mesece na leto, tako da bo za moške prehodno obdobje pri starosti 60 let končano v letu 2018, za ženske pa v letu 2019. Od takrat naprej bo torej možno uveljavljati le oprostitev prispevkov v višini 30 odstotkov za moške in za ženske, stare 60 let ali več. Oproščeni del prispevka delodajalca za PIZ za navedene delavce plačuje država iz proračuna. Tovrstna ugodnost pride v poštev za vse delodajalce, ki so imeli 1. julija 2013 ali kasneje v delovnem razmerju delavce, stare 60 let ali več, torej tudi za tiste, ki so bili 1. julija že starejši od 60 let.
Vračilo prispevkov delodajalcev za prvo zaposlitev
Delodajalcem vsekakor lahko koristi tudi informacija, da lahko za delavce, ki niso dopolnili 26 let starosti, in za matere, ki skrbijo za otroka do tretjega leta starosti, ko se prvič zaposlijo za nedoločen čas in ostanejo pri istem delodajalcu neprekinjeno najmanj dve leti, uveljavijo vračilo prispevkov delodajalca za PIZ, in sicer za prvo leto zaposlenosti v višini 50 odstotkov, za drugo leto pa v višini 30 odstotkov. Ta možnost velja le za osebe, ki so se zaposlile 1. julija 2013 ali kasneje. Delodajalec lahko uveljavi vračilo prispevkov delodajalca na način, ki je urejen v pravilniku, toda le v primeru, če za te zavarovance ni uveljavil vračila prispevkov ali enakovredne olajšave na podlagi drugih predpisov.
Obe ugodnosti je treba uveljavljati in se ne priznavajo po uradni dolžnosti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media