Vaš svetovalec – Dušan Bavec november 2013

Vaš svetovalec – Dušan Bavec november 2013

Dobro je vedeti | nov. '13

Novosti za upokojence s statusom s.p.
Bralec piše, da se je pred leti upokojil kot obrtnik, obrtno dejavnost pa je lahko obdržal. Zdaj pa ga je računovodkinja opozorila, da po novem letu ne bo več mogel imeti dejavnosti in dobivati celotne pokojnine, zato se mora vsaj delno reaktivirati, če želi ohraniti dejavnost. Bralca zanima, kaj mora konkretno storiti.

Stari pokojninski zakon ZPIZ-1 je omogočal, da se je lahko podjetnik, ki je posloval v statusni obliki s.p., prek inštituta t. i. »izvzema iz zavarovanja« upokojil in uveljavil celotno pokojnino ter obenem še naprej obdržal svoj s.p ter plačeval le pavšalne prispevke, in to približno 32 evrov za pokojninsko in dobre štiri evre za zdravstveno zavarovanje. To možnost pa so lahko izkoristili samo podjetniki, ki so izpolnjevali naslednje pogoje:

- starost 63 let za moške, za ženske 57 let in 4 mesece in s pogojem, da s.p. ni opravljal dejavnosti z osebnim delom, ampak je imel zaposlenega vsaj enega delavca s polnim delovnim časom za nedoločen čas;
- starost 63 let za moške, za ženske pa 57 let in 4 mesece ter da se je upokojil iz naslova postranske dejavnosti – t.i. »popoldanski« s.p.;
- zadostovala je sicer že splošna upokojitvena starost, toda dobiček skupaj s prispevki iz redne, ne pa tudi iz »popoldanske« dejavnosti je moral biti v zadnjih treh letih pred letom uveljavljanja izvzema iz zavarovanja nižji od letnega zneska minimalne plače.

Na podlagi 406. člena ZPIZ 2 pa bodo morali že upokojeni s.p. iz navedenih treh različic, ki bodo želeli še naprej opravljati dejavnost, najkasneje do izteka prehodnega obdobja, ki se konča z letošnjim letom, uskladiti svoj status z določbami novega pokojninskega zakona ZPIZ-2. To praktično pomeni reaktivacijo z vstopom v zavarovanje najmanj v polovičnem obsegu in izplačevanje polovice pokojnine. V nasprotnem primeru bo od 1. 1. 2014 naprej status zavarovanca po uradni dolžnosti določil Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To bo storil na način, kot velja na nove s.p.: zavarovalno osnovo bo predstavljala minimalna plača, v zavarovanje pa bo podjetnik vključen v celoti, zato se mu bo prenehala izplačevati pokojnina. Če bo podjetnik želel obdržati celotno pokojnino, bo moral dejavnost zapreti, jo prenesti na naslednike ali pa svoj s.p. preoblikovati v d.o.o.. Če tega ne bo hotel storiti, bo moral zapreti svoj s.p.
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlagala podaljšanje prehodnega obdobja za uskladitev lastnosti zavarovanca še za dve leti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media