Vaš svetovalec – Boštjan J. Turk – november 2013

Dobro je vedeti | nov. '13

Pravica do pogrebnine in posmrtnine
Ker se pri nas zakonodaja o pravicah iz socialnega zavarovanja nenehno spreminja, bralka, ki ji je umrl mož, sprašuje, ali je upravičena do pogrebnine in kolikšna je njena višina? Zanima jo tudi, ali gredo kake pravice tudi njunemu sinu, ki ga je pokojni mož zadnja leta preživljal vse do svoje smrti?
Pod pogojem, da je bil pokojni mož upokojenec, ki je prejemal pokojnino po predpisih Republike Slovenije, ima pravico do pogrebnine tisti, ki je poskrbel za pokojnikov pogreb
Višina pogrebnine sicer znaša 80 odstotkov povprečne cene nujnih stroškov pogreba v Republiki Sloveniji, vendar pa ne več, kot so dejanski stroški pogreba. Na tej podlagi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ugotovi in določi višino pogrebnine najmanj enkrat na leto.
Če je pokojnik umrl v tujini, ima tisti, ki je poskrbel za pogreb, tudi pravico do povračila dejanskih stroškov prevoza pokojnika v domovino, a le v primeru, če je umrl med zdravljenjem v tujini, na katero je bil napoten. V drugih primerih pa lahko tisti, ki je poskrbel za pogreb zavarovane osebe, ki je umrla v tujini, uveljavlja 50 odstotkov zneska pogrebnine, vendar le, če je pokojni zavarovanec pokopan v Sloveniji.
Pravica do posmrtnine gre ožjim družinskim članom upokojencev, ki so prejemali pokojnino po predpisih Republike Slovenije (mednje seveda šteje tudi bralkin sin), vendar pod pogojem, da jih je pokojnik preživljal vse do svoje smrti. Zakon namreč izhaja iz domneve, da se avtomatično šteje, da je umrli zavarovanec preživljal upravičenca do posmrtnine le v primeru, da je bil upravičenec zavarovan po njem kot družinski član, drugi upravičenci pa morajo preživljanje dokazovati z ustreznimi listinami. Bralki svetujem, da preveri, kako je bilo s sinovim zavarovanjem.
Posmrtnina sicer znaša najmanj 100 in največ 150 odstotkov zajamčene plače v Republiki Sloveniji, ki je veljala na dan smrti zavarovanca. Dodaten pogoj za pridobitev pravice do posmrtnine pa je tudi, da je morala biti oseba, po kateri upravičenec uveljavlja posmrtnino, nosilec zavarovanja najmanj en mesec pred smrtjo ali najmanj šest mesecev v zadnjih treh letih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media