Vaje za krepkejše in navdušene

Vaje za krepkejše in navdušene

Dobro počutje | nov. '13

Vaši odzivi kažejo, da nekateri z dobro voljo in z željo po napredku redno vadite in se tako trudite izboljšati svojo moč, kondicijo, gibljivost. Pa poglejmo, kaj lahko danes še posebej nadgradite in čemu je vredno v imenu ohranjanja zdravja nameniti pri vajah več pozornosti.

Ogrejte se na način, ki vam je najljubši, z nekaj minutami hoje, teka, kolesarjenja in, če vam ustreza, tudi lahnimi poskoki ali z zibanjem telesa gor in dol ter s poudarjenim gibanjem v kolenih. Pomembno je, da dihanje poglobite in s tem povečate kapaciteto pljuč, obenem pa pospešite tudi srčni utrip. Ko se »začnete mučiti«, je čas, da zmanjšate intenzivnost, se umirite in se vrnete v stanje lahkotnosti in enakomernega, povezanega dihanja. Poskrbite tudi za to, da bodo roke migale vsaj naprej in nazaj, kot je značilno za naravno hojo. V paru je vse skupaj še bolj spodbudno in veselo.
Vaja je na prvi pogled enostavna. Primerna je za intenzivnejše ogrevanje telesa. Noge postavite razkoračno, malce širše od bokov in se s partnerjem v paru sklonite naprej. Poskrbite za primerno razdaljo, ki vam bo omogočala dober razteg zadnjih nožnih mišic in mišic vsega hrbta. Razkoračna stoja in predklon poskrbita tudi za sprostitev medenice in poravnavo hrbtenice predvsem v zgornjem prsnem delu. Vajo najprej naredite tako, da samo ostanete v prikazanem položaju. Na začetku glejte v tla, enakomerno dihajte in čutite, kako se z vsakim izdihom bolj raztezate in sproščate. V nadaljevanju vaje lahko s partnerjem pogledata drug drugega in malce napneta mišice vsega telesa, med seboj uskladita drži in zibanje s telesom gor in dol ter z nežnimi potiski ramen proti tlom. Ljudje z omejitvami ali bolečinami v vratnem delu hrbtenice naj imajo glavo vedno v podaljšku hrbtenice, pogled pa usmerjen v tla. Bolj kot občutek raztegovanja je pomemben občutek moči in opore ter varnosti.
Druga vaja od obeh sodelujočih zahteva precejšnjo moč vsega telesa in tudi dober občutek za ravnotežje. Stabilna razkoračna stoja z rahlo pokrčenimi koleni je osnova dvigovalca, ki se ob dvigu spusti v predklon z bremenom na hrbtu. Pred dvigom stisnite spodnji del trebuha in enakomerno učvrstite in napnite vse mišice telesa, pri tem pa enakomerno dihajte. Potem pa se lahko lotite dviga bremena - napetega telesa partnerja. Na sliki vidite, da je treba zares napeti vse mišice. Položaj zadržite, dokler lahko enakomerno dihate, potem pa  se dvignite in zamenjajte vlogi.
Čisto za konec pa še tale ravnotežna zabava . Vaje se lotite zares dobro ogreti in naprednejši rekreativci. V prikazanem položaju se narahlo in počasi dvignite na prste. Najprej eden in nato še drugi partner v vaji. Močnejši in bolje koordinirani pa se boste morda lahko tudi hkrati dvigovali na prste ali boste celo poskakovali. Pomembno je, da je oprijem gležnja ravno pravšen in tak, da lahko nogo ob hitrem porušenju ravnotežja takoj izpustite. Smeh in dobra volja sta  spremljevalca te vaje. Naj bo tako tudi sicer v življenju.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media