Recepti november 2013

Recepti november 2013

Dobro počutje | nov. '13

Piščančja juha s sojinimi kalčki
Različne kose piščančjega mesa položimo v lonec. Dodamo narezano čebulo, česen, sol, prilijemo vodo ter počasi na šibkem ognju kuhamo dve uri. Delno ohlajeno juho precedimo; tako dobimo bistro piščančjo juho. Meso iz juhe narežemo na manjše kose in prihranimo.
V bistro juho dodamo na trakove narezan korenček ter kocke gomolja zelene. Pristavimo in kuhamo naprej, da se korenasta zelenjava zmehča. Proti koncu dodamo na trakove narezano bučko ali rezance ohrovta, kolobarje pora in jušne vlivance, kuhamo dalje par minut. Na koncu v juho vstavimo še sojine kalčke ter kuhano piščančje meso. Začinimo s soljo, poprom, premešamo in po minuti odstavimo.
Po želji juho začinimo z žlico ali dvema sojine omake in nastrganim ingverjem.

Štajerska kisla juha
Drobno sesekljano čebulo in česen svetlo popražimo na žlici olja, dodamo na manjše kocke narezano svinjsko meso in pražimo nekaj minut. Solimo, začinimo s poprom, timijanom in zalijemo z vodo. Po nekaj minutah dodamo na kocke narezan korenček in krompir ter pokrito kuhamo dalje, da se zelenjava zmehča.
Na koncu juho po potrebi zgostimo s podmetom iz moke ali še bolje, nekaj krompirja pretlačimo in vrnemo v juho. Začinimo z majaronom.
Tik preden juho ponudimo, jo okisamo z jabolčnim kisom po okusu in po želji obogatimo s kislo smetano.

Bákalca iz zajčjega mesa
Tri čebule in tri korenčke narežemo, stresemo v lonec in dodamo malce maščobe. Potem na deski razkosamo meso celega zajčka (približno 1,5 kg). Izkostimo ga čim več ter ga narežemo na majhne kose.
Pristavimo čebulo in jo med mešanjem svetlo prepražimo. Dodamo še meso s kostmi vred, kratko prepražimo. Prilijemo vodo do polovice, dodamo lovorov list, timijan, šetraj, 10 poprovih zrn, 10 celih strtih klinčkov in dve žlici kisa ali vina. Zavremo, zmanjšamo ogenj, da voda le počasi vre, in pokrito kuhamo od 20 do 30 minut.
Zatem iz lonca postopno jemljemo kose s kostmi in meso povsem izkostimo. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v omako. Zdaj omako potresemo z žlico moke, zalijemo s kisom ali vinom po okusu in prevremo. Bakalco ponudimo z žlikrofi in solato.

Koristen nasvet: Meso razkosamo dan prej in shranimo v hladilniku. Naslednji dan ga kuhamo v omaki 30 minut.
Opomba: Recept za to značilno jed iz idrijskega konca je iz knjige Okusiti Slovenijo. Tradicionalno je iz koštrunovega ali zajčjega mesa; uporabite, kar dobite pri mesarju. Meso drobnice se mehča malce dlje. Jed bogato začinite, ne pozabite na klinčke.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media