Med - hrana in zdravilo

Dobro počutje | jan. '14

Med so ljudje od nekdaj uporabljali za ohranjanje zdravja, za krepitev moči in za hitrejše celjenje ran, torej ne le kot hrano. Njegova prednost je v tem, da deluje hitro, saj že sedem minut po zaužitju preide v kri.
Med je obogaten s cvetnim prahom, propolisom in matičnim mlečkom. Je odlično sladilo, dober nadomestek saharoze (trstnega sladkorja). Veliko se uporablja v kulinariki in v kozmetiki.
Tako biološka kot energetska sestava medu je zelo zapletena, postopek pridobivanja medu pa občudovanja vreden proces. Čebele nabrani nektar, ki vsebuje do 90 odstotkov vode, večkrat stisnejo na vrh rilčka. Na ta način mešajo nabrano tekočino s sokovi svojih žlez in hkrati zmanjšujejo tekočino, ker voda izhlapeva. V čebelnjaku nektar prepustijo delavkam, ki ga nalagajo v satje, sušijo in mu dodajajo svoje sokove. Ti začnejo razgradnjo saharoze v glukozo ali grozdni sladkor in v fruktozo ali sadni sladkor. Začne se zorenje medu. Ko vode le še 20 odstotkov, je proces končan in delavke zapro satje. Za kilogram medu mora čebela prenesti nektar s 100 tisoč cvetov.
Po izvoru ločimo cvetni in gozdni med. Po navadi je gozdni med temnejše barve, ker vsebuje več mineralov.
Med uspešno uporabljamo za izboljšanje stanja pri obolenjih dihal, srca, prebavil, sečil, revme, pri nervozi in pri kožnih obolenjih. Uživati ga moramo vedno raztopljenega, najbolje v topli vodi, čaju ali mleku. Ne smemo pa ga greti na več kot 50 stopinj.
Med je sam po sebi naravno zdravilo. Z dodajanjem zdravilnih rastlin pa lahko podvojimo njegovo delovanje. Za take pripravke je boljši cvetlični med. Zdravilni rastlinski med dobimo na dva načina:
a) z mešanjem zmletih zdravilnih rastlin in medu; dve pesti suhih zdravilnih rastlin zmeljemo in zmešamo s petimi deli medu, počasi segrevamo, da se med stopi. Pustimo stati eno uro, nato precedimo in shranimo v dobro zaprti posodi;
b) s pripravo čaja iz zdravilnih rastlin in z dodatkom medu; tri do štiri žlice zmletih suhih rastlin prelijemo s petimi decilitri hladne vode, segrejemo do vrenja, ohladimo in precedimo. Še v toplo zmes dodamo pet decilitrov medu, premešamo in shranimo v zaprti posodi.
Ljudem, ki so občutljivi na cvetni prah ali imajo občutljiv želodec, ne priporočamo medu.
V modernem času se je občutno povečala rabe medu tudi v kozmetiki, zlasti pri negi kože.
Piling: 2 žlici medu, 1 žlica koruznega zdroba, 1 žlica pomarančnega soka. Sestavine zmešamo v kremo, nanesemo na kožo, nežno masiramo dve minuti in izperemo s toplo vodo.
Medena nočna krema: 1 žlica medu, 2 žlici otroške kreme, 1 žlička mandljevega olja. Dobro zmešamo. Zvečer nanesemo na obraz.
Medena maska: 2 žlici medu, 2 žlici mleka, 1 žlička pšenične moke. Sestavine zmešamo v gladko maso. Nanesemo na očiščeno vlažno lice in pustimo stati 15 minut. Izperemo s toplo vodo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media