Sedem korakov do boljšega življenja

Sedem korakov do boljšega življenja

Dobro počutje | jan. '14

Kdor ni pripravljen spreminjati svoje miselnosti in predrugačiti načina življenja, je verjetno ne glede na svojo starost utrujen od življenja in se ne more več bojevati zase. Naučite se zgraditi pozitiven odnos do sebe, do svojega zdravja in počutja.

1. Zmerne, na lastno telo osredotočene obremenitve. Telesna dejavnost naj bo del vašega vsakdana, saj zavira staranje in izgubo mišične mase, obenem pa vpliva na ohranjanje možganske prožnosti. Ne glede na starost ali zdravstveno stanje ni nikoli prepozno, da postanete telesno dejavni. Redna telesna vadba zmanjša nastanek in razvoj številnih kroničnih bolezni (srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in nekaterih vrst raka). Nekatere študije opozarjajo tudi na zmanjšano nevarnost za razvoj demence. Kar je dobro za telo, je dobro tudi za možgane. Odličen začetek je hoja: začnite s polurnim sprehodom v lahkem tempu, ki ga boste iz dneva v dan pospeševali do hitre hoje. Pridružite se skupinski vadbi. Ortopedi priporočajo zmerno fizično aktivnost. Vadba naj bo raznovrstna, vsebuje naj aerobni trening, ogrevanje pred vadbo, raztezne vaje in po potrebi tudi vadbo z utežmi za krepitev mišic.
2. Zdrava prehrana, po količini skromna in po kakovosti skrbno izbrana, je osnova za ohranjanje zdravja. Hrana bistveno vpliva na naše telesne in duševne zmogljivosti. Tudi če ste v srednjih letih in starejši, vam lahko postopno zmanjševanje kalorij - po nekaj na dan - upočasni biološko uro ali prepreči bolezni, ki pridejo s staranjem. Jejte zdravo in manj. Za četrtino manj zaužite hrane v treh mesecih zniža količino inzulina v krvi. Znanstveniki so odkrili izjemne antioksidantske učinke pri sadežih, zelenjavi, stročnicah, semenih in oljih.
3. Smeh je pol zdravja. Vsi stoletniki imajo nekaj skupnega - vedno so bili nasmejani in dobrovoljni. Smejte se sebi in svojim neumnostim. Pozitivno mišljenje znižuje količino hormona kortizola, ki deluje uničujoče na imunski in kardiovaskularni sistem ter na možgane. Živite polno življenje vsak trenutek tukaj in zdaj. Ni pomembno, kar je bilo in kar bo.
4. Dobri odnosi z ljudmi. Raje malo prijateljev kot veliko znancev. Vendar so trdne družabne vezi pomembne. V vsakdanjem pehanju za materialnimi dobrinami smo izgubili stik z ljudmi. Odkrit pogovor s prijateljem prežene vse strahove in skrbi, s katerimi se srečujemo kot posamezniki. Spoznavamo, da se nam ni treba truditi, da bi vse odkrili sami. S pogovorom ugotovimo, da imajo ljudje podobne težave in skupaj je mogoče najti pozitivne rešitve. Za srečo in mir v sebi se bojujemo sami, prijatelji pa nam pomagajo, da ne vztrajamo v svojih vzorcih.
5. Dobro bivalno okolje. V urbanem okolju modernih mest in naselij živimo odtujeni sami sebi in naravi. Dolgo je že tega, kar smo pozabili na sedemdnevni življenjski ritem. Utrgajmo si nekaj ur zase in si naredimo lep dan v naravi, kar drug drugemu ob srečanju tudi zaželimo.
6. Harmonično in duhovno bogato življenje. Ljudje smo duhovna bitja. Človek, ki sprejme svojo vlogo, ima neskončne možnosti za osebno rast, poslovno uspešnost, osrečevanje drugih in sebe. Kdor se ne more otresti prepričanja, da mu življenje povzroča krivico, ne bo ne srečen ne uspešen, saj je izbral razočaranje. Ne izbira sreča nas, mi smo tisti, ki izbiramo njo. Najti samega sebe v tem svetu ni lahko. Potrudimo se, da krepimo dobre lastnosti. Privoščite si obrede, drobna veselja, sproščujoče igre.
7. Bodite nenehno duhovno dejavni. Življenje je skrivnost in naša racionalna misel ga ne more osmisliti. Si predstavljate, da izžarevate voljo in motivacijo, ter živite boljše in prijaznejše življenje. Vas zanima, kako? Odgovor na vprašanje, kako ohraniti dobro počutje in zdravje tudi takrat, ko grozijo različni virusi in napadajo bolezni, je v vsakdanji skladnosti telesa in uma ter v zbiranju življenjske energije. Naučite se novih stvari, pišite, berite, prakticirajte jogo, meditirajte ali molite. Naučite se graditi pozitiven odnos do sebe, svojega zdravja in počutja. Pomembno je optimistično, veselo in pogumno gledati na svet, na dogodke, na druge in na sebe. In smejati se, kajti smeh nam pomaga živeti z neprijetnimi dejstvi, na katere ne moremo vplivati, in biti hvaležni življenju za vse, kar nam daje lepega.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media