Vsadki – univerzalna rešitev za manjkajoče zobe?

Dobro počutje | jan. '14

Zobni vsadek je umeten zob, ki je videti skoraj kot pravi zob. Umetna korenina, ki je po kemijski sestavi lahko iz čistega titana, titanove zlitine ali cirkon-oksidne keramike, se s krajšim kirurškim posegom vstavi v kost. Postopek vsaditve je hiter in popolnoma brez bolečin. V nekaj mesecih se vsadek dovolj dobro združi s kostjo in z njim žvečimo enako dobro kot s pravim zobom.

Ne glede na vzrok za izgubo zoba pa vsadki omogočajo povrnitev v prejšnje stanje ali pa ga celo izboljšajo. Vsadki posredno preprečujejo izgubo ustnih tkiv in preostalih zob ter omogočajo vrnitev mladostnih potez obraza, ki se spremenijo z izgubo zob. Predstavljajo tudi pot k udobju in sproščenemu počutju, k vsemu, kar se skriva za privlačnim nasmehom. Poleg estetskih prednosti se očitno poveča tudi funkcija zob kot sistema za žvečenje.
V katerih primerih je precenjena vloga vsadkov?
Zobni vsadki zagotovo ne morejo v popolnosti nadomestiti naravnega zoba, čeprav jih javnosti pogosto predstavljajo v drugačni luči.
Če je bil razlog za izgubo zob nezadostna higiena in posledična parodontalna bolezen, potem pacient, ki ni prevzel dobrih higienskih navad, ni primeren kandidat za vsadke. Če je zob izgubil zaradi zobne gnilobe, potem ima vsadek nekoliko večji smisel, saj se ni bati, da bi se »luknje« pojavile na implantatu. Kljub temu pa ob nezadostni ustni higieni obstaja velik dvom o njihovi dolgoročni uporabnosti, ker se bo ob implantatu namesto zobne gnilobe razvila parodontalna bolezen. Če pa je razlog za izgubo zoba funkcijske narave (neustrezen ugriz), moramo najprej urediti funkcijska nesorazmerja, sicer bo pacient uničil tudi vsadek, kot je uničil zob. Nobenega pomisleka za vsaditev implantata pa ni, če je prišlo do izgube zoba zaradi poškodbe ali zavoljo razvojne odsotnosti zoba. Implantante odsvetujemo, če ni anatomskih pogojev, kar pomeni, da je premalo kosti. V takih primerih so nujni pripravljalni postopki, s katerimi kost vnovič pridobimo. Na uspešnost vsaditve vplivajo tudi kajenje in določena zdravstvena stanja (osteoporoza, sladkorna bolezen ipd.). Vsekakor pa odsvetujemo vsadke pri pacientih s psihičnimi težavami.
Vedite, da je naravni zob ali njegova korenina še vedno najboljši »vsadek«, ki ga lahko imate v ustih. Zato moramo narediti vse, da zobe rešimo in preprečimo stanja, ki bi lahko ogrozila njegov obstoj.
Največja napaka in nevarnost za pacienta, ki jo lahko naredimo pri načrtovanju vsadkov, je pomanjkanje učinkovite komunikacije med zobozdravnikom ter kirurgom/parodontologom, ki opravi vsaditev. Odločilnega pomena je namreč to, da tesno sodelujeta, kar pa je veliko teže, če nista del tima iste klinike ali ambulante. Zobozdravnik mora že vnaprej določiti, kje naj bi bili končni zobje, in mora to informacijo prenesti kirurgu, ki potem v sodelovanju in po napotkih zobozdravnika vsadi implantate na vnaprej določeno mesto ter pod vnaprej določenim kotom. Kontaktirajte kliniko Ustna Medicina na tel.: 01 23 23 235 ali na e-mail: info@ustna-medicina.com in poskrbeli bomo, da boste izvedeli vse, kar vas zanima. Prvim desetim, ki boste poklicali in povedali geslo »Vzajemnost«, bomo podarili brezplačni petnajstminutni preventivni pregled ust in pogovor z izbranim zobozdravnikom!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media