Potrebnih bo še več sredstev

Potrebnih bo še več sredstev

Dobro je vedeti | feb. '14

Svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je že na prvi seji v novem mandatu razpravljal o zelo pomembnih zadevah za poslovanje zavoda. Tako je sprejel spremembe finančnega načrta pokojninskega zavoda za leto 2014 in finančni načrt za leto 2015, pa tudi finančne in delovne programe zavodove službe.

Spremenjeni finančni načrt za leto 2014, kot tudi finančni načrt za leto 2015 temelji na projekcijah makroekonomskih gibanj, ki jih je sprejel UMAR v jeseni 2013 in na katerih temelji tudi državni proračun. Ta makroekonomska izhodišča se bistveno razlikujejo od izhodišč, na katerih je temeljil finančni načrt zavoda za leto 2014, ki ga je zavod sprejel v decembru 2012. Prav zato je bilo treba pred pripravo finančnih načrtov za leti 2014 in 2015 pripraviti tudi novo oceno doseženih prihodkov in odhodkov do konca leta 2013. Ta ocena pa je višja od načrtovane s prvotnim finančnim načrtom za leto 2013. Višja od načrtovane je bila tudi dodatna obveznost državnega proračuna, saj je zavod od KAD prejel manj sredstev.
Po spremenjenem finančnem načrtu za leto 2014 naj bi prihodki zavoda dosegli dobre 4 milijarde in 993 milijonov evrov in prav tolikšni naj bi bili tudi odhodki. V letu 2015 naj bi se prihodki povečali na dobrih 5 milijard in 7 milijonov evrov, enaki naj bi bili tudi odhodki, kar pomeni, da bodo prihodki in odhodki še naprej izravnani.
Zaostrene gospodarske razmere se nedvomno kažejo tudi v strukturi glavnih prihodkov zavoda. V strukturi skupnih prihodkov za leto 2014 predstavljajo prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 65,1 odstotka, kar je 3,4 odstotne točke manj, kot je bilo predvideno v finančnem načrtu za leto 2014. Razlog za to tiči predvsem v nižji nominalni rasti prispevne osnove, v nižji rasti zaposlenosti ter v nižji nominalni rasti povprečne plače, kot je bilo predvideno z makroekonomskimi izhodišči UMAR za leto 2014. V letu 2015 pa naj bi se to stanje nekoliko izboljšalo, saj naj bi v strukturi skupnih prihodkov prispevki predstavljali 65,8 odstotka. Drugi glavni vir financiranja pokojninskega zavoda so transferni prihodki (večji del iz državnega proračuna), ki v strukturi skupnih prihodkov za leto 2014 predstavlja jo 34,1 odstotka, v letu 2015 pa 33,4 odstotka. Kar zadeva sredstva iz državnega proračuna, je treba opozoriti, da gre za dve vrsti obveznosti države: za pokojnine in druge dajatve, priznane po posebnih predpisih, in za kritje razlike med prihodki in odhodki. To kaže, da bo treba v prihodnje storiti vse, da se bo v državi povečala zaposlenost v državi ter stanje na področju plač vseh zaposlenih. Prav zato so člani sveta posebej opozorili, da si bodo morali vsi pristojni v prihodnje bolj prizadevati za dosledno izpolnjevanje zakonskih obveznosti pri plačevanju prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Zaostriti pa bo treba tudi njihovo odgovornost.
Spraševali so se tudi, ali je realno planirati, da bo KAD v obeh prihodnjih letih zagotovil po 190 milijonov evrov, saj leta 2013 ni mogel zagotoviti niti 120 milijonov, kot je bilo predvideno. Zagotovil je le 50 milijonov, razliko pa je moral pokriti proračun države.

Kam gredo sredstva?

V letu 2014 naj bi šlo 86 odstotkov, v letu 2015pa 86,1 odstotka vseh zavodovih prihodkov za pokojnine in druge zakonsko določene dajatve iz PIZ. Prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje uživalcev pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja bodo v letu 2014 dosegli 7,7 odstotka in enako tudi v letu 2015. Za delo službe zavoda pa bo v obeh letih namenjeno 0,68 odstotka skupnih prihodkov pokojninskega zavoda.
Da v letih 2014 in 2015 ne bo uskladitve pokojnin, sledi že iz državnega proračuna, zato ta sredstva tudi niso predvidena v finančnih načrtih pokojninskega zavoda. Predvidena pa so sredstva za letni dodatek; razdeljena pa bodo po enakih kriterijih kot v letu 2013.
Program dela za leti 2014 in 2015
Iz programa je vidno, da si bo služba še naprej prizadevala skrajševati postopek uveljavljanja pravic in nakazovanja dajatev iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, in to kljub povečanemu obsegu dela in kadrovskim omejitvam. Izpopolnjevala bo matično evidenco in elektronsko poslovanje. Svet zavoda je poleg programa dela sprejel tudi kadrovska načrta za leti 2014 in 2015, iz katerih sledi, da bo zavod v letu 2014 zaposloval 795 delavcev, v letu 2015 pa 787 delavcev. Člani sveta so opozorili, da zaradi zahtevnosti in obsežnosti dela ni več mogoče zniževati števila zaposlenih, sicer bi lahko ogrozili kakovost in učinkovitost celotnega poslovanja pokojninskega zavoda.
A. T.
Janez Platiše
Novi svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
Svet ZPIZ sestavlja 26 članov, od tega sedem članov imenujejo sindikati, enega člana organizacija delovnih invalidov, po sedem članov delodajalska združenja in vlada, tri člane upokojenske organizacije, enega člana pa izvolijo zaposleni.
V naslednjem štiriletnem mandatnem obdobju (2014-2018) svet ZPIZ sestavljajo naslednji člani:
Predstavniki sindikalnih zvez oziroma konfederacij: dr. Janez Posedi, Dorotej Čuček, Marjana Pantar Malec, Rado Mokotar, Lučka Böhm, Milan Utroša, Nadja Götz.
Predstavnik Zveze delovnih invalidov Slovenije je Dragutin Novak.
Delodajalska združenja zastopajo: Andrej Božič, Tatjana Čerin, Samo Roš, Jože Smole, mag. Vera Aljančič Falež, Dušan Bavec in Tomaž Bernik.
Predstavniki Vlade RS so: Francka Trobec, Jože Rangus, mag. Mojca Pirnat, dr. Tone Ploj, Mitja Žiher, mag. Jelena Zupan in Valter Drozg.
Predstavniki zvez in organizacij upokojencev so: Breda Pečan, Anka Tominšek in Branko Pintar. Delavce zavoda pa bo zastopal Tone Zorc.
Približno polovica članov sveta ponavlja mandat, nekateri že več mandatov, približno polovica pa je novih članov.
Člani so za predsednika sveta soglasno izvolili Milana Utrošo, predstavnika sindikatov, ki je v minulih letih že vodil najvišji organ upravljanja zavoda. predstavnik vlade, strokovni sodelavec ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mitja Žiher pa bo namestnik predsednika.

Zavod Vzajemnost pod novo taktirko
Članom sveta zavoda Vzajemnost bo ta mesec potekel štiriletni mandat, zato je svet ZPIZ kot soustanovitelj zavoda imenoval tri svoje predstavnike v svet zavoda Vzajemnost. Tako bodo v svetu še naprej Anka Tominšek, Boris Dolničar in Dušan Bavec. ZDUS je za svoja predstavnika imenoval Antona Donka in Toneta Riflja. Predstavnik zainteresirane javnosti bo Boris Kralj, ki sta ga je na to mesto imenovala ZDUS in ZPIZ, zaposlene v zavodu pa bo zastopala Maja Skube.
Sredi marca bo potekel tudi štiriletni mandat direktorici in odgovorni urednici Marinki Levičar. Svet zavoda je na to odgovorno funkcijo imenoval Jožico Dorniž, dolgoletno odgovorno urednico Dolenjskega lista, dosedanja urednica Marinka Levičar pa odhaja v pokoj.
Uredništvo

Elektronski vpogled v informativno osebno evidenco
Od januarja lahko vsi, ki so vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na spletu preverijo svoje podatke o osnovah, od katerih so bili plačani prispevki, o obračunanih prispevkih v posameznih letih, o plačilu prispevkov in o obdobju zavarovanja. Informativno osebno evidenco (IOE) je ob koncu minulega leta uvedel pokojninski zavod.
Trenutno je mogoč elektronski vpogled v podatke od leta 1970 dalje. Od leta 2002 dalje pa je iz podatkov viden tudi znesek plačanih prispevkov delodajalcev.
Dopolnjeni vpogled v podatke je po 430. členu ZPIZ-2 predviden s 1. januarjem 2016. Do takrat informacije o obračunanih in plačanih prispevkih zagotavlja Davčna uprava Republike Slovenije, ki pobira prispevke za obvezno zavarovanje.
Podatki iz evidence zadevajo le zavarovanja na območju Republike Slovenije ter pogojujejo pridobitev in odmero pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Z IOE želi ZPIZ izboljšati kakovost matične evidence, saj bo na ta način posameznik takoj dostopal do svojih podatkov in bo lahko ob ugotovljenih netočnostih ali pomanjkljivostih takoj zahteval popravek. Vlogo za popravek je mogoče vložiti ustno na zapisnik, pisno ali z e-vlogo na spletnem portalu IOE. V zakonsko določenem roku 15 dni od oddaje bo ZPIZ obvestil zavarovanca bodisi o rešitvi ali o nadaljnjem postopku.
Na novinarski konferenci ZPIZ, na kateri so predstavili to novost, je ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač poudarila, da bo elektronski dostop zavarovancev do teh podatkov onemogočal primere, ko zavarovanci šele tik pred upokojitvijo ugotovijo, da jim manjkajo določeni podatki, ki pa so pogoj za pridobitev in odmero pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Kot je povedal generalni direktor ZPIZ Marijan Papež, so podatki popolni že v več kot 91odstotkih, v naslednjih letih pa se bo ta odstotek še zvišal.
Vpogled v podatke je možen prek spletnega portala e-ZPIZ na naslovu www.zpiz.si (moj e-ZPIZ) in s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Dobite ga brezplačno na upravni enoti ali proti plačilu pri komercialnih izdajateljih kvalificiranih digitalnih potrdil. Tisti, ki položnice plačujete preko elektronskega bančništva (NLB Klik, Bank@Net, Abanet …) pa digitalno potrdilo tako že imate. Za dostop do evidence se morate še registrirati na spletni strani ZPIZ. Storitev za uporabnike je preprosta in razumljiva, so poudarili na ZPIZ, morebitno pomoč pa dobite na avtomatski telefonski številki 01 4745 692.
Uredništvo


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media