Vaša svetovalka: Mag. Milena Paulini – februar 2014

Dobro je vedeti | feb. '14

Datum upokojitve
Bralka M. G. iz Maribora navaja, da je bila od 1. 8. 1974 do 30. 11. 2001 nepretrgoma zaposlena, do konca novembra 2002 pa je uživala denarno nadomestilo za brezposelne. Na zavodu za zaposlovanje je bila vseskozi prijavljena, s tem da je bila od 1. 2. 2011 do konca leta 2011 in od 1. 3. 2012 do konca leta 2012 vključena tudi v javna dela. Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti je dobila že januarja 2012, ga pa je uživala le do začetka vnovične vključitve v javna dela. Zdaj pa ima vnovič priznano nadomestilo, in to do konca januarja 2015. Zanima jo, ali izpolnjuje pogoje za starostno pokojnino že po prejšnjem zakonu, saj bi po zdaj veljavnem zakonu izpolnila pogoje šele s starostjo 65 let.

Novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v primerjavi s prejšnjim zakonom, ki je veljal do konca leta 2012, določa za pridobitev pravice do starostne pokojnine za zavarovanca višjo starost, za zavarovanko pa poleg višje starosti tudi daljšo pokojninsko dobo. To je tudi razlog, da zakon v prehodni določbi ureja varstvo pričakovanih pravic za brezposelne, invalide in prejemnike poklicne pokojnine, tako da lahko pod določenimi pogoji še naprej uveljavljajo pravico do starostne pokojnine po starem zakonu, čeprav na dan 31. 12. 2012 še niso izpolnili pogojev za starostno pokojnino.
Prehodna določba zakona določa, da se zavarovanec lahko upokoji še po prejšnjem zakonu, če je bil na dan 31. 12. 2012 uživalec denarnega nadomestila po predpisih o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ali po predpisih o urejanju trga dela in je to pravico užival vse do izteka obdobja, za katerega mu je bila priznana, ali mu je ta pravica po teh predpisih mirovala, ker je bil vključen v javna dela in je v tem času dopolnil pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu.
Bralka sodi v krog oseb, za katere velja, da pridobijo pravico do starostne pokojnine po zakonu, ki je veljal do 31. 12. 2012, če bo v času uživanja denarnega nadomestila ali pa v času mirovanja te pravice zaradi vključitve v javna dela izpolnila pogoje za starostno pokojnino po prejšnjem zakonu. Ta je določal, da se v letu 2014 lahko upokoji z dopolnjeno starostjo 58 let in 38 let pokojninske dobe, v katero se za izpolnitev pogojev, ne pa za odmero starostne pokojnine, všteje tudi dodana doba za čas prijave pri zavodu za zaposlovanje, vendar le do 31. 12. 2012. Bralka bo pogoje za starostno pokojnino po prejšnjem zakonu izpolnila 17. 7. 2014, ko bo dopolnila starost 58 let, pogoj pokojninske dobe z dodano dobo pa že izpolnjuje. Prejšnji zakon je določal tudi znižanja starostne meje za izpolnitev pogoja starosti, denimo zaradi vzgoje in skrbi za otroka, zaposlitve pred 18. letom starosti, zavarovalne dobe s povečanjem, vendar pa pri bralki ne gre za nobeno od naštetih okoliščin, zato bo pravico do upokojitve lahko uveljavila šele pri starosti 58 let.

Družinska pokojnina po bratu
Bralca A. K. z Dolenjske zanima, ali res nima pravice do družinske pokojnine po bratu, ki je umrl lani. Star je namreč že več kot 70 let, je brez finančnih sredstev in je bil povsem odvisen od brata, ki je bil starostni upokojenec.

Zakon, ki je veljal do 31. 12. 2012, je določal, da pravico do družinske pokojnine v primeru smrti zavarovanca ali uživalca pravic pridobijo tudi bratje in sestre, ki jih zavarovanec preživljal do svoje smrti, če izpolnjujejo pogoje za otroke ali pogoje, ki so določeni za starše umrlega zavarovanca. Z pridobitev pravice do družinske pokojnine so morali upravičenci poleg izpolnjenega pogoja preživljanja dopolniti starost 58 let, razen če so bili pred smrtjo brata ali sestre po izvedenskem mnenju invalidske komisije ZPIZ popolnoma nezmožni za delo.
Veljavni zakon pa med upravičence za pridobitev pravice do družinske pokojnine šteje le otroke in druge družinske člane. Druge družinske člane taksativno našteva - in sicer so to pastorki, vnuki in drugi otroci brez staršev (katerih starši so popolnoma nezmožni za delo), ki jih je zavarovanec preživljal, in starši, ki jih je bil umrli dolžan preživljati do smrti po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Za pridobitev pravice do družinske pokojnine pa morajo upravičenci izpolniti še druge pogoje, ki jih zakon zahteva za posamezne zavarovance.
Bralec tako nima pravice do družinske pokojnine po bratu, ki je umrl v času veljavnosti novega zakona, saj za brate in sestre ne določa več te pravice.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media