Vaš svetovalec - Dušan Bavec - Februar

Dobro je vedeti | feb. '14

Odpravnina za starejšega delavca
Bralec dela v podjetju, kjer pri urejanju delovnih razmerij poleg zakona uporabljajo tudi kolektivno pogodbo za kovinsko industrijo. Rojen je bil avgusta leta 1956, vseh 38 let delovne dobe pa je nabral v tem podjetju. Zdaj so mu omenili možnost, da bi ga lahko doletela odpoved zavoljo poslovnih razlogov, saj naj bi sčasoma odpravili to delovno mesto. Tako bi bralec pred upokojitvijo za nekaj časa pristal še na zavodu za zaposlovanje. Sprašuje, ali bi pri tem nastale kake težave, ker ima status starejšega delavca. Zanima ga tudi višina odpravnine.

Po 115. členu novega zakona o delovnih razmerjih bi bil bralec zaradi svoje starosti (57,5 leta) načeloma resda zaščiten pred odpovedjo zavoljo poslovnih razlogov, če delodajalec ne bi upošteval njegove dolge delovne dobe v podjetju. Novi zakon o delovnih razmerjih ZDR-1 namreč za tiste, ki jim do upokojitve manjka manj časa, kot pa bi trajalo denarno nadomestilo na zavodu za zaposlovanje, pozna določene omilitve sicer dokaj togega postopka odpuščanja. Za zakonitost odpovedi je torej treba ugotoviti: koliko časa bi mu šlo denarno nadomestilo na zavodu in kdaj bi bralec izpolnil splošne upokojitvene pogoje po novem pokojninskem zakonu, torej brez omiljenih pogojev (denimo zavoljo služenja vojaščine).
Upoštevaje 60. člen zakona o urejanju trga dela, ugotavljam, da bi bil v primeru zakonito izpeljanega postopka odpuščanja upravičen do denarnega nadomestila v trajanju 25 mesecev.
Starostni upokojitveni pogoj za moške ob stalno enaki zahtevani pokojninski dobi v trajanju 40 let, je v letošnjem letu 58 let in 8 mesecev, v letu 2015 pa 59 let starosti, saj bo starostni pogoj 60 let veljal šele po izteku prehodnega obdobja, torej leta 2018.
Spričo navedenega je mogoče ugotoviti, da bi bila kljub statusu starejšega delavca odpoved popolnoma zakonita, saj bi konec decembra 2015, ko bi dopolnil pogoj zahtevanih 40 let delovne dobe, izpolnjeval tudi starostni pogoj 59 let.
Ker ima delavec več kot 20 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu, je za vsako leto upravičen do odpravnine v višini ene tretjine osnove. Osnovo predstavlja povprečna mesečna bruto plača, ki jo je delavec prejel ali bi jo prejel, če bi delal v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. ZDR-1 sicer določa maksimum v višini 10 plač, panožna kolektivna pogodba pa priznava odpravnino tudi za zaposlitev nad 30 let. Zakon o dohodnini sicer določa, da je neobdavčen le znesek do 10 povprečnih slovenskih plač, a to ne predstavlja omejitve pri uveljavljanju odpravnine za vseh 38 let zaposlitve. V našem primeru to pomeni, da je delavec upravičen do odpravnine v višini 38 tretjin osnove ali 12 njegovih povprečnih bruto plač in še do dveh tretjin njegove bruto plače. Dejstvo pa je, da bo obdavčena odpravnina, ki bo presegala 10 povprečnih plač.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media