Titanik – povezan tudi s Slovenijo

Titanik – povezan tudi s Slovenijo

Zgodbe | feb. '14

S Titanikom, ki je potonil na svoji krstni plovbi iz Southamptona v New York v aprilu leta 1912, je povezanih veliko zgodb, manj pa je znanega, da v ozadju tiči človeški napuh in nezdrava tekmovalnost. To so poudarki iz knjige, ki jo je takoj po tragediji izdal naš rojak Bert Lakner. Kot novinar v New Yorku je čutil dolžnost, da slovenskim izseljencem v ZDA, ki angleščine še niso obvladali, v domačem jeziku pojasni katastrofo, o kateri je pisal in govoril ves svet.

V knjigi je pojasnil, da so nemški in angleški ladjarji med seboj vneto tekmovali, kdo bo hitreje preplul razdaljo med Evropo in Ameriko. Leta 1860 je najhitrejša ladja za to pot potrebovala 11 dni, deset let kasneje le 9 dni, od tu dalje pa se je bil boj za ure in ne le za dneve. Rekord, dosežen tik pred prvo Titanikovo plovbo, je bil 5 dni, 4 ure in 46 minut. Titanik pa bi moral biti še hitrejši. »Dvajset minutna dnevna zamuda je štela kapitanu za največji pregrešek,« beremo v knjigi. »Nenasitni kapitalizem,« piše Bert Lakner, »je pogubil največjo, najrazkošnejšo in najmogočnejšo ladjo sveta.«
Lakner je podrobno opisal življenje v tej devetnadstropni ladji: »Kabine so bile tako razkošno opremljene, da bi lahko tekmovale z najbolj dragimi stanovanji. Vsi prostori so bili ogrevani, poskrbljeno pa je bilo tudi za mrzlo in toplo vodo in za posebne kopalne kabine. Potniki so imeli na voljo veliko knjižnico, glasbeno sobo, številne restavracije, kavarne in telovadnice. Ladja je imel lastno pošto, telefonsko centralo, požarno obrambo, lekarno, več brivnic in fotografski atelje …« Natančno je tudi navedel, koliko hrane je bilo na ladji, in pisal o »izborni kuhinji z izborno izučenim osebjem«. Med drugim je bilo na ladji  tudi 500 kilogramov čaja, 84 zabojev polenovk,12 sodov nasoljenih slanikov, 36 zabojev prekajenega mesa, 20 sodčkov ostrig in drugih specialitet, ki jih je  pričakovala visoka družba. Pa tudi 917 kilogramov dragega tobaka, 1200 kilogramov mila, celo 10 telet, 40 volov, 80 ovac, 90 gosi, 350 rac, 800 prepelic in 2000 kokoši …
Od 2.358 ljudi na krovu so nesrečo preživeli, kot piše Lakner, le 903, sicer pa se navedbe v različnih virih malce razlikujejo. Po znanih podatkih je bilo med potniki pet Slovencev; vsi z Gorenjske; preživela sta le Franc Karun in njegova štiriletna hči Manca.

Srečno naključje
Na ladji bi moral biti tudi izseljenec iz Prekmurja in po čudnem naključju se je njegova zgodba odvila drugače … Kot nam je povedala ena od njegovih vnukinj, je doma pustil številno družino in odšel v ZDA, kjer je živel uživaško življenje. Žena je kmalu po moževem odhodu umrla - potomci pravijo, da od žalosti - za otroke pa je skrbela babica. Prekmurec se je v Ameriki vnovič poročil, a nova žena ni mogla imeti otrok, si jih je pa zelo želela. Ugoditi ji je hotel tako, da je šel domov po najmlajšo hčerko, vrnila naj bi se s Titanikom. Deklica pa se je branila oditi v Ameriko in je očetu celo ušla, saj ji je bil kot tujec. Prav zato je zamudil odhod ladje. Tega pa njegova ameriška žena ni vedela in ko je slišala za katastrofo Titanika, se je zavoljo obupa in žalosti znašla v umobolnici. Njen mož, ki je v Ameriko pripotoval z drugo ladjo in brez otroka, je veselo nadaljeval življenje v dotedanjem stilu … Zgodba za film! Sicer pa je bilo o Titaniku posnetih že več filmov, zadnji leta 1997 s Kate Winslet in Leonardom Di Capriom v glavni vlogi.
Titanic  - ni srečno ime za ladje
Titanikova razbitina je bila odkrita šele v septembra 1985. leta. Dr. Robert Ballard je skupaj s svojo ekipo ugotovil, da leži približno 3.800 metrov globoko. Ob potopu se je prelomila na dva dela – sprednji del ladje je ostal precej nepoškodovan, zadnji del, ki leži kakih 600 metrov vstran, pa je precej uničen.
Ime Titanik se pogosto pojavlja – med drugim se tako imenuje nakit in celo plezalna smer … Malo verjetno pa je bilo, da bi po katastrofi tako poimenovali še katero od ladij, a se je zgodilo tudi to: Britanec Mark Wilkinson je tako poimenoval svojo, slabih pet metrov dolgo barko. Tako kot »pravi« Titanik je tudi ta ladjica potonila že na svoji prvi plovbi, njenega lastnika pa so rešili.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media