Vaš svetovalec - mag. Boštjan J. Turk – marec 2014

Vaš svetovalec - mag. Boštjan J. Turk – marec 2014

Dobro je vedeti | mar. '14

Povračilo potnih stroškov
Bralka je upokojenka s polno pokojninsko dobo, ima pa že več kot trideset let sladkorno bolezen in je na inzulinu. Bolezen je povzročila odpoved ledvic, zaradi česar ji pred štirimi leti tudi niso operirali hrbtenice, obeh kolkov in kolen. Kot piše, jo drugi vozijo k 35 kilometrov oddaljenemu okulistu in nefrologu, in to včasih tudi dvakrat na mesec. Zdaj pa mora še na preiskave na Golnik, ki pa je oddaljen več kot 150 kilometrov. Zanima jo, ali ima pravico do povračila potnih stroškov zase in za spremljevalca, saj sama na more ne v avto ne iz njega?

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovancu ob določenih zakonskih pogojih zagotavljajo tako pravico do spremstva, kot tudi pravico do povračila potnih stroškov, ki zajemajo prevozne stroške in stroške prehrane ter nastanitve med potovanjem in bivanjem v drugem kraju. Povračilo stroškov za prehrano in bivanje v drugem kraju pa gre zavarovancu le tedaj, če je več kot 12 ur odsoten od doma ali če je prisiljen bivati v drugem kraju.
Pravica do spremstva gre zavarovancem, ki so napoteni k izvajalcem zdravstvenih storitev zunaj kraja njihovega prebivališča, pod pogojem, da zaradi svojega zdravstvenega stanja ali zaradi drugih razlogov niso sposobni potovati sami. Potrebo po spremstvu ugotovi osebni zdravnik ali pa od njega pooblaščeni zdravnik ali imenovani zdravnik, zdravstvena komisija, v primerih nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči pa tudi drug zdravnik. Bralka je torej upravičena do povračila.
Pravica do povračila prevoznih stroškov gre zavarovancem, če morajo zaradi diagnostike, zdravljenja ali rehabilitacije zaradi bolezni ali poškodbe pri delu potovati v drugi kraj k izvajalcu zdravstvenih storitev. Ta pravica je zavarovancem priznana za potovanje k najbližjemu izvajalcu, ki je usposobljen za storitve, zaradi katerih je bil napoten ali pa ga je zavod napotil v drug kraj zaradi postopkov uveljavljanja pravic iz obveznega zavarovanja.
Če zavarovanec potuje v drug kraj z osebnim avtomobilom, je upravičen do povračila prevoznih stroškov v vrednosti 10 odstotkov cene za liter euro super bencina na kilometer v posameznem koledarskem mesecu, zmanjšanega za 3 odstotke minimalne plače, veljavne v tem mesecu. Enako pravico do povračila prevoznih stroškov ima tudi spremljevalec.
Ker domnevam, da je klinika na Golniku najbližji izvajalec, ki je usposobljen za storitve, zaradi katerih je bila bralka napotena tja, sta ona in njen spremljevalec upravičena do povračila prevoznih stroškov pod navedenimi pogoji.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media