Vaš svetovalec – Dušan Bavec – marec 2014

Vaš svetovalec – Dušan Bavec – marec 2014

Dobro je vedeti | mar. '14

Bralcu Antonu iz Ljubljane v začetku maja izteče pogodba o zaposlitvi za določen čas enega leta, zato ga zanima, koliko časa bo še dobival denarno nadomestilo, saj je pred zadnjo zaposlitvijo že v celoti izkoristil denarno nadomestilo. Star je 56 let in pol, delovne dobe pa ima 36 let in nekaj mesecev.
Trajanje denarnega nadomestila je v načelu odvisno tako od dopolnjene zavarovalne dobe, kot deloma tudi od starosti zavarovanca, znaša pa od 2 mesecev za zavarovance, ki so mlajši od 30 let in imajo najmanj 6 mesecev zavarovalne dobe, do 25 mesecev za zavarovance, ki so starejši od 55 let in imajo najmanj 25 let zavarovalne dobe. Vnovična odmera denarnega nadomestila je praviloma odvisna od vnovič dopolnjene zavarovalne dobe. Po določbi 69. člena zakona o urejanju trga dela se namreč pri vnovičnem uveljavljanju pravice v zavarovalno dobo za odmero pravice do denarnega nadomestila ne vštevata zavarovalna doba, od katere je bila zavarovancu že odmerjena pravica do denarnega nadomestila, in zavarovalna doba, dosežena na podlagi prejemanja denarnega nadomestila. Od aprila 2013 pa velja izjema za tiste zavarovance, ki so ob vnovičnem uveljavljanju denarnega nadomestila starejši od 57 let ali imajo več kot 35 let zavarovalne dobe. Navedena pogoja sta navedena alternativno, zadostuje že izpolnitev enega. Tem zavarovancem pa se denarno nadomestilo ne odmeri zgolj od trajanja zadnjega zavarovanja, ampak od skupne zavarovalne dobe.
Pred to zakonsko spremembo je taka možnost veljala le za tiste zavarovance, ki so hkrati izpolnjevali oba pogoja, starost 55 let in 30 let zavarovalne dobe. Ker pa je prihajalo do kršitev, je bila zaostritev seveda pričakovana in tudi upravičena.
Zaradi zakonske izjeme, po kateri se denarno nadomestilo odmeri od zavarovančeve celotne zavarovalne dobe in ne le od zadnje zaposlitve, bi bil bralec vnovič upravičen do denarnega nadomestila v trajanju 25 mesecev in ne le 3 mesecev, kot to velja za na novo zaposlene mlajše zavarovance, ki imajo od 9 mesecev do 5 let zavarovalne dobe.
Če bo zavarovancu po izteku vnovičnega denarnega nadomestila do izpolnitve minimalnih pogojev za starostno upokojitev (pri tem je treba upoštevati zviševanje upokojitvene starosti v prehodnem obdobju) manjkalo največ 2 leti, bo upravičen tudi do plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To pomeni, da mu bo zavod za zaposlovanje plačeval prispevke iz naslovov, iz katerih mu bo tekla pokojninska doba, denarnega nadomestila v tem obdobju pa ne bo več dobival. To pravico bo mogoče uveljavljati le do 1. marca 2018.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media