Izpadanje las lahko tudi ustavimo

Dobro počutje | mar. '14

Vzroki za izpadanje las so številni in raznovrstni. Po navadi pri zdravem odraslem vsak dan izpade približno 60 do 100 las. Pri osebah, ki si pogosteje umivajo lase, je izpadanje bolj enakomerno, pri tistih, ki si jih umivajo redkeje, pa bolj neenakomerno. Izpadanje las je tudi izrazitejše spomladi in jeseni. Povsem pričakovano in normalno je, da se s staranjem lasje tanjšajo in redčijo.
Lasje rastejo v lasnih mešičkih. Rast je posebej izrazita v lasni čebulici, kjer se celice intenzivno delijo in množijo. V lekarnah in v specializiranih trgovinah je na voljo veliko pripravkov za preprečevanje izpadanja las, zato je težko izbrati učinkovito zdravilo. Nekateri oglasi pa so žal tudi zavajajoči, saj obljubljajo rešitve, ki niso realne.
Različne oblike izpadanja las so pogosto povezane z različnimi spremembami na nohtih, denimo s pikčastimi vdolbinicami, brazdami in podobno.
Lasje lahko pospešeno izpadajo enakomerno po vsem lasišču ali le na posameznih predelih, pri čemer nastajajo področja brez las,t. i. plešavost.
Pri ženskah, starejših od 40 let, lasje pogosto začno izpadati nenadoma in enakomerno po vsem lasišču, kar se pogosto dogaja pri resnejši okužbi in ob visoki vročini ali po operativnem posegu. Obširnejše izpadanje las po vsem lasišču lahko povzroči tudi pomanjkanje cinka, slabokrvnost, stradanje in hujšanje, pa tudi večja psihična obremenitev, kot izguba družinskega člana. Tudi če je moteno delovanje žleze ščitnice, lasje intenzivneje izpadajo po vsem lasišču, so tanki, brez leska in lomljivi. Lasišče se sicer lahko ob teh vzrokih precej razredči, vendar nikoli ne pride do popolne plešavosti.
Povečano izpadanje las po vsem lasišču po navadi traja od nekaj mesecev do enega leta. Pogosto mine spontano, brez kakršnegakoli zdravljenja, nekaj mesecev zatem, ko se pozdravi sočasna bolezen. Foto: izpadanje las ob vročinski bolezni (foto bolezen) Včasih si ljudje v psihičnih stiskah in ob tesnobi pulijo lase, kar lahko vidimo po različno dolgih zlomljenih laseh znotraj pleše. V teh primerih je potreben razgovor pri psihologu.

Na posvet k dermatologu
O jemanju multivitaminskih preparatov za zdravljenje izpadanja las so mnenja močno vsaksebi. Vsekakor pa z njimi ne povzročimo pretirane škode. Za nasvet pa vsekakor velja vprašati zdravnika.
Ob pomanjkanju železa ali cinka bo zdravnik predpisal preparate železa ali cinka. Zdravljenje lahko pospešimo z uporabo 2- ali 5- odstotne raztopine minoksidila, ki jo dvakrat na dan vmasiramo v lasišče, s čimer pospešimo pretok krvi in spodbudimo rast las.
Gre pravzaprav za zdravilo proti povišanemu krvnem tlaku, čigar ugoden vpliv na rast las so ugotovili povsem po naključju. Pred leti so zdravniki pri svojih bolnikih, ki so jih zdravili z omenjenim zdravilom, opazili izboljšano rast las in zdaj to zdravilo uspešno uporabljamo tudi dermatologi. Treba pa je vedeti, da lahko uporaba minoksidila povzroči rahlo draženje lasišča, v obliki rdečine in srbenja.
Če imate podobne težave, je dobro, da si večkrat sami zmasirate lasišče kar z rokami in tako pospešite prekrvavitev. Priporočam tudi uporabo neagresivnih šamponov in proizvodov za nego las.
Androgena ali moška plešavost pri nekaterih ljudeh nastane zaradi prirojene povečane občutljivosti lasnih mešičkov na moške androgene hormone. Koncentracija moških spolnih hormonov v krvi je po navadi normalna. V različnih oblikah in obsegu prizadene blizu 80 odstotkov moških in 60 odstotkov žensk, starejših od 60 let. V obdobju menopavze namreč upade količina estrogenov v organizmu in relativno prevladajo androgeni hormoni. Dogajanje v lasnem mešičku je pri ženskah podobno kot pri moški androgeni plešavosti. Lasni mešiček postopoma postaja vse manjši, dokler se popolnoma ne zabrazgotini.
Pri moških se lasje pogosto začnejo redčiti in tanjšati najprej spredaj na čelu, pri ženskah pa na temenu glave. Pri ženskah je pogostejše enakomerno razredčenje las po vsej glavi, lasje postajajo tudi tanjši, manj svetleči in slabše pigmentirani kot pri pojavu popolne plešavosti na enem predelu glave.
Pri moških lasje postopoma postajajo tanjši in svetlejši, dokler povsem ne izpadejo in se pojavi pleša. Značilno za moško plešavost je, da nikoli ne izpadejo lasje v zatilju.
Verjetnost nastanka težav pri ženskah je večja, če imajo enake težave mama in druge bližnje sorodnice in sorodniki. Zanimivo je, da se lahko hkrati poveča rast dlak na zgornji ustnici, po licih in obrveh.
Tudi androgeno plešavost zdravimo z nanašanjem raztopine minoksidila v lasišče. Z zdravljenjem predvsem ohranjamo stanje in preprečujemo nadaljnje izpadanje las. Lahko pride tudi do določene manjše vnovične rasti las, nikoli pa ni mogoče spodbuditi popolne rasti las. Učinek je običajno viden šele po 4 do 12 mesecih redne uporabe raztopine minoksidila, zato je potrebna potrpežljivost. Minoksidil je treba uporabljati ves čas, sicer se proces izpadanja las nadaljuje. Zdravljenje predpiše dermatolog. Pri moških lahko zdravimo androgeno plešavost tudi s tabletami, ki imajo antiandrogen učinek in s tem tudi različne neželene stranske učinke (porast prsi, upad libida in potence idr.). Ko prenehamo jemati tablete, se proces izpadanja las nadaljuje. Druge oblike zdravljenja moške plešavosti se niso izkazale kot učinkovite. Možne so kirurške presaditve las z zatilja. Tudi pri ženskah lahko zdravimo androgeno plešavost z antiandrogenimi zdravili. Včasih se na lasišču pojavijo okrogla ali ovalna manjša plešasta žarišča, ko iz doslej še neznanih razlogov začne imunski sistem napadati lastne lasne mešičke. Pri nastanku je verjetno pomembna dedna nagnjenost in prisotnost hkratnega vnetnega žarišča v telesu (denimo angina, vnetje na zobni korenini). Nastanek omenjenih okroglih plešastih žarišč (t.i. žariščna plešavost) lahko sproži tudi večja psihična obremenitev (npr. hujša bolezen partnerja ali izguba družinskega člana). Pogosto je lahko vzrok za nastanek okroglega plešastega žarišča tudi moteno delovanje žleze ščitnice. Težave se pojavijo nenadoma in pri katerikoli starosti. F: Pri moških včasih plešasto žarišče opazimo na bradi.
Na opisanih okroglih žariščih brez las lahko lasje vnovič spontano zrastejo brez kakršnegakoli zdravljenja, lahko pa izpadanje zdravimo s kremami in raztopinami s kortikosteroidi, ki učinkujejo protivnetno, ali z že omenjeno raztopino minoksidila. Svetujemo pregled delovanja ščitnice in zdravljenje morebitnih vnetnih žarišč v telesu. Včasih pomaga večmesečno (od 3- do 6-mesečno) jemanje preparatov cinka zaradi njegovega ugodnega učinka na imunski sistem, tudi če so vrednosti cinka v krvi sicer znotraj normalnih vrednosti. Če omenjeno zdravljenje ni uspešno, lahko zdravljenje s posebno obliko fototerapije, t.i. PUVO, v najhujših primerih pa s sistemskimi zdravili. Koristna je tudi samomasaža lasišča.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media