Doplačila za bolj učinkovita zdravila?

Dobro počutje | mar. '14

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je oktobra lani uvedel prvo terapevtsko skupino zdravil, in sicer za zdravljenje želodčnih razjed in drugih bolezni zgornjih prebavil, januarja letos pa še novi dve: za zniževanje krvnega tlaka in za zniževanje holesterola v krvi. Posledica tega ukrepa je bila, da je za določena zdravila iz teh skupin treba po novem doplačati. Od tod tudi čedalje pogostejša vprašanja, kaj to pomeni za bolnike, ali bodo morali za učinkovita zdravila seči globlje v žep.
Na ZZZS zagotavljajo, da ne. Prim. mag. Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila, pojasnjuje: »Skrb, da bodo zaradi uvedbe terapevtskih skupin učinkovita zdravila dostopna le ob doplačilih, je povsem neutemeljena. Terapevtska skupina zdravil namreč združuje tista zdravila, ki so namenjena zdravljenju iste bolezni in med njimi ni pomembnih razlik, kr zadeva klinično učinkovitost in varnosti.« Zdravilom je določena tako imenovana najvišja priznana vrednost, ki je enaka ceni tistega zdravila iz skupine, ki ima najboljše razmerje med stroški in učinki zdravljenja. Najvišja priznana vrednost je torej cenovni standard, ki ga ZZZS določi v skupini zdravil za posamezno zdravilo in se v celoti krije iz obveznega ali dopolnilnega zavarovanja. Tako bomo zavarovanci lahko še naprej brezplačno dobivali učinkovita zdravila, če njihova tržna cena ne bo presegala najvišje priznane vrednosti zdravila v skupini, če pa jo bo izbrano zdravilo preseglo, bo zavarovanec moral doplačati razliko. Na ZZZS tudi pravijo, da je za zdaj vsaj 60 odstotkov vseh doplačil manjših od treh evrov za škatlico zdravila. Pričakujejo pa, da bodo farmacevtska podjetja cene zdravil prilagodila povpraševanju, če bodo želela ohraniti tržni delež. Cene zdravil, ki so medsebojno primerljiva, kar zadeva učinkovitost in varnost, se namreč v Sloveniji močno razlikujejo, tudi do 300 odstotkov. Slednje se bo z navedenim ukrepom zagotovo spremenilo in se bodo tako cene zdravil približale idealu pri kritju zdravil, ki je enak realni vrednosti zdravil. Doplačila naj tako ne bi bila potrebna ali pa bi bila nižja od zdajšnjih.
Prim. mag. Fürst je tudi povedal, da bodo vsaka dva meseca oblikovali nove terapevtske skupine zdravil. Prva sta zdaj na vrsti acetilsalicilna kislina (poznamo jo pod komercialnim imenom aspirin) in pa imatinib, vrsta onkološkega zdravila.

Centralna baza zdravil
Bolniku, ki ne bo hotel doplačati zdravila, bo moral zdravnik predpisati ustrezno drugo zdravilo brez doplačila. Če zavoljo zdravstvenih razlogov enakovredno zdravljenje z drugim zdravilom iz terapevtske skupine ne bi bilo možno, pa lahko zavarovanec brez doplačila prejme tudi zdravilo, za katerega bi sicer moral doplačati. Kot zdravstveni razlog se v tem primer šteje alergija na zdravilo ali kak drug učinek zdravila, ki ogroža bolnikovo zdravje. Enako je to že doslej veljalo za medsebojno zamenljiva zdravila. Vsak se lahko vnaprej sam prepriča, ali bo moral za določeno zdravilo doplačati in koliko, če pogleda na spletno stran Centralna baza zdravil www.cbz.si. Ko vpiše komercialno ime zdravila, se mu prikažejo izdelki in podatek, katero zdravilo je na voljo brez doplačila in koliko bi moral doplačati za nekatera med njimi. Žal se po besedah prim. mag. Jurija Fürsta dogaja, da farmacevtska podjetja ne sporočajo sprememb cen zdravil, ki so jih bile prisiljena znižati prav zaradi omenjenega ukrepa, ampak jih sporočijo neposredno veletrgovcu. To je seveda v njihovo škodo, povzroča pa nevšečnosti tudi pacientom, ki po nepotrebnem menjajo zdravilo, saj po novem zanj ni treba doplačati, čeprav v bazi piše drugače. To se je pokazalo z zdravilom prenewel, ki ga izdeluje Krka in je namenjeno zdravljenju zvišanega krvnega tlaka. Naj povemo še to, da je sistem najvišje priznane vrednosti za terapevtske skupine zdravil prva uvedla Nemčija, in sicer že leta 1989. Enak sistem so nato uvedli tudi na Nizozemskem, Češkem, Hrvaškem, v Litvi, Madžarski, Poljski, Slovaški in Španiji. Kot trdijo na ZZZS, se je sistem povsod pokazal učinkovit pri obvladovanju zdravstvenih izdatkov in brez resnih neželenih učinkov za bolnike.

Na zdravljenje v tujino?

Lani sprejeta evropska direktiva o čezmejnem zdravljenju omogoča slovenskim bolnikom zdravljenje v katerikoli državi članici, stroške zdravljenja pa krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Vendar so pri tem nekatere omejitve. V tujini so se prek evropske zdravstvene kartice slovenski zavarovanci zdravili že doslej, ko so potrebovali nujne zdravstvene storitve ob poškodbah, ki so se jim pripetile v tujini. Evropske zdravstvene kartice pa ne moremo uporabljati v primerih načrtovanega zdravljenja. V primeru načrtovanega zdravljenja v tujini je v določenih primerih slovenski državljan že prej dobil povrnjene stroške zdravljenja: če je bila v Sloveniji izčrpana možnost zdravljenja in je pregled ali preiskava, opravljena v tujini, obetala boljše zdravljenje. Na ZZZS je bilo treba sprožiti postopek in če je bil odobren, je ZZZS kril vse stroške, ki so nastali zavoljo z zdravljenjem v tujini. Zdravljenje v tujini je bilo že prej možno tudi v primerih, ko je bila čakalna doba predolga pri vseh izvajalcih zdravstvenih storitev v Sloveniji. Tudi v tem primeru pa je bilo treba vložiti zahtevo za odobritev ZZZS in če je zavod zahtevi ugodil, je ZZZS pokril stroške zdravljenja v vrednosti, kot bi stalo v javni mreži v kaki drugi državi, kjer velja evropski pravni red. Novost, ki jo je prinesla evropska direktiva, pa je zdravljenje v primerih, ko je storitev na voljo v domači državi, vendar se bolnik kljub temu odloči, da jo bo izkoristil v tujini. V tem primeru zavarovanec dobi povrnjene stroške v vrednosti, kot storitev stane v Sloveniji. Stroške bo dobil povrnjene tudi, če bo storitev v tujini opravljena pri zasebnem specialistu. Razliko v ceni storitve pa v tem primeru krije zavarovanec sam, prav tako tudi potne stroške. V tujini pa ni mogoče uveljavljati pravice do zdravstvenih storitev na primarni ravni: čez mejo si ne moremo na račun zdravstvenega zavarovanja izbrati osebnega zdravnika ali pediatra, pa tudi ne ginekologa ali zobozdravnika ne.
Informacije o zdravljenju v tujini lahko dobite na tej povezavi: www.nkt-z.si. Telefonska številka: 01 30 77 222.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media