Razbremenite rame in roke …

Razbremenite rame in roke …

Dobro počutje | mar. '14

… ter jih obenem tudi razgibajte. Preden začnete z vadbo, naredite za ogrevanje vaje, ki sem jih opisala v februarski številki. Že večkrat sem zapisala, da so spuščena in sproščena ramena v lepi drži pomemben dejavnik in pokazatelj našega počutja in zdravja. Vaje so enako učinkovite tudi za tiste, ki veliko sedijo, če jih naredijo pravilno.
Da bo vpliv spomladanskih vremenskih sprememb in nihajočih temperatur čim manjši, se bomo tokrat posvetili ramenom in predklonu.
Stojte vzravnano z nogami rahlo narazen. To velja za vse tokratne vaje. Najprej nekajkrat pošteno vdihnite in izdihnite skozi nos. Potrudite se, da bo zrak prodrl prav do trebuha in obenem razširite tudi celoten prsni koš in trebuh. Če ste slabo predihani ali po domače zastani, naj vas vrtoglavica ne preseneti. Je naraven stranski pojav, ki bo ob takšnem rednem dihanju v nekaj dnevih izzvenel. Samo vztrajati morate. Saj poznate star slovenski pregovor: »Brez muje se še čevelj ne obuje.«
In zdaj ob vašem normalnem vdihu potegnite eno ramo visoko, čim više do ušesa in se nagnite na eno stran. Iztegnjeno roko potegnite z iztegnjenimi prsti, kolikor je le mogoče navzdol, in tudi glavo nežno nagnite v stran. Začutite le rahel razteg vratu. Predstavljajte si, da ste usločeni na stran kot napet lok. Pomembno je, da začutite tudi razteg v boku in kolku. Po usločenem izdihu stisnite spodnji del trebuha in se z vdihom dvignite. Vajo naredite samo do položaja, ko se še počutite dobro in varno. Na vsako stran jo ponovite najmanj trikrat.
Druga vaja je pravi balzam za telo in dušo. V predstavljenem položaju se namestite na moč udobno, dihajte ter se potrudite sprostiti vse telo. Ob tem se bosta hrbtenica in vrat kar sama sproščeno raztegnila, dihanje pa prilagodilo. Bodite nežni in se ob tem tudi rahlo pretegujte. Po nekaj vdihih in izdihih se boste počutili, da bi lahko v tem položaju celo zaspali. Kot ste zdaj ugotovili, ima vaja dvojni učinek: sproščujočega in krepilnega.
V nadaljevanju gibanje nujno povežite s pravilnimi vdihi in izdihi. Prejšnji položaj predstavlja vdih. Takoj po končanem vdihu začnite z izdihom in dvigom rok zadaj visoko navzgor, kolikor gre. Ob tem bodite pozorni, da so tudi v tem položaju telesa ramena spuščena, da raznožno trdno stojite in ste stabilni. Ko vam gre to dobro, začnite spremljati položaj kolen in telesa. Oboje mora biti sproščeno, hrbtenica raztegnjena, predvsem pa je pomembno, da ob izdihu prilagajate gibanje kolen. Rahlo jih pokrčite, tako da se glava približa nogam, hrbtenica pa se raztegne in poravna. Ob tem se zavrtijo in raztegnejo tudi ramena; začutili boste hrbet v višini lopatic ter razteg v prsnih in ramenskih mišicah. Takoj po končanem izdihu začnite med vdihom spuščati roki nazaj na križ.
Vajo vam priporočam po vsaki večji obremenitvi, še posebej, če ste se dlje časa držali zgrbljeno. Naredite jo povezano vsaj trikrat, nato pa se spočijte v položaju, prikazanem na drugi sliki.
Še eno priporočilo: vajo redno ponavljajte vsak dan in kmalu se bo pokazal njen učinek. Ob tem se boste predihali, se okrepili, si poravnali hrbtenico, za nameček pa si boste okrepili še kako drugo koristno osebno lastnost, na katero ste že pozabili.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media