Razširjene žilice in mastna koža

Razširjene žilice in mastna koža

Dobro počutje | apr. '14

Zaradi rdečice, ki jo spremljajo razširjene žilice in srbeči izpuščaji po obrazu, v dermatoloških ambulantah ljudje pogosto poiščejo pomoč. Marsikdo ob tem potoži, da ga obtožujejo alkoholizma, čeprav alkohola sploh ne pije. Težave povzroča kožno obolenje rozacea.

Rozacea je predvsem težava žensk v srednjih letih, pojavi se šele v menopavzi, lahko pa že pred 30. letom starosti. Moški imajo te težave redkeje, a zato v hujši obliki. Rozacea nastane predvsem pri psihično občutljivejših osebah, ki so nagnjene k zardevanju, in pri osebah s svetlejšo poltjo. Povzročijo jo lahko tudi hormonske kortikosteroidne kreme, ki si jih dalj časa mažejo po obrazu zaradi drugih težav.
Nekateri povezujejo pojav rozaceje s prebavnimi težavami in z okužbo z želodčno bakterijo Helicobacter. Ob trdovratnih težavah je zato smiselno opraviti pregled pri gastroenterologu.
Na bolezen posumimo, če ob višjih temperaturah ali psihičnem stresu oseba zardi v obraz, lahko pa se pojavijo rdeče lise tudi po vratu in prsnem košu. V tej fazi pordelost obraza ni trajna in po navadi izzveni najkasneje v nekaj urah.
Sčasoma postanejo žilice na obrazu trajno razširjene. Pojavijo se tudi drobne rožnato-rdeče bunčice in gnojni mozoljčki. V hujših oblikah se lahko pojavijo po obrazu tudi boleči modrikasti vozliči. Bolezen ni nevarna niti ne povzroča hujšega srbenja, je pa estetsko zelo moteča.
Pri starejših moških, redkeje pri ženskah, se lahko pojavi gomoljast nos, ki je posledica vnete, zadebeljene kože in povečanja lojnic- t.i. rinofima. Gomolji se lahko pojavijo tudi drugje po obrazu.

Zdravljenje je dolgotrajno
Izogibati se je treba vsem dejavnikom, ki širijo žile, se pravi alkoholu, vročim pijačam in začinjeni hrani, savni, sončnim žarkom ipd.
Nikakor ne uporabljamo hormonskih kortikosteroidnih krem, ki morda za kratek čas zmanjšajo vnetje, dolgoročno pa kožne težave le še poslabšajo!
Kožno vnetje pomirimo z antibiotičnimi kremami. Razširjene žilice lahko odstranimo z laserjem, vendar naj to naredi zdravnik. Nestrokovno opravljeni laserski posegi puščajo trajne posledice, denimo brazgotine. Trajno razširjenih drobnih žilic kapilar ni mogoče odstraniti s kremami in mazili, lahko jih naredijo le manj vidne.
V lekarni so na voljo prekrivne kreme, ki so rahlo zelenkasto obarvane in zakrijejo rdečico ter nekoliko vplivajo na steno razširjene žilice. Pri zdravljenju moramo biti potrpežljivi, saj se izboljšanje po navadi pokaže šele po 4 do 8 tednih. Zelo pomembna je tudi skrbna zaščita pred močnimi sončnimi žarki. V trdovratnih primerih bolnik za nekaj tednov dobi sistemske antibiotike v tabletah.
Gomoljast nos poskusimo najprej zdraviti z uživanjem retinoidov(derivatov vitamina A), in to več mesecev; možno je tudi zdravljenje pri plastičnem kirurgu.

Previdno s kremami
Včasih se zaradi dolgotrajne uporabe mastnih nočnih in vlažilnih krem ali inhalacije kortikosteroidnih zdravil ob astmi in kroničnem bronhitisu okoli ust pojavi srbeč izpuščaj - t.i. perioralni dermatitis. Koža na bradi in okoli ust je pordela in pokrita z drobnimi bunčicami in gnojnimi mozoljčki. Izpuščaj močno poslabšajo sončni žarki. Koža lahko tudi peče. Včasih se izpuščaj pojavi tudi okoli oči.
Najpomembnejši ukrep pri teh kožnih spremembah je opustitev kozmetike, vključno čistilna sredstva. Obraz si umivamo le s toplo vodo. Če koža močno peče, si lahko napravimo obkladke s fiziološko raztopino.
Po inhalaciji kortikosteroidov za zdravljenje astme ali kroničnega bronhitisa kožo rahlo umijemo z oljčnim oljem. Izpuščaj pomirimo z antibiotičnimi kremami, ki jih predpiše zdravnik. V trdovratnih primerih predpišemo sistemske antibiotike. Vedeti pa je treba, da se težave znatno izboljšajo šele po nekaj tednih.
Da se kožne težave ne bi ponovile, odsvetujemo uporabo zelo mastnih vlažilnih in nočnih krem, še posebej v kombinaciji s pudri. Nega obraza naj bo čim bolj nevtralna.

Mastna koža – seboreja
Seboreja predstavlja pravzaprav povečano delovanje žlez lojnic, zato je koža mastna. Nagnjenost k povečanemu delovanju lojnic je dedna. Za zdaj ni dokazano, da bi prehrana pomembneje vplivala na nastanek mastne kože. Na povečano delovanje lojnic pa zagotovo vpliva psihični stres.
Mastna koža se sveti, včasih ima nekoliko rumenkast odtenek. Včasih se mastijo celo stekla očal, ne da bi se jih sploh dotikali z rokami, kar je lahko sila moteče pri delu. Izvodila lojnic so po navadi razširjena in precej vidna. Za mastno kožo nikoli ne uporabljamo mastnih krem in mazil, saj bi stanje le še poslabšali. Včasih zadošča, da večkrat na dan z mehkim papirnatim robčkom samo popivnamo mastne predele kože, ne da bi jih drgnili. Dejstvo je, da s prepogostim umivanjem ne odpravimo osnovnega vzroka - povečanega delovanja lojnic, temveč postane koža samo še bolj razdražena in vneta.
Svetujemo redno čiščenje z blagimi čistilnimi sredstvi na vodni podlagi, ki so namenjeni mastni koži in so brez recepta na voljo v lekarnah.
Mastna koža na obrazu se lahko vname, postane pordela in se lušči - nastane t.i. seboroični dermatitis. Koža je pordela predvsem med obrvmi, ob nosu in po čelu, pogosto se ji pridruži še masten prhljaj in pordelo lasišče.
Za zdravljenje zadošča nekajdnevno mazanje z antimikotičnimi kremami, ki jih predpiše zdravnik, so tudi že brez recepta na voljo v lekarnah. Za zdravljenje prhljaja zadošča uporaba ustreznih šamponov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media