Ostati mlad je stanje duha

Dobro počutje | apr. '14

Neumno si je beliti glavo zaradi staranja, saj ga ne morete preprečiti. Od kod torej pravilo, ki veleva: ostani mlad? Ostati mlad pomeni spreminjati pogled na svet, se zanimati za dogajanje okrog sebe, biti motiviran in pustolovski.

Telesno staranje je nekaj, kar čaka vse; z lepotnimi operacijami ga samo prestavljamo na kasnejši čas, zato pravzaprav v njih ni pravega smisla. Bolje je ostati mlad umsko in čustveno. Škotski komik Billy Conolly se je na eni od svojih predstav sklonil in pri tem zastokal kot kak starček ter s skremženim obrazom pripomnil, da ne ve, kdaj se je začelo, saj je je stokanje od nekod kar nekako priplazilo vanj, in tudi ne ve, zakaj stoka. Vsi glasovi in kretnje kažejo, da smo se postarali. Pa zavijanje v šale in kape, kadar gremo ven, da se ne bi prehladili. Enako velja za glasno srebanje čaja in letovanje vedno v istem kraju, da se ja ne bi zgodilo nič nepredvidljivega.

Poskusiti kaj novega

Ostati mlad pomeni preizkušati nove stvari, čim manj stokati in govoriti to, kar pač govorijo stari ljudje. Pomeni, da ne izberete vedno preizkušene različice, da ste na tekočem z dogajanji v svetu, da ne opustite kolesarjenja, ker naj bi bili prestari. Pridružite se skupini, kjer babice in dedki skrbijo za gibljivost sklepov in krepijo duha s pozitivnimi afirmacijami. Ostati mlad pomeni poskusiti nove jedi, obiskati nove kraje, ostati odprtega duha in se upirati nazadnjaštvu. Ne smete si dovoliti, da bi se zgražali nad vsem in vztrajali pri tem, česar ste navajeni.
Vsi potrebujemo nekoga, ki je vesel, ko nas vidi. S tem je poplačan ves naš trud. Dragoceni predmeti niso dovolj, pričakati nas mora človek ali domači ljubljenček. Imeti koga, ki se vas razveseli, je pomembno, saj imate nekoga, ki vas potrebuje, s tem pa vaše življenje dobi svoj smisel. Ne mislite več le nase, imate dober razlog, da živite. Če živete sami in nimate otrok ali živali, vas s podobnimi občutki lahko navda prostovoljno delo. Rešitev imate morda na dlani. Prijateljica, ki živi v mestu, kjer se sosed ne zanima za soseda, je odkrila, da v njeni bližini živi invalid. Opazila je, da je zavoljo tega ali onega razloga vedno stal pri vratih, kadar je šla mimo. Očitno je bilo, da je osamljen, in zelo je bil vesel, ko je v
asih poklepetala z njim. Vesel je bil že tega, da jo vidi.

Ne izgubiti zanimanja
Poiščite nekaj, kar vas bo spravilo v dobro voljo. Tisto, kar nas poživlja in nam polni baterije, je po navadi tako ali drugače čarobno – morda je to razgled ali oseba, hišni ljubljenček ali vnuk, priljubljena knjiga ali film. Lahko gre za občutek, ki nam ga da obisk cerkve ali meditacija. Najbrž vsi potrebujemo nekaj, ob čemer pozabimo na vse drugo in gledamo na življenje z lahkotnejše plati. V ospredje spet pridejo preproste radosti v življenju. Name dobro vplivata moj vnuk in dom. Neverjetno čarobno je opazovati vnuke, kako gledajo na svet in rastejo. In kar zadeva dom, dovolj je, da samo pomislim, kako se bom vrnila tja, in že sem boljše volje.
V življenju so najbolj srečni, najbolj uravnovešeni in najuspešnejši tisti ljudje, ki jih zanima, kaj se dogaja okoli njih. Tako boste kot oseba zanimivejši in ostali boste mladostni. Ostanite vljudni, saj s tem pripomorete k dobri volji in prijetnejšemu življenju. Ne bom vam pridigala, da hodite zgodaj spat, da jejte zelenjavo in redno telovadite. Pomembno je tudi, da greste kdaj pa kdaj na preventivni zdravniški pregled, da bi lahko že v kali zatrli morebitno bolezen. Odrasli in samostojni ste in lahko se odločite, da boste pazili nase.
Če ljudi vprašate, kaj bi si v življenju želeli, bo večina najbrž odgovorila: »Da bi bil srečen.« Vendar je sreča privid; ko zbledi, je zadovoljstvo tisto največ, na kar lahko upate.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media